ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Φθηνότερα διόδια στην Αττική Οδό με τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για μεταβλητό διόδιο με αύξηση στα 3,5 ευρώ για τις ώρες αιχμής και θα το μειώσει σε 2,5 - 2,6 ευρώ από 2,8 ευρώ σήμερα, προσβλέποντας σε πολιτικά οφέλη. Πολύ σύντομα θα λάβουν τη νέα σύμβαση οι διεκδικητές.

Άμεσα, ίσως και εντός της εβδομάδας, θα δοθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ στα οκτώ σχήματα που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βusiness Daily, η σύμβαση θα προβλέπει ενιαίο διόδιο και όχι μεταβλητό με τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 2,6 ευρώ έναντι 2,8 ευρώ σήμερα. 

Η πρόταση για μεταβλητό διόδιο που προωθούσε το ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκε από την κυβέρνηση καθώς το υπουργείο Υποδομών εκτίμησε ότι θα είχε πολιτικό κόστος. Και αυτό γιατί προέβλεπε αυξημένο τέλος διέλευσης 3,5 ευρώ τις ώρες αιχμής, 2 ευρώ για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και περίπου 1 ευρώ τη νύχτα. Με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ έβγαινε ένα μέσο διόδιο κάτω από τα 2,8 ευρώ που είναι σήμερα, αλλά σίγουρα οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου τις ώρες αιχμής (τρεις ώρες το πρωί και 3 ώρες το απόγευμα) θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν αυξημένο κόστος κατά 25%. Με το ενιαίο διόδιο που θα κυμανθεί μεταξύ 2,5 -2,6 ευρώ είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε πολιτικά οφέλη.

Η πρόταση για μεταβλητά διόδια είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης της Αττικής Οδού και την ανακατανομή της κίνησης μέσα στις διαφορετικές περιόδους της ημέρας. Τώρα με τα 2,5 ευρώ ή 2,6 ευρώ πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν το φόβο πως ο δρόμος τις ώρες αιχμής θα γίνει υπαίθριο...πάρκινγκ.

Πλέον οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν και τη δυνατότητα με το καθορισμένο διόδιο να υπολογίσουν τη σχέση κόστους-οφέλους της επένδυσης σε σχέση πάντα με την πορεία της κυκλοφορίας του δρόμου των 72 χιλιομέτρων. Εκτός από το εφάπαξ τίμημα θα προβλέπεται και ετήσια συνδρομή (annual fee) που θα καταβάλει ο νέος παραχωρησιούχος προς το Δημόσιο. To annual fee θα είναι ένα ποσοστό επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του δρόμου. Εκτιμάται ότι θα είναι πολύ κάτω από το 7,5% της Εγνατίας Οδού, λόγω της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων που αυξάνει το χρηματοοικονομικό κόστος για τον πλειοδότη.

Πριν τις εκλογές του 2023 η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών

Το σίγουρο είναι ότι ο διαγωνισμός προχωρεί, οι υποψήφιοι επενδυτές όταν λάβουν τη σύμβαση παραχώρησης θα κάνουν τις παρατηρήσεις τους και εκτιμάται ότι οι οικονομικές προσφορές θα υποβληθούν πριν τις εκλογές του 2023.

Η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού θα έχει έναρξη στα τέλη του 2024 που λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης και λήξη το 2049. Οι οκτώ διεκδικητές της Αττικής Οδού που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν οικονομική προσφορά είναι οι ακόλουθοι:

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A
  • GRUPPO FININC – INC SpA
  • Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.»
  • Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.»
  • Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE»
  • Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.» και «RUBICONE BIDCO S.A.»
  • Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD»
  • Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF» – «EGIS».

Όπως είχε γράψει το BD, ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό θα προβλέπει χρηματοδότηση με τη μέθοδο του staple financing. Δηλαδή να εξασφαλιστεί τραπεζικός δανεισμός με τους ίδιους όρους για όλες τις κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Για παράδειγμα, να υπάρχει πρόσβαση από όλα τα σχήματα σε ένα δανεισμό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ με τους ίδιους όρους και η διαφορά μέχρι το τελικό τίμημα να γίνει από τα ίδια κεφάλαια που θα καταβάλουν οι κοινοπραξίες. 

Σημειώνεται πως, επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, η χρηματοδότηση θα γίνει από τις ελληνικές τράπεζες. Με τη μέθοδο του staple financing χρηματοδοτήθηκε και το project της Εγνατίας Οδού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι συμβάσεις παραχώρησης για την Αττική Οδό και τον ΒΟΑΚ

Στις 29 Μαΐου η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό, στις 31 Μαρτίου οι οικονομικές προσφορές για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αττική Οδός, τα μεταβλητά διόδια και η αντίδραση της κυβέρνησης

Αυξημένες χρεώσεις στις ώρες αιχμής με τη νέα σύμβαση παραχώρησης προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι το μέσο κόστος θα είναι μειωμένο. Φοβάται το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση και θέλει να μεταθέσει τις αποφάσεις μετά τις εκλογές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα 440 εκατ. στην Υγεία επιταχύνονται από ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ

Αναβαθμίζονται οι υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νοσοκομείων από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Συμμαχίες. Ακολουθούν η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου Αθηνών και η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρώτος δρόμος με διόδια χωρίς μπάρες και με χιλιομετρική χρέωση για όλους

Οι καινοτομίες για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης: τι προβλέπεται στα τεύχη δημοπράτησης του μεγάλου έργου παραχώρησης Χανιά - Χερσόνησος Ηρακλείου. Μικραίνει ο χρόνος ταξιδιού και το κόστος για τον χρήστη, τι θα γίνεται με τους παραβάτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν πωλείται το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, προχωρά το σχέδιο επέκτασης

Η κυβέρνηση επιλέγει τον πιο ασφαλή τρόπο για να ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού, διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο. Business as usual από τις ΗΠΑ που δεν διαφωνούν με την απόφαση αλλά ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο αναβάθμισης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί έγινε... χρυσό το λιμάνι Ηγουμενίτσας: Τι πληρώνει ο όμιλος Grimaldi

Ο ιταλικός όμιλος αποτιμά το λιμάνι στα 126 εκατ. ευρώ, στο 1/3 δηλαδή της αξίας του ΟΛΠ, που έχει 27 φορές μεγαλύτερο τζίρο. Πηγές κοντά στον πλειοδότη αναφέρουν στο BD ότι ο σημερινός τζίρος του λιμανιού δεν αντικατοπτρίζει τα μελλοντικά μεγέθη.