ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

H AMK της ΔΕΗ με άρωμα… front running, η εθελουσία της Alpha και η Attica

Πώς η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ οδηγεί στον... MSCI, τα χαμόγελα στην Alpha Bank για την εθελουσία και η αντίστροφη μέτρηση για την Attica Bank και το ΤΧΣ.

Μέρες τώρα ένα μέγα μυστήριο στοίχειωνε την αγορά: γιατί πέφτει η μετοχή της ΔΕΗ; Πώς εξηγείται αυτή η πίεση μετά την σούπερ προσφορά των Αυστραλών για τη ΔΕΔΔΗΕ; Ποιοι και γιατί πουλάνε τόσο επιθετικά; Οι περισσότεροι υπέθεταν, αρκετά λογικά αλλά λανθασμένα όπως αποδείχθηκε, ότι η μεγάλη αναταραχή στην ενεργειακή αγορά και η εκτίναξη του κόστους θα επηρέαζαν αρνητικά την κερδοφορία της ΔΕΗ, εξού και η πίεση στη μετοχή. Οι αναλυτές βέβαια, που παρακολουθούν στενά την πορεία της εταιρίας και τα νούμερα, δεν συμμερίζονταν την απαισιοδοξία για την πορεία της εταιρείας στο β’ τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της ΔΕΗ από το επίπεδο των 9,68 ευρώ που ήταν μια ημέρα πριν την ανακοίνωση (9/9) της προσφοράς της Macquarie για τη ΔΕΔΔΗΕ εκτινάχθηκε στα 10,5 ευρώ (13/9), ενώ, μετά τα καλά αυτά νέα, χρηματιστηριακές προχώρησαν στην αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 14 ευρώ! Από 14 Σεπτεμβρίου όμως άρχισε ο κατήφορος. ενώ χθες η μετοχή έκλεισε στα 9,02 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 8,93 ευρώ, και τους επενδυτές να μην μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους. Σημειώνεται ότι εξαιρετικά επιθετικές πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν το ίδιο διάστημα και στην αγορά παραγώγων.

-- Όλα μπήκαν σε τάξη και το μυστήριο της… αδικαιολόγητης πίεσης στη μετοχή λύθηκε στη στιγμή, λίγο μετά το χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης, όταν η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 750 εκατ. ευρω! Το ότι κάποιοι γνώριζαν δεν αποτελεί εικασία αλλά βεβαιότητα, καθώς, όπως σημειώνεται στην χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ: «Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς/wall-crossing…». Τουτέστιν το θέμα είχε συζητηθεί αναλυτικά με investment banks. Οπότε καταλαβαίνετε… Τώρα το αν είναι απλά ένας κακός χειρισμός που οδήγησε σε διαρροή ή κάποιοι στις investment banks έκαναν χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών είναι θέμα που θα δει λογικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

-- Πέραν των βραχυχρόνιων χρηματιστηριακών αναταράξεων, πάντως, με την αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση Στάσση βάζει για τα καλά τη ΔΕΗ σε τροχιά ανάπτυξης και οριστικής αποσύνδεσης από τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες του παρελθόντος. Η ΔΕΗ περνά δυναμικά στη νέα εποχή, επιταχύνοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ με τελικό στόχο την περαιτέρω αύξηση της λειτουργικής της κερδοφορίας. Μεγάλο επίτευγμα και η δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου, από 51% σήμερα σε περίπου 34%, κάτι που ασφαλώς δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς μια κυβέρνηση συντονισμένη με το σήμερα, που κατανοεί σε βάθος ζητήματα αγορών και οικονομίας.

-- Αλλά και για τη μετοχή και τους μετόχους της ΔΕΗ η ΑΜΚ αποτελεί πολύ καλή εξέλιξη. Διότι μετά τις -περίπου- τέσσερις άχαρες εβδομάδες που θα χρειαστούν για τα τυπικά (Γενική Συνέλευση, εγκρίσεις κλπ κλπ), μετά την ΑΜΚ η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ θα ξεπεράσει αισθητά τα 3 δισ. ευρώ, με ένα free float άνω του 60%, συνδυασμός που θα οδηγήσει αυτόματα στην ένταξη της μετοχής της στον δείκτη MSCI Greece - Large Cap. Εξέλιξη που θα έχει ένα ακόμα αυτόματο αποτέλεσμα: εισροές κεφαλαίων στη μετοχή περί τα 150 – 200 εκατ. ευρώ! Οπότε λίγο υπομονή. 

-- Χαμόγελα και ικανοποίηση στους διαδρόμους της Alpha Bank στην Οδό Σταδίου για την πορεία του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα είναι μεγάλη και σύντομα θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα, πιθανότατα αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το πρόγραμμα είχε δουλευτεί πολύ προσεκτικά από τη διοίκηση και τα κίνητρα ήταν σχεδιασμένα ώστε να κουμπώσουν κατάλληλα στο δυναμικό του back office, η φύση εργασίας του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει θεαματικά.

-- Τέλος χρόνου για τους επενδυτές και την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς σήμερα Παρασκευή κλείνει το Virtual Data Room. Οι τελευταίες πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι υπήρξε ενδιαφέρον και κινητικότητα, με τη συμμετοχή και ορισμένων πολύ ισχυρών παραδοσιακών επενδυτών, ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν μετουσιώθηκε σε συγκεκριμένο και καθαρό ενδιαφέρον. Έτσι, εκτός απροόπτου, η τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο σε δεύτερο χρόνο θα αποφασίσει την τύχη της (όπως και των συμμετοχών που έχει στις συστημικές τράπεζες).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.
Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δουλειά που μπήκε στο μάτι των big 4, ο θόρυβος για Attica και η διόρθωση στο ΧΑ

Τα ερωτηματικά για το πώς η μικρή και άσημη Zephyros Partners Συμβουλευτική επιλέχθηκε για ελέγχους της ΡΑΕ, μέχρι τέλος εβδομάδας κληρώνει για Attica Bank και πού βλέπουν οι ειδικοί να προσγειώνεται ο Γενικός Δείκτης σε περίπτωση διόρθωσης.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «ζεστά ψωμάκια» της Alpha Bank, η εφημερίδα... Rolls Royce και η υπομονή της ΕΚΤ

Τι είπε ο Δ. Μελλισανίδης για τη Ναυτεμπορική στους εργαζόμενους, η πολύ θετική υποδοχή της αναπτυξιακής αύξησης της Alpha Bank, ο ακατανόητος καλπασμός της Attica Bank, η αλλαγή έδρας της Ιντραλότ και τα όρια της ΕΚΤ στις αγορές ελληνικών ομολόγων.