ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Οι παιδικές ασθένειες των servicers, το ρίσκο Μητσοτάκη και το τσεκάπ από ΔΝΤ

Οι αιχμές Στουρνάρα για τους αργούς ρυθμούς ανάκτησης «κόκκινων» δανείων, η ακρίβεια που διαβρώνει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει το ΔΝΤ για το χρέος και ο εφησυχασμός μπροστά στις απειλές του Πούτιν.

Για παιδικές ασθένειες στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΟΤ, από το οποίο είχαμε πολλές ειδήσεις. Ο διοικητής υπογράμμισε ότι ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων» δανείων έχουν φύγει μεν από τις τράπεζες, ωστόσο, παραμένουν στην εγχώρια οικονομία  και θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα των NPEs το συντομότερο δυνατό. Η σημερινή κατάσταση, τόνισε, εμποδίζει πολλές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε υγιές τραπεζικό χρήμα. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «υπάρχουν παιδικές ασθένειες και οι servicers είναι μια αγορά η οποία δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει τώρα και αρχίζει να ωριμάζει. Είμαστε σε επαφή, εμείς είμαστε οι επόπτες – όπως ξέρετε – έχουμε ένα νομίζω εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και με τους servicers. Υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να κάνουν οι τράπεζες, πρέπει να κάνουν οι servicers, πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, πρέπει να κάνουμε εμείς ως επόπτες. Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα μαζί. Είναι πολύπλοκο πρόβλημα διότι είναι απότοκο της κρίσης».

-- Η αναφορά του διοικητή σε πράγματα που πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση προφανώς συνδέεται με τους πλειστηριασμούς που δεν γίνονται. Ή, πιο σωστά, που σέρνονται. Ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί έχουν να λειτουργήσουν κανονικά από προ κρίσης 2009 και έκτοτε, για τον ένα και τον άλλο λόγο, με τη μια και την άλλη αφορμή, πλειστηριασμοί δεν γίνονται προς μεγάλη ικανοποίηση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αλήθεια, πως μπορεί ένας servicer να προχωρήσει αποτελεσματικά με τις ανακτήσεις αν δεν υπάρχει το φόβητρο του πλειστηριασμού;

 -- Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει τέλος, για άλλη μια φορά, στη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών κρίνεται από πολλούς ως απόφαση υψηλού πολιτικού κινδύνου. Εκτιμούν ότι το φάσμα της ακρίβειας, και ειδικά στο σκέλος της ενέργειας, θα μας ταλαιπωρήσει πολύ ακόμα και είναι μεγάλες οι πιθανότητες να έχουμε έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα το 2023, εξασθενώντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο να τα βάλει κανείς με την ακρίβεια. Καθόλου τυχαία, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται φθορά της κυβέρνησης, λόγω της ακρίβειας, αν και η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ παραμένει ισχυρή, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό που τροφοδοτείται από την αδυναμία και την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.

-- Με πολύ καλή διάθεση ξεκίνησε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει μέχρις τις 893 μονάδες, στον απόηχο πολλών θετικών νέων (αναβάθμιση τραπεζών, απόφαση της ΕΚΤ για τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων κ.α.). Η αγορά ξεκίνησε ανοδικά, πάλεψε να κρατηθεί στο «πράσινο» ωστόσο οι εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση δεν βοήθησαν, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στο χαμηλό ημέρας, με πτώση -0,59%. Και πάλι καλά διότι μετά το κλείσιμο της εγχώριας αγοράς η εικόνα των διεθνών αγορών επιδεινώθηκε δραστικά μετά τη ρουκέτα Πούτιν για το ρούβλι και το φυσικό αέριο με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να κλείνουν με βαριές απώλειες. Τα νέα δεν είναι καλά, έρχεται και Σαββατοκύριακο και πολλοί δεν θέλουν να τους βρει με μετοχές στα χέρια, στοιχεία που δεν δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για σήμερα. Εκτός βέβαια αν έχουμε θετικές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο.

