ΓΔ: 1250.61 0.47% Τζίρος: 178.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MotorOil_refinery
Το διυλιστήριο της Motor Oil. Πηγή: Shutterstock

Τα φιλέτα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα κανάλια της Motor Oil και η ελλιπής ενημέρωση από ΔΕΗ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται να κάνουν… ταμείο οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους της έκδοσης του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ. Από τη μια, σίγουρα αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι, εφόσον επιτύχει η έκδοση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ξεφύγει από το «βραχνά» των δανείων, ύψους 582,6 εκατ. ευρώ, που οφείλονται σε ελληνικές τράπεζες και για τα οποία υπήρχαν εδώ και πολλούς μήνες συζητήσεις για το πώς θα αναχρηματοδοτηθούν.
 • Η λύση που δίνεται είναι καθαρή: η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αντλεί τα κεφάλαια από τη διεθνή αγορά, αξιοποιώντας την πολύ καλή συγκυρία, με ένα επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από οτιδήποτε θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες. Η πενταετής διάρκεια του νέου δανείου δίνει στη διοίκηση αρκετό «αέρα» για να προωθήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης – εξυγίανσης του ομίλου.
 • Τελειώνει εδώ, λοιπόν, η συζήτηση; Όχι, γιατί υπάρχει και μία λεπτομέρεια, που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι μέτοχοι: το δάνειο θα εκδοθεί όχι με την εγγύηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες εκδόσεις, αλλά με την εγγύηση μιας νέας θυγατρικής, της Ellaktor Value Plc., στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα «φιλέτα» του ομίλου, με (μεγάλη) εξαίρεση τις δραστηριότητες του κατασκευαστικού τομέα, που έχουν και τα σοβαρότερα προβλήματα.
 • Αυτό σημαίνει ότι αν, ο μη γένοιτο, πάει κάτι στραβά στην πορεία του ομίλου, οι ομολογιούχοι θα κοιμούνται ήσυχοι ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους από την Ellaktor Value. Όμως, για τους μετόχους και τους άλλους πιστωτές θα μείνει πολύ λίγη… value.
 • Ενημέρωση Β’ Εθνικής, για να το θέσω κομψά, από την ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου ανακοινώθηκαν την Παρασκευή μέσω μιας εταιρικής ανακοίνωσης ωστόσο οι ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις δεν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Οπότε σήμερα, και εφόσον δημοσιευτούν οι αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις, θα δούμε τα αποτελέσματα της εταιρείας.
 • Και μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, συντονισμένος πλήρως με την διάχυτη αισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών, να δήλωσε αισιόδοξα ότι «η ΔΕΗ πλέον αλλάζει», καλό είναι όμως πριν λυθούν τα μεγάλα προβλήματα να φροντίσει, ως επικεφαλής, να τηρούνται οι στοιχειώδεις εταιρικές υποχρεώσεις.
 • Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εισηγμένες εταιρείες, σύμφωνα με την νομοθεσία και τους κανόνες διαφάνειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις εντός δύο μηνών από τη λήξη της αντίστοιχης περιόδου.
 • Διόρθωση: Η παραπάνω αναφορά μας για την υποχρεωτική δημοσίευση των τριμηνιαίων καταστάσεων αντλήθηκε από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όμως, έχει αλλάξει η σχετική νομοθεσία: με το νόμο 4374/2016 καταργήθηκε η υποχρέωση δημοσίευσης τριμηνιαίων καταστάσεων, κάτι που δεν αναφέρεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συνεπώς, για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι, τυπική υποχρέωση για δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 9μήνου δεν είχε η ΔΕΗ, πρακτική που ακολουθούν οι περισσότερες εισηγμένες εταιρίες.
 • Ακόμη χειρότερη ποιότητα ενημέρωσης, όμως, είχαν οι μέτοχοι της Marfin Financial Group. Ο «μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος της Ν.Α. Ευρώπης» δεν κατάφερε την Παρασκευή να δημοσιεύσει όχι μόνο οικονομικές καταστάσεις (για τις οποίες δεν έχει και τυπική υποχρέωση δημοσίευσης), αλλά ούτε καν μια κατατοπιστική ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων. Εξέδωσε μόνο μια ανακοίνωση για να ενημερώσει για τη νέα συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς περί μετάθεσης πληρωμής δανείων στις 30 Ιουνίου 2020, στην οποία δίνονταν επιλεκτικά ορισμένα στοιχεία για τις πωλήσεις και τα EBITDA (όχι όμως και για τα καθαρά κέρδη/ζημιές...).
 • Για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές, σχολιάζοντας την αποχώρηση Κοντομηνά από τον Alpha με το 100% των μετοχών του καναλιού να περνά στον έλεγχο του Ομίλου Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil. Όπως αναφέρουν αυτό ήταν θέμα χρόνου μετά την απόκτηση του 50,01% του Alpha από την Motor Oil το φθινόπωρο του 2018 και την συστέγαση Alpha - Star σε κοινές εγκαταστάσεις.
 • Βλέποντας τα πράγματα από μια απόσταση, μπορεί να παρατηρήσει ότι πριν λίγα χρόνια ο Όμιλος Βαρδινογιάννη είχε στον έλεγχό του το 25% του Mega και το 100% του Star, και σήμερα μετά την εξαγορά και του υπόλοιπου 49,99% των μετοχών του Alpha του Δ. Κοντομηνά, ελέγχει το 100% του Alpha και του Star.
 • Τώρα σε ότι αφορά την αντίδραση των μετόχων (μειοψηφίας) στις τηλεοπτικές business της Motor Oil αυτή δεν αναμένεται να είναι θετική, τουλάχιστον αν κρίνουμε από την υποδοχή που είχαν επιφυλάξει στην αρχική συμφωνία τον Οκτώβριο του 2018 για την απόκτηση του 50,01% των μετοχών του Alpha από την Motor Oil. Η μετοχή από το επίπεδο των 22 ευρώ που διαπραγματεύονταν πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, «βυθίστηκε» στα 18 ευρώ μετά τις ανακοινώσεις. Την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,24 ευρώ παραμένοντας σε απόσταση από τα υψηλά 52 εβδομάδων (24 ευρώ).
 • Είναι βέβαιο ότι οι θεσμικοί και ειδικά οι ξένοι θεσμικοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς και γιατί ένα διυλιστήριο κατέχει μετοχές ενός τηλεοπτικού σταθμού. Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι θεσμικοί δεν ζουν στην Ελλάδα, ενώ η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει έναν γενικότερο σχεδιασμό κοιτώντας την μεγάλη εικόνα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο IGB και η ΑΒΑΞ, ο πόλεμος για τη ΔΕΗ και τα telecoms και η αντίδραση της Motor Oil

