ΓΔ: 954.07 0.25% Τζίρος: 4.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Tο χαμένο στοίχημα για το ΧΑ, τα κέρδη των εφοπλιστών και η Viva Wallet

Η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΧΑΕ που δεν έφερε την ανάκαμψη στο ΧΑ, τα κέρδη των εφοπλιστών από το LNG, το τέλος (;) του deal της Viva με την JP Morgan, η «ταλαιπωρία» του ΑΔΜΗΕ και η υποβάθμιση της Intralot που δεν τρόμαξε τους επενδυτές.

Δίνουν και παίρνουν τα ονόματα και η φημολογία για τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος επικεφαλής θα είναι εκ Λονδίνου ορμώμενος. Η στήλη κρατά μικρό καλάθι. Πάντως όσοι κυβερνητικοί πίστευαν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών σέρνονταν γιατί κάτι δεν έκανε καλά η σημερινή διοίκηση και στοιχημάτιζαν ότι με το που θα ανακοινωθεί η αλλαγή το Χρηματιστήριο θα «έφευγε» προς τα πάνω, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε να μην έβαλαν τελικά στοίχημα.

-- Οι διοικητικοί διαγκωνισμοί στον ΑΔΜΗΕ και η επιθετική στάση των κινέζων μεγαλομετόχων κατά στρατηγικών αποφάσεων της εταιρείας, στην οποία η στήλη αναφέρθηκε αναλυτικά χθες, πιθανότατα δικαιολογούν την φθίνουσα πορεία της τιμής της μετοχής του ΑΔΜΗΕ που έχει διολισθήσει προς τα χαμηλά 52 εβδομάδων. Όχι βέβαια ότι η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ήταν ποτέ χαρτί που προσέφερε συγκινήσεις, αλλά τέτοιο μέρισμα και σχεδόν εξασφαλισμένη κερδοφορία θα δικαιολογούσαν μια καλύτερη αποτίμηση.

-- Από την εποχή του Ωνάση, στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις ενεργειακές κρίσεις, οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκουν τον τρόπο να βγουν κερδισμένοι. Τώρα που οι Ευρώπη έχει βυθιστεί σε μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις όλων των εποχών, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την πολιτική «στραγγαλισμού» της ευρωπαϊκής αγοράς για να επιτύχει άλλους στόχους, οι προμήθειες LNG από την Αμερική φαίνεται ότι δίνουν μια διέξοδο. Σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν την καλύτερη στρατηγική τοποθέτηση, αφού διαθέτουν τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετά την Ιαπωνία. Σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue, τα ελληνόκτητα τάνκερ είναι 115 και έχουν αξία 19,8 δισ. δολ., ενώ τα ιαπωνικά είναι 142, αλλά έχουν μικρότερη αξία, ύψους 18,4 δισ. δολ. Στον εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG, τα ελληνικά πλοία θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και οι εφοπλιστές θα μετρήσουν μεγάλα κέρδη, καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

-- Δεν θορυβήθηκε πολύ η χρηματιστηριακή αγορά από την υποβάθμιση της Intralot από την Fitch από το CCC+ στο CCC και η μετοχή έκλεισε χθες με μικρά κέρδη (+0,68%). Εκτός από τις επισημάνσεις της Fitch, σχετικά με την απώλεια της αγοράς της Μάλτας και του μεγαλύτερου μέρους των εσόδων από την αμερικανική θυγατρική, τα οποία πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση χρέους, μία παρατήρηση του οίκου έχει μεγάλη σημασία: η Intralot μπορεί να επιτύχει σημαντική απομόχλευση του ισολογισμού της με την πώληση μετοχών της αμερικανικής Intralot Inc. Αυτή η παρατήρηση «δείχνει» στην κατεύθυνση του γεγονότος που περιμένουν όσοι παρακολουθούν στενά την εταιρεία, δηλαδή την εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής στο Nasdaq, που φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου πλέον, καθώς είναι αναγκαία για να ενισχυθεί ο ισολογισμός της μητρικής Intralot.