-- Από σήμερα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να δούμε αν ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει την απειλή του να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε «μη φιλικές χώρες», οι οποίες θα αρνηθούν να πληρώσουν την Gazprom με ρούβλια. Η Ευρώπη απαντάει «όχι» στον εκβιασμό, ο Πούτιν υπέγραψε χθες το σχετικό προεδρικό διάταγμα και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς τη διακοπή της παροχής αερίου στην Ευρώπη. Ενώ, όμως, σε όλη την Ευρώπη έχουν μαζευτεί «μαύρα σύννεφα», εδώ στην Αθήνα υπάρχουν εταιρείες με καίριο ρόλο στην ενέργεια που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέτρα του Πούτιν δεν θα θίξουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τα οποία θα συνεχίσουν να πληρώνονται με ευρώ. Στέκονται μάλιστα ιδιαίτερα στους όρους αυτών των συμβολαίων, που ρητά καθορίζουν ότι το νόμισμα συναλλαγής είναι το ευρώ. Ίσως κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ότι στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, ενώ η ισχύς των νόμων και των συμβάσεων είναι πολύ σχετική. Γι’ αυτό και οι Γερμανοί, για παράδειγμα, δεν ψάχνουν δικηγόρους για να σύρουν την Gazprom σε διαιτησία, αν αθετήσει μια ρήτρα της μακροχρόνιας σύμβασης, αλλά έχουν ετοιμάσει σχέδιο Β για πιθανή διακοπή της παροχής, που περιλαμβάνει και διακοπές τροφοδοσίας στη βιομηχανία.

-- Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια καλύπτει όλα τα διεθνή συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με πελάτες από «μη φιλικές χώρες», χωρίς εξαιρέσεις ("foreign trade contracts for the supply of natural gas", σύμφωνα με την αγγλική απόδοση του διατάγματος). Ας μην υπάρχουν, λοιπόν, αυταπάτες ότι για τον Πούτιν, εδώ που έχει φτάσει με την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν κάποια αξία τα εμπορικά συμβόλαια.

-- Με αρκετό ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα από το τελευταίο τσεκάπ της οικονομίας, με τον τακτικό έλεγχο που γίνεται βάσει του άρθρου IV του καταστατικού του Ταμείου. Ο Ντένις Μπότμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, θα έχει αρκετά να πει για την ανάκαμψη του 2021, τον νέο κύκλο αβεβαιότητας που άνοιξε με τον πόλεμο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η σημαντικότερη ερώτηση, όμως, στην οποία είναι άγνωστο αν θα απαντήσει, είναι αν το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Θυμίζουμε ότι στον περσινό αντίστοιχο έλεγχο με βάση το άρθρο IV, το ΔΝΤ είχε… σηκώσει τα χέρια ψηλά, λέγοντας ότι «η αβεβαιότητα είναι υπερβολικά μεγάλη για να εξαχθεί μια οριστική εκτίμηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανάκριση Κασσελάκη, η αιώνια λάμψη του χρυσού και το χρώμα του… ρεύματος

Η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στο ομόλογο της Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο LSE, ο δραστήριος Φ. Σαχινίδης, τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για τον χρυσό, ο αεροδιάδρομος ηλικίας 50 ετών, τα δύσκολα για τη Vodafone και οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου.
gerapetritis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κρίση κυβέρνησης – τραπεζών, το συνέδριο στο Λονδίνο και τα χρηματιστήρια

Οι μεγάλες προσδοκίες για την προσέλκυση επενδυτών στο Λονδίνο, γιατί οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών είναι στο «κόκκινο», η αλλαγή διοίκησης στην Παγκρήτια, οι ελπίδες και οι κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «όργωμα» Β. Ψάλτη, το σίριαλ της Χαλυβουργικής και η χαμηλή πτήση της Intrakat

Η δίψα για επενδύσεις που διαπίστωσε η διοίκηση της Alpha, οι περιπέτειες της ΕΤΕ με την Χαλυβουρική, το κατόρθρωμα του 10ετούς, η αφύπνιση στο ΧΑ, το νέο χαμηλό της Intrakat και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Intracom ως asset play, η καθυστέρηση στη ΛΑΡΚΟ και η ρήξη Μητσοτάκη - ΠΑΣΟΚ

Τα 250 εκατ. ρευστότητας της Intracom και η χρηματιστηριακή της αποτίμηση, γιατί αργεί ακόμη η επιλογή επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ, πώς ο Ν. Ανδρουλάκης έκαψε τις γέφυρες με τη ΝΔ, το ακριβό... σπορ της έκδοσης τραπεζικών ομολόγων και η αντίδραση στο ΧΑ.
Patelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το ψαλίδι Πατέλη και η υπεροχή της Phoenix Mez

Οι κίνδυνοι στις αγορές και η απειλή της απλής αναλογικής στο Χρηματιστήριο, το ψαλίδισμα των λογαριασμών ρεύματος, η διανομή στους μετόχους της Phoenix και τα καλά νέα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.