ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Δικηγόροι κατά Στουρνάρα, φτηνότερα διόδια στην Αττική Οδό και ποιος αγοράζει Alpha

Προκαταρκτική εξέταση κατά του διοικητή της ΤτΕ ζητούν δικηγόροι για τους πλειστηριασμούς, η εξομολόγηση της κ. Κολοβού ότι... «χρωστάει της Μιχαλούς», η συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζών, τα διόδια στην Αττική Οδό, το catch up της Alpha και το φιάσκο του ANT1+.

Την παρέμβαση του Άρειου Πάγου και την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την διάπραξη του αδικήματος της παρέμβασης στη Δικαιοσύνη ζήτησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου! Ποιο το έγκλημα του διοικητή; Ότι στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΤτΕ τόνιζε ότι η απόφαση 822/2022 του Αρείου Πάγου δυσχεραίνει την ικανότητα των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων «να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών». Η αποτελεσματικότητα των servicers, συνέχιζε η ΤτΕ στην Έκθεση, «αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών».

-- Η στήλη δεν κατάφερε να εξακριβώσει αν μαζί με τους Δικηγόρους Αιγίου βρίσκονται και οι σύντροφοι δικηγόροι άλλων περιοχών της χώρας, ωστόσο, βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει δικηγορική πανστρατιά κατά του κ. Στουρνάρα, κρίνοντας από την προ ημερών διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την έκθεση της ΤτΕ. «Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022»…« Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds», τονίζουν παθιασμένα οι δικηγόροι. Επιπλέον «η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε τα θεσμικά όργανα του σώματος, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, να ασκήσουν παρέμβαση ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κατά τη δικάσιμο 26.1.2023, που θα κρίνει το ζήτημα της νομιμοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό να προβεί στις αναγκαίες δικονομικές ενέργειες».

-- Ίσως να φαίνεται σε κάποιους περίεργο το γεγονός ότι οι επενδυτές, στους οποίους πουλήσαμε τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών μας, θέλουν τώρα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και μάλιστα με κέρδος! Ή που η Τράπεζα της Ελλάδος, ένας ανεξάρτητος θεσμός, σημειώνει ότι ίσως είναι καλή ιδέα να αφήσουμε τους νόμους να λειτουργήσουν όπως πρέπει να λειτουργούν σε μια ευνομούμενη πολιτεία και να μην παίζουμε κρυφτό με την πραγματικότητα.

-- Η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών αποτυπώνει ανάγλυφα τη φιλοσοφία του πολιτικού προσωπικού και το πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα: αρχικά αρνείται το πρόβλημα, μετά το φορτώνει σε κάποιον τρίτο (με τις τράπεζες να αποτελούν κλασική επιλογή), μετά υπόσχεται Σεισάχθειες και διαγραφές δανείων και μετά, εργαλειοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο, κλωτσάει το τενεκεδάκι, δηλαδή το πρόβλημα, λίγο και πιο πέρα, και λίγο και πιο πέρα ελπίζοντας, όχι στο θαύμα, αλλά στο ότι θα σκάσει στον επόμενο.

-- Υπό το πρίσμα αυτό έχει όλα τα δίκια με το μέρος του ο κ. Σταϊκούρας και είναι απόλυτα κατανοητές οι θεατρικές του αντιδράσεις στη Βουλή. Δεκαπέντε χρόνια κοροϊδευόμαστε! Τώρα στη… βάρδια του κ. Σταϊκούρα, και έξι μήνες πριν τις εκλογές, θα αρχίσουμε τους πλειστηριασμούς;

-- Χθες, η υπόθεση πήρε μάλλον κωμικές διαστάσεις, με την κ. Ιωάννα Κολοβού (το σπίτι της οποίας είχε αλλάξει χέρια με πλειστηριασμό λόγω οφειλών) άθελά της να εκθέτει όλο αυτό το λαϊκό ξέσπασμα δικαστών, δικηγόρων, υπουργών, βουλευτών, πολιτικών κλπ. Θυμίζοντας σκηνή βγαλμένη από ταινία των Μόντυ Πάιθον, η κ. Κολοβού με ανάρτησή της στο facebook, σημείωσε με έμφαση ότι δεν έλαβε παρά ελάχιστα χρήματα από τον πλειστηριασμό της οικίας της διότι έγινε… πλιάτσικο οφειλετών. Έκτος από την τράπεζα χρωστούσε κλήσεις στη Δημοτική Αστυνομία, ΕΦΚΑ (δηλαδή δεν πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές) και ποιος ξέρει τι άλλο, και οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν τα οφειλόμενα.

-- Τώρα πώς φτάσαμε σαν κοινωνία και σαν χώρα στο σημείο να ηρωοποιούμε ακραία αντικοινωνικές συμπεριφορές είναι θέμα που άπτεται της ψυχιατρικής επιστήμης.

-- Η εξομολόγηση της κ. Κολοβού, ότι χρωστούσε σε τράπεζες, ΕΦΚΑ, κλπ έρχεται να ανατρέψει την εντύπωση που σχηματίστηκε αρχικά ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο σπίτι της συνδεόταν με μικροπολιτικά οφέλη. Η νέα εκτίμηση της στήλης, μετά την εξομολόγηση, είναι ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να συναντήσει την κ. Κολοβού από κοντά για να δει με τα μάτια του την ενσάρκωση του πνεύματος «Δεν πληρώνω», που οδήγησε τον κ. Τσίπρα στην εξουσία.

-- Σε μια ωραία ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τις διοικήσεις των τραπεζών. Ο υπουργός είπε τα δικά του και οι τράπεζες τα δικά τους, με τον υπουργό να επαναλαμβάνει διδακτικά στις τράπεζες ότι έχουν χάσει την επαφή με την κοινωνία.

-- Φθηνότερα θα είναι τα διόδια στην Αττική Οδό με τη νέα σύμβαση παραχώρησης, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Business Daily. Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης και το παρέδωσε στα οκτώ επιχειρηματικά σχήματα που διεκδικούν την Αττική Οδό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, τα διόδια θα είναι ενιαία και θα διαμορφωθούν για τα ΙΧ στα 2,5 ευρώ ανά διέλευση, από 2,8 ευρώ που είναι σήμερα. Με την έγκριση της Σύμβασης Παραχώρησης ο διαγωνισμός περνά στο επόμενο στάδιο, με το ΤΑΙΠΕΔ να στοχεύει στη λήψη των οικονομικών προσφορών των διεκδικητών εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Αυτά υπό κανονικές συνθήκες, διότι πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το 2023 δεν θα βρισκόμαστε υπό κανονικές συνθήκες, καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές, προδικάζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2023 και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

-- Ο καλπασμός της μετοχής της Alpha Bank, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην αγορά για το τι γίνεται και ποιος αγοράζει. Χθες, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 1,052 ευρώ με κέρδη +3,85% ενώ η άνοδος της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις ξεπερνά το +10% και μάλιστα με υψηλές συναλλαγές. Ποιος λοιπόν αγοράζει; Η εκτίμηση της στήλης είναι ότι το πιθανότερο δεν είναι κάποιος στρατηγικός επενδυτής αλλά πολλοί. Η μετοχή της Alpha Bank είχε μείνει πίσω, σε σχέση με τις άλλες συστημικές, και αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες – εβδομάδες είναι ένα απότομο catch up. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Alpha έχει μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, διαφοροποίηση που εξηγεί και την πολύ μεγάλη εμπορευσιμότητα: το υψηλό free float.

-- Καλώς εχόντων των πραγμάτων όλο και περισσότεροι θα αγοράζουν μετοχές της Alpha Bank και των άλλων συστημικών τραπεζών, όσο οι επενδυτές συνειδητοποιούν τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας και το τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες.

