ΓΔ: 881.01 0.63% Τζίρος: 4.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η σύγχυση με τα επιτόκια, η περιοδεία Alpha στην Κρήτη, η Intrakat και η Αττική Οδός

To false alarm που προκάλεσαν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, οι περιοδείες των τραπεζιτών, οι συζητήσεις της Intrakat για την Αττική Οδό, οι αυξήσεις μισθών στην ΕΚΤ και τα deal της Motor Oil.

Εντύπωση προκάλεσε η είδηση ότι η Intrakat δεν συμμετείχε σε καμία κοινοπραξία από τις οκτώ που διεκδικούν τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες αλλαγές στα κριτήρια για το διαγωνισμό που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ υπήρχε μια διάταξη που από πολλούς διαβάστηκε ως «φωτογραφική» για την εταιρεία. Ειδικότερα, άλλαξε το κριτήριο εμπειρίας στη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων (μέσω συμμετοχής σε υφιστάμενη παραχώρηση) από 20% σε 10%. Η Intrakat  συμμετέχει στο Μωρέα (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα)  με 13,33%  οπότε με την αλλαγή πληροί τα νέα κριτήρια. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συμμετοχή της σε κάποιο από τα οκτώ σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον αυτοκινητόδρομο και μάλλον θα υπάρξει συμφωνία. Σημειώνεται πως οι οκτώ κοινοπραξίες μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών προς το τέλος του έτους έχουν το δικαίωμα να «μεγαλώσουν» προσθέτοντας και άλλους συμμάχους σε σχέση με τη σημερινή τους μορφή. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν με νόημα την παρουσία του Δημήτρη Κούτρα στην Ιntrakat λέγοντας πως «ποια κοινοπραξία δεν θα ήθελε έναν Κούτρα στη …μηχανή της, δεδομένου ότι ο έμπειρος εργολάβος γνωρίζει όσο κανένας τα κόστη, τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του δρόμου»;

-- Στην Κρήτη θα βρεθεί σήμερα επιτελείο της Alpha Bank με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Ψάλτη. Ο κ. Ψάλτης θα έχει συναντήσεις με πελάτες, επιχειρηματίες και φορείς του νησιού, επαφές που θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένου ότι όλα δείχνουν ότι η εφετινή τουριστική χρονιά θα φτάσει, ίσως και ξεπεράσει, το ρεκόρ του 2019, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν δυο σοβαρές εστίες αβεβαιότητας: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός. Βεβαίως, εκτός του κρητικού παλμού που η διοίκηση θέλει να «πιάσει», στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν και θέματα επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

-- Τους δρόμους έχει πάρει και η διοίκηση της Eurobank, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Φωκίωνα Καραβία. Χθες, το επιτελείο της τράπεζας βρέθηκε στην Πάτρα, όπου είχε συναντήσεις με πελάτες και επιχειρηματίες, ενώ στελέχη της τράπεζας, μέχρι την Τετάρτη που ολοκληρώνεται η περιοδεία, θα βρεθούν και σε πολλές άλλες περιοχές: Αμαλιάδα, Ναύπακτος, Άρτα Πρέβεζα, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα.