-- Δεν φαίνεται να είχαν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις της Viva Wallet με τη JP Morgan για την εξαγορά της εγχώριας εταιρίας από τον αμερικανικό κολοσσό, ένα deal που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ. Η μεγάλη είδηση κρυβόταν στις τελευταίες γραμμές του χθεσινού δελτίου τύπου για την εξαγορά του 33,5% της πολωνικής N7 mobile, μίας εξειδικευμένης εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού. Το δελτίο σημείωνε ότι: «Η εταιρεία εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2021 από επενδυτές στον χώρο της τεχνολογίας και των οικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Tencent και της Breyer Capital, με τον τέταρτο γύρο επενδύσεων (Series D) να έχει προγραμματιστεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2022». Διότι, όταν ανακοινώνεται ότι έχει προγραμματιστεί ο τέταρτος γύρος επενδύσεων το 2022, τότε ένα πράγμα μπορούμε να υποθέσουμε: ότι οι όποιες συζητήσεις γίνονταν δεν προχώρησαν και η Viva Wallet συνεχίζει με τον προγραμματισμό της.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hilton Hotel Athens
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αθόρυβη διεθνοποίηση του ΧΑ, το «λουκέτο» στο Hilton και ο νέος τομέας της Mytilineos

Πώς το Χρηματιστήριο εκμεταλλεύεται τις υποδομές του για να γίνει περιφερειακός παίκτης, η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό του Hilton, η επιστροφή της μετοχής του ΟΤΕ στο 2008, η προσφορά της Mytilineos για το ψηφιακό Κτηματολόγιο και η σχέση κρυπτονομισμάτων - μετοχών.
trapezes-banks
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Egon Zehnder στην ΕΧΑΕ, το «νέο» ΤΧΣ και οι ανορθόδοξες τραπεζικές πωλήσεις

Τα βήματα για την επιλογή του νέου CEO της ΕΧΑΕ, οι διαδόσεις περί Αλ. Πατέλη, η περίεργη τακτική πωλήσεων συστημικής τράπεζας, η ένταση στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ - τραπεζών, η συνεργατική διάθεση της νέας διοίκησης του ΤΧΣ και η ΑΜΚ της Attica Bank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μπίζνες Καλλιτσάντση – Χόλτερμαν, οι εξελίξεις στην ΕΧΑΕ και η προειδοποίηση Μαρινάκη

Η συμφωνία Αναστ. Καλλιτσάντση με το αφεντικό της Reggeborgh για την Reds, η... οικειοθελής αποχώρηση Λαζαρίδη, η επίδειξη διαφάνειας από τη Mytilineos, οι αλλαγές στο Δ.Σ. του ΟΛΠ και οι επισημάνσεις της Eurobank Equities για μετοχές και ομόλογα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τράπεζα με τριψήφιο δείκτη CET1, οι φήμες για Pet City και τα ερωτηματικά για Nova

Οι συζητήσεις για εξαγορά της Pet City, η τράπεζα με κεφαλαιακή επάρκεια 276%, η αριθμητική της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, η ασάφεια για τους στόχους της Nova και η φρενίτιδα μικροεπενδυτών για το Bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παγίδευση Χαρδαλιά, τα χαμόγελα στη Viva Wallet και η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ

Τι κρύβει το επεισόδιο με το μπλόκο στους Τούρκους μπασκετμπολίστες, πώς πήγε στη Viva Wallet το "Freedom Pass", το τέλος της παραφιλολογίας για το Ενημερωτικό της Ελλάκτωρ και οι διορισμοί - αστραπή στην ΑΑΔΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί «σέρνεται» η μετοχή της ΔΕΗ, το μπλέξιμο στην Ένωση Τραπεζών και τα διυλιστήρια

Τα μαλλιοτραβήγματα της Viva Bank με τις παραδοσιακές τράπεζες, τι λέει η Glass Lewis για την ΑΜΚ της Alpha Bank, πώς Co2 και πετρέλαιο κόβουν την φόρα της ΔΕΗ, γιατί κερδίζουν έδαφος Motor Oil και ΕΛΠΕ.