ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία οι συμβάσεις παραχώρησης για την Αττική Οδό και τον ΒΟΑΚ

Στις 29 Μαΐου η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό, στις 31 Μαρτίου οι οικονομικές προσφορές για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Δύο μεγάλες συμβάσεις στον τομέα των παραχωρήσεων μπαίