ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MotorOil_refinery
Το διυλιστήριο της Motor Oil. Πηγή: Shutterstock

Τα φιλέτα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα κανάλια της Motor Oil και η ελλιπής ενημέρωση από ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται να κάνουν… ταμείο οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους της έκδοσης του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ. Από τη μια, σίγουρα αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι, εφόσον επιτύχει η έκδοση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ξεφύγει από το «βραχνά» των δανείων, ύψους 582,6 εκατ. ευρώ, που οφείλονται σε ελληνικές τράπεζες και για τα οποία υπήρχαν εδώ και πολλούς μήνες συζητήσεις για το πώς θα αναχρηματοδοτηθούν.
 • Η λύση που δίνεται είναι καθαρή: η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντλεί τα κεφάλαια από τη διεθνή αγορά, αξιοποιώντας την πολύ καλή συγκυρία, με ένα επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από οτιδήποτε θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες. Η πενταετής διάρκεια του νέου δανείου δίνει στη διοίκηση αρκετό «αέρα» για να προωθήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης – εξυγίανσης του ομίλου.
 • Τελειώνει εδώ, λοιπόν, η συζήτηση; Όχι, γιατί υπάρχει και μία λεπτομέρεια, που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι μέτοχοι: το δάνειο θα εκδοθεί όχι με την εγγύηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες εκδόσεις, αλλά με την εγγύηση μιας νέας θυγατρικής, της Ellaktor Value Plc., στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα «φιλέτα» του ομίλου, με (μεγάλη) εξαίρεση τις δραστηριότητες του κατασκευαστικού τομέα, που έχουν και τα σοβαρότερα προβλήματα.
 • Αυτό σημαίνει ότι αν, ο μη γένοιτο, πάει κάτι στραβά στην πορεία του ομίλου, οι ομολογιούχοι θα κοιμούνται ήσυχοι ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους από την Ellaktor Value. Όμως, για τους μετόχους και τους άλλους πιστωτές θα μείνει πολύ λίγη… value.
 • Ενημέρωση Β’ Εθνικής, για να το θέσω κομψά, από την ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου ανακοινώθηκαν την Παρασκευή μέσω μιας εταιρικής ανακοίνωσης ωστόσο οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις δεν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Οπότε σήμερα, και εφόσον δημοσιευτούν οι αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις, θα δούμε τα αποτελέσματα της εταιρείας.
 • Και μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, συντονισμένος πλήρως με την διάχυτη αισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών, να δήλωσε αισιόδοξα ότι «η ΔΕΗ πλέον αλλάζει», καλό είναι όμως πριν λυθούν τα μεγάλα προβλήματα να φροντίσει, ως επικεφαλής, να τηρούνται οι στοιχειώδεις εταιρικές υποχρεώσεις.
 • Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εισηγμένες εταιρείες, σύμφωνα με την νομοθεσία και τους κανόνες διαφάνειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις εντός δύο μηνών από τη λήξη της αντίστοιχης περιόδου.
 • Διόρθωση: Η παραπάνω αναφορά μας για την υποχρεωτική δημοσίευση των τριμηνιαίων καταστάσεων αντλήθηκε από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όμως, έχει αλλάξει η σχετική νομοθεσία: με το νόμο 4374/2016 καταργήθηκε η υποχρέωση δημοσίευσης τριμηνιαίων καταστάσεων, κάτι που δεν αναφέρεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συνεπώς, για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι, τυπική υποχρέωση για δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 9μήνου δεν είχε η ΔΕΗ, πρακτική που ακολουθούν οι περισσότερες εισηγμένες εταιρίες.
 • Ακόμη χειρότερη ποιότητα ενημέρωσης, όμως, είχαν οι μέτοχοι της Marfin Financial Group. Ο «μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος της Ν.Α. Ευρώπης» δεν κατάφερε την Παρασκευή να δημοσιεύσει όχι μόνο οικονομικές καταστάσεις (για τις οποίες δεν έχει και τυπική υποχρέωση δημοσίευσης), αλλά ούτε καν μια κατατοπιστική ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων. Εξέδωσε μόνο μια ανακοίνωση για να ενημερώσει για τη νέα συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς περί μετάθεσης πληρωμής δανείων στις 30 Ιουνίου 2020, στην οποία δίνονταν επιλεκτικά ορισμένα στοιχεία για τις πωλήσεις και τα EBITDA (όχι όμως και για τα καθαρά κέρδη/ζημιές...).
 • Για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές, σχολιάζοντας την αποχώρηση Κοντομηνά από τον Alpha με το 100% των μετοχών του καναλιού να περνά στον έλεγχο του Ομίλου Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil. Όπως αναφέρουν αυτό ήταν θέμα χρόνου μετά την απόκτηση του 50,01% του Alpha από την Motor Oil το φθινόπωρο του 2018 και την συστέγαση Alpha - Star σε κοινές εγκαταστάσεις.
 • Βλέποντας τα πράγματα από μια απόσταση, μπορεί να παρατηρήσει ότι πριν λίγα χρόνια ο Όμιλος Βαρδινογιάννη είχε στον έλεγχό του το 25% του Mega και το 100% του Star, και σήμερα μετά την εξαγορά και του υπόλοιπου 49,99% των μετοχών του Alpha του Δ. Κοντομηνά, ελέγχει το 100% του Alpha και του Star.
 • Τώρα σε ότι αφορά την αντίδραση των μετόχων (μειοψηφίας) στις τηλεοπτικές business της Motor Oil αυτή δεν αναμένεται να είναι θετική, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την υποδοχή που είχαν επιφυλάξει στην αρχική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2018 για την απόκτηση του 50,01% των μετοχών του Alpha από την Motor Oil. Η μετοχή από το επίπεδο των 22 ευρώ που διαπραγματεύονταν πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, «βυθίστηκε» στα 18 ευρώ μετά τις ανακοινώσεις. Την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,24 ευρώ παραμένοντας σε απόσταση από τα υψηλά 52 εβδομάδων (24 ευρώ).
 • Είναι βέβαιο ότι οι θεσμικοί και ειδικά οι ξένοι θεσμικοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς και γιατί ένα διυλιστήριο κατέχει μετοχές ενός τηλεοπτικού σταθμού. Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι θεσμικοί δεν ζουν στην Ελλάδα, ενώ η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει έναν γενικότερο σχεδιασμό κοιτώντας την μεγάλη εικόνα.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΔΕΗ... γκρέμισε πολλές μετοχές, η αισιοδοξία για τη Mytilineos και το ράλι στο αέριο

Ποιες μετοχές δέχτηκαν πίεση από επενδυτές που μάζευαν ρευστότητα για να μπουν στην αύξηση της ΔΕΗ, γιατί η Mytilineos έχει πολύ ισχυρές προοπτικές αύξησης κερδών, ποιος κρατά ακριβό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal ΑΝΕΚ - Attica Group, οι πρόωρες συζητήσεις για ΕΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή

Πώς οριστικοποιείται η μεγάλη εξαγορά στην ακτοπλοΐα, γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο placement μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, η εντυπωσιακή πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ και το ράλι της Τέρνα Ενεργειακή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.
Νίκος Καραμούζης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Καραμούζης και το ΧΑ, το αίσιο τέλος στην Attica και ένα απίστευτο χακάρισμα

Γιατί έκανε αίσθηση το άρθρο Καραμούζη για το ΧΑ, το χακάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, το μεγάλο ενδιαφέρον για το project Skyline της Alpha, η Ellington στην Attica και οι πανηγυρισμοί Στάσση.