-- Μικρή σύγχυση προκάλεσαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επιτόκια, που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Σε πρώτη ανάγνωση τα στοιχεία των επιτοκίων σήμαναν συναγερμό, καθώς φαινόταν ότι το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 23 ολόκληρες μονάδες βάσης (σε 2,83% από 2,60% τον Φεβρουάριο), μεταβολή που έκανε πολλούς να λένε για τον πληθωρισμό, την εκκίνηση της ανατιμολόγησης δανείων ενόψει της αύξησης των επιτοκίων και πολλά άλλα. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων και του πίνακα με την εξέλιξη των επιτοκίων που δημοσιεύει η ΤτΕ οδηγούσε γρήγορα σε λήξη συναγερμού. Διότι, ναι μεν τον Μάρτιο το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων σημείωσε «άλμα» +23 μονάδων βάσης, αλλά τον Φεβρουάριο είχε σημειωθεί «βουτιά» των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης. Με λίγα λόγια, η ανωμαλία δεν ήταν η απότομη άνοδος του Μαρτίου, αλλά η μεγάλη πτώση του Φεβρουαρίου, πτώση που οφειλόταν σε κάποια μεγάλου ύψους επιχειρηματικά δάνεια που δόθηκαν με πολύ χαμηλό επιτόκιο και τα οποία επηρέασαν πολύ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο. Έτσι, μετά την παρένθεση του Φεβρουαρίου τα επιτόκια δανείων προς επιχειρήσεις επανήλθαν στα κανονικά τον Μάρτιο.

-- Δυσάρεστη έκπληξη για την Κριστίν Λαγκάρντ αποτέλεσαν τα αιτήματα των εργαζόμενων στην ΕΚΤ για αυξήσεις στους μισθούς. Όχι μόνο ζήτησαν να πάρουν αύξηση για το 2022 που θα καλύπτει τον πληθωρισμό – ρεκόρ της ευρωζώνης και είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που είχε προγραμματιστεί, αλλά πρότειναν να συνδεθούν μελλοντικά οι μισθοί τους με τον πληθωρισμό. Η πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε και τα δύο αιτήματα με αρκετή αυστηρότητα, υπογραμμίζοντας ότι, όσο και αν πολλοί απογοητεύονται από τις αυξήσεις που έχουν δοθεί, τα αιτήματα που διατυπώνονται θα πρέπει να είναι λογικά. Όσο για τη σύνδεση μισθών – πληθωρισμού (κάτι σαν την ΑΤΑ – Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή της δεκαετίας του ’80 στα καθ’ ημάς), η Λαγκάρντ το ξέκοψε, τονίζοντας ότι «δεν είναι επιθυμητή, ούτε βρίσκεται στις προθέσεις της διοίκησης της ΕΚΤ». Μάλλον το προσωπικό της ΕΚΤ δεν είχε διαβάσει τα συμπεράσματα πρόσφατης συζήτησης του διοικητικού συμβουλίου, σχετικά με τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του ’70, όπου τονιζόταν ότι η οικονομική στασιμότητα και ο υψηλός πληθωρισμός ήταν αποτέλεσμα της τιμαριθμοποίησης των μισθών, που αναπροσαρμόζονταν με βάση τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

-- Εξαιρετικά παραγωγική σε επιχειρηματικές συμφωνίες αποδεικνύεται η διοίκηση της Motor Oil τις τελευταίες ημέρες. Αμέσως μετά το deal για την Ελλάκτωρ, με την πολύ σημαντική ενεργειακή συνιστώσα του (την απόκτηση του 75% της πρώην Άνεμος) η Motor Oil πέτυχε δύο συμφωνίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν στο μέλλον ιδιαίτερα σημαντικές. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Εμιράτα, η Motor Oil έκλεισε συμφωνία – πλαίσιο με την ADNOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι) για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων LNG στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπεγράφη και Μνημόνιο Κατανόησης με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση της ΤτΕ με την PQH, η Alpha και τα μαθήματα του Νότου στη Γερμανία

Γιατί η PQH απέρριψε τις προσφορές για την Αριάδνη και η στάση της ΤτΕ, οι λόγοι της πτώσης της μετοχής της Alpha και η είσοδος νέων επενδυτών και το «μάθημα» της Ισπανίδας υπουργού Περιβάλλοντος στους ενεργειακά σπάταλους Γερμανούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα της ΤτΕ για Alpha, η αντίδραση της μετοχής και ο ελέφαντας του Α. Σιάμιση

Γιατί επικρατεί ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η διαρροή και η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο και η αδυναμία συνεννόησης του CEO των ΕΛΠΕ με το Δημόσιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.