-- Ήταν ένα φιάσκο χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία της συνδρομητικής τηλεόρασης: η νεοπαγής πλατφόρμα ANT1+, του ομίλου Antenna, «κατάφερε» να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό (λέγεται ότι έδωσε στη Fifa 15 εκατ. ευρώ) για να… μην καλύψει τους αγώνες του Μουντιάλ και να τους μεταδώσει τελικά από ελεύθερο κανάλι. Από το πρώτο λεπτό των αγώνων, οι χιλιάδες συνδρομητές του ANT1+, που είχαν γραφτεί στην πλειονότητά τους αποκλειστικά για να παρακολουθήσουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, διαπίστωσαν με έκπληξη και αγανάκτηση ότι τα τεχνικά προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα και οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στα social media ήταν, εύλογα, εξαιρετικά έντονες. Αναγνωρίζοντας ότι η συνδρομητική του πλατφόρμα ήταν ανέτοιμη, ο όμιλος του Antenna μετέφερε τελικά τους αγώνες του Μουντιάλ στην ελεύθερη συχνότητά του, αλλά άφησε σε όσους πλήρωσαν 20 ευρώ για 6μηνη συνδρομή την πικρή γεύση της κοροϊδίας: αντί να επιστρέψει τα χρήματα, τους πρόσφερε μια τρίμηνη επέκταση της συνδρομής.

-- Όλα τα κομμάτια φαίνεται να πέφτουν στη θέση τους στο παζλ της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ υπάρχουν και ευχάριστες εκπλήξεις που δίνουν μία αίσθηση κινητικότητας ύστερα από χρόνια στασιμότητας. Χθες ορίστηκε η δικάσιμος για να συζητηθεί το σχέδιο εξυγίανσης στις 15 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης προχωρά σύμφωνα με το γενικότερο σχέδιο για επαναλειτουργία των ναυπηγείων γύρω στον Ιούλιο. Παράλληλα, το ναυπηγικό συγκρότημα της Ελευσίνας υποδέχεται σήμερα, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, ένα εμπορικό πλοίο για επισκευή. Πρόκειται για ένα supramax που ανήκει στον εφοπλιστικό όμιλο του Πέτρου Παππά και θα γίνει δεκτό σχεδόν πανηγυρικά, παρουσία και του υπουργού ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

-- Δεν είχαν εκπλήξεις οι αλλαγές που έγιναν στους δείκτες FTSE. Στον 25άρη, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, λόγω μειωμένης κεφαλαιοποίησης, δίνει τη θέση της στην AUTOHELLAS, που φεύγει από τον δείκτη Mid cap, όπως και η Ικτίνος. Νέα παρουσία στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι η μετοχή της Dimand.  

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σύγχυση με τα επιτόκια, η περιοδεία Alpha στην Κρήτη, η Intrakat και η Αττική Οδός

To false alarm που προκάλεσαν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, οι περιοδείες των τραπεζιτών, οι συζητήσεις της Intrakat για την Αττική Οδό, οι αυξήσεις μισθών στην ΕΚΤ και τα deal της Motor Oil.
psaltis-alpha
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτάχυνση της Alpha, το bank run στα crypto, οι πλειστηριασμοί και η κυβέρνηση

Η αύξηση χορηγήσεων της Alpha Bank πρωτιά στα δάνεια επιχειρήσεων, η αναγκαστική συγχώνευση που κλονίζει τα κρυπτονομίσματα, τα κυβερνητικά στελέχη που φρενάρουν τους πλειστηριασμούς, το μέρισμα της Motor Oil και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι παρακολουθήσεις, η αισιοδοξία Στουρνάρα για τον πληθωρισμό και η νέα Intrakom

Οι εντεινόμενες εσωκομματικές πιέσεις στον Κ. Μητσοτάκη, η εκτίμηση Στουρνάρα για τον πληθωρισμό, τα μηνύματα της ολλανδικής επένδυσης στην Alpha, το αίτημα της Attica για τo capital plan και η τοποθέτηση Ζαββού στην Αναπτυξιακή.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση της ΤτΕ με την PQH, η Alpha και τα μαθήματα του Νότου στη Γερμανία

Γιατί η PQH απέρριψε τις προσφορές για την Αριάδνη και η στάση της ΤτΕ, οι λόγοι της πτώσης της μετοχής της Alpha και η είσοδος νέων επενδυτών και το «μάθημα» της Ισπανίδας υπουργού Περιβάλλοντος στους ενεργειακά σπάταλους Γερμανούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα της ΤτΕ για Alpha, η αντίδραση της μετοχής και ο ελέφαντας του Α. Σιάμιση

Γιατί επικρατεί ικανοποίηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η διαρροή και η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο και η αδυναμία συνεννόησης του CEO των ΕΛΠΕ με το Δημόσιο.