ΓΔ: 832.32 -0.30% Τζίρος: 13.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:10:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
Φωτο: Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

Η επόμενη ημέρα της Alpha, η «βύθιση» της ΔΕΗ, το βαρύ κλίμα στην Attica και η ΛΑΡΚΟ

Τι είπε στους αναλυτές για κερδοφορία - μέρισμα ο επικεφαλής της Alpha Bank Β. Ψάλτης, οι εκτός πραγματικότητας στόχοι της Attica Bank, η ψυχρολουσία για τους πρωινούς αγοραστές στο ΧΑ, οι δύσκολες χρηματιστηριακές ημέρες της ΔΕΗ και η αγωνία για τη ΛΑΡΚΟ.

Τον οδικό χάρτη της επιστροφής της Alpha Bank στην κανονικότητα, υπό την αίρεση βέβαια της μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας σε αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021. Με το μπαράζ συναλλαγών το 2021 για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, η τράπεζα πρακτικά ξεμπέρδεψε με την κληρονομία της μεγάλης δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, εισέρχεται σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας και ανοίγει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023 (που σημαίνει ότι θα πληρωθεί το 2024). Η ταχύτερη υλοποίηση κάποιων συναλλαγών πώλησης/τιτλοποίησης NPLs οδήγησαν σε υψηλότερες ζημίες στο δ’ τρίμηνο (377 εκατ. έναντι 311 εκατ. ευρώ που ανέμενε η αγορά). Σημειώνεται ότι ο δείκτης NPEs έκλεισε στο τέλος του 2021 στο 13,1% σε επίπεδο ομίλου με στόχο να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 7% μέχρι το τέλος του έτους. Όπως διευκρινίστηκε, μάλιστα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει γίνει μονοψήφιος πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

-- Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος που αφορά την κερδοφορία της τράπεζας και επισημάνθηκε στο conference call αφορά την ποιοτική διάσταση των κερδών. Η ταχύτερη από το αρχικά προβλεπόμενο μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρνει και μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των εσόδων από τόκους που δημιουργούνται από τον εκτοκισμό των NPE's. Παρά την απώλεια αυτή, όμως, η Alpha θα επιτύχει τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου για τον κερδοφορία, χάρη στη βελτίωση των εσόδων από εξυπηρετούμενα δάνεια και από προμήθειες, κάτι που σημαίνει ότι η κερδοφορία της τράπεζας καθίσταται περισσότερο ποιοτική.

--Ένα κάπως βαρύ κλίμα αρχίζει να επικρατεί στην Attica Bank. Ο λόγος είναι ότι κάποιες επιλογές του νέου επικεφαλής, Μιχάλη Ανδρεάδη προβληματίζουν και τροφοδοτούν γκρίνιες. Για παράδειγμα, οι στόχοι που θέτει ο νέος διευθύνων σύμβουλος για την εφετινή χρονιά είναι αμφίβολο αν διατηρούν μια κάποια επαφή με την πραγματικότητα. Αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική της τράπεζας δημιουργούν προβληματισμό. Στην κατεύθυνση αυτή ίσως βοηθήσει η Boston Consulting Group, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου της Attica Bank.

-- Ψυχρολουσία επιφύλαξε χθες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, τουλάχιστον στους πρωινούς αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει σχεδόν τον σύνολο των ισχυρών κερδών που αποκόμιζε στο ξεκίνημα της ημέρας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 830,02 μονάδες (+0,25%) μακριά από τα υψηλά ημέρας καθώς στις 12.00 είχε βρεθεί στις 849,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο +2,63%. Οι τράπεζες έκλεισαν με ισχυρή άνοδο +1,94% επίδοση όμως επίσης μακριά όμως από τα υψηλά ημέρας: κάποια στιγμή ο δείκτης των τραπεζών βρέθηκε στο +6,5%. Αλλά και το +1,94% είναι λίγο παραπλανητικό καθώς οφείλεται στο +4,09% της Εθνικής. Η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να σημειώνει άνοδο +6,89% για να κλείσει στο +0,97%, η ΕΤΕ βρέθηκε στο +6,87% για να κλείσει στο +4,09%, η Eurobank βρέθηκε στο +6,65% για να κλείσει στο +0,72% ενώ η Πειραιώς από το μέγιστο του +5,57% «προσγειώθηκε» τελικά στο +0,39%.

-- Αλλά και οι ξένες αγορές έχασαν τα πρωινά μεγάλα κέρδη, καθώς οι προσδοκίες για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας δεν επιβεβαιώθηκαν. Τουλάχιστον χθες.

-- Με τη μετοχή να υποχωρεί κατά σχεδόν 20% το τελευταίο τρίμηνο και να βρίσκεται περίπου 30% χαμηλότερα από τα υψηλά εξαμήνου, η ΔΕΗ διανύει μια δύσκολη χρηματιστηριακή περίοδο, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της επιδείνωσης που προκάλεσε (όχι μόνο στα ενεργειακά) η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη η Fitch σε ανάλυσή της εξηγεί πως τα ευρωπαϊκά utilities θα περάσουν δύσκολες ημέρες, είτε σε περίπτωση πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας σε ρωσικό φυσικό αέριο, είτε σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ή του φυσικού αερίου που εξετάζονται στις Βρυξέλλες.

-- «Ο κύριος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος συνδέεται με την αυξημένη πολιτική παρέμβαση στην Ε.Ε.», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης. «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα» τονίζουν και αναλυτές της Barclays. Στην αγορά πάντως αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η μετοχή της ΔΕΗ σε αυτές τις τιμές αποτελεί ευκαιρία.

-- Τις τελευταίες κινήσεις με στόχο να υπάρξει έστω μία προσφορά για τη ΛΑΡΚΟ δρομολογεί η κυβέρνηση μετά και την παράταση που υπήρξε στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του ειδικού διαχειριστή. Ελάχιστοι, πάντως, θεωρούν πως θα κατατεθεί δεσμευτικό ενδιαφέρον στο τέλος του μήνα χωρίς σαφείς προβλέψεις για τα μελλοντικά πρόστιμα από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υπάρξει από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της βιομηχανίας. Η ρύθμιση που υπάρχει σήμερα προβλέπει πως σε περίπτωση τέτοιου προστίμου, το πληρώνει ο ιδιώτης μέτοχος και τον αποζημιώνει στη συνέχεια το Δημόσιο. Δε φαίνεται να θεωρείται επαρκής, ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και με ζητήματα προσωπικού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάρτι σε ΤΧΣ - Attica Bank, η AMK, και τι άλλο κοιτά η Standard General

Το ΤΧΣ και η αύξηση αμοιβών Δ.Σ. στην Attica Bank από 30.000 ευρώ σε 90.000 ευρώ, τα νέα που αναμένονται την άλλη εβδομάδα για την ΑΜΚ της Intralot, στο μικροσκόπιο της Standard General η Ελλάδα για επενδύσεις, το στοίχημα για τη μετοχή της ΔΕΗ, τα έσοδα της Lamda Dev. από τη Lamda Malls και τα μεγάλα κέρδη της Motor Oil.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ματς Σκρέκα - ασφαλιστικών, τα νέα δάνεια της Alpha και οι φόροι της ΔΕΗ

Το παρασκήνιο με την απόσυρση της διάταξης για την ασφάλιση κτιρίων σε επικίνδυνες περιοχές, η έντονη κινητικότητα της Alpha στις χορηγήσεις δανείων, ο σούπερ φόρος 183,6 εκατ. που πλήρωσε η ΔΕΗ και η εξυγίανση - εξπρές της SingularLogic.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο outperform του ΧΑ, το deal ΔΕΗ - ΑΒΑΞ και η δυσαρμονία στην Attica

Τι σημαίνει η συστηματικά καλύτερη κίνηση του χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές, τι συμφώνησε η ΔΕΗ με την ΑΒΑΞ, πώς παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank, οι έρευνες για φυσικό αέριο και το τέλος του East Med.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο IGB και η ΑΒΑΞ, ο πόλεμος για τη ΔΕΗ και τα telecoms και η αντίδραση της Motor Oil

Η αγωνία για τον χρόνο παράδοσης του αγωγού IGB στη Βουλγαρία, οι αντιπαραθέσεις εντός της κυβέρνησης για την επέκταση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, η άνοδος της Motor Oil και η χαμηλή εξάρτηση από τη Ρωσία και ο... ανύπαρκτος θησαυρός για τη ΛΑΡΚΟ.