Η αγωνία για τον χρόνο παράδοσης του αγωγού IGB στη Βουλγαρία, οι αντιπαραθέσεις εντός της κυβέρνησης για την επέκταση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, η άνοδος της Motor Oil και η χαμηλή εξάρτηση από τη Ρωσία και ο... ανύπαρκτος θησαυρός για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το γράμμα της ΕΚΤ στις τράπεζες, η Παγκρήτια πάει Αθήνα και το deal για υδρογόνο

Οι προειδοποιήσεις από Φρανκφούρτη στις τράπεζες για τα «πράσινα» τεστ, ο «κρητικός γόρδιος δεσμός» για την έδρα της Παγκρήτιας Τράπεζας, η σημασία της συμφωνίας Motor Oil - ΔΕΗ και η γαλλική επίσκεψη στον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η γενναιοδωρία της κυβέρνησης στην Italgas, η Motor Oil και η σύνδεση με Αίγυπτο

Η πρεμούρα για την αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου της ΔΕΠΑ Υποδομών, τι είπε η Γιέλεν για την εγγύηση καταθέσεων, το stop ΑΔΜΗΕ στην υποθαλάσσια διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου και τα παρατράγουδα του προγράμματος «Πράσινη Μετάβαση».
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έπαινοι Τσίπρα στον «διορατικό» Καραμανλή και οι καραμπόλες στην Αττική Οδό

Πώς ο Κ. Καραμανλής κέρδισε τον θαυμασμό του Αλ. Τσίπρα, πολιτική αντιπαράθεση και... υπερβολές, η αποχώρηση των Γάλλων από την Αττική Οδό, ο Δήμος Αθηναίων ξηλώνει τραπεζοκαθίσματα και η επικράτηση της ΔΑΚΕ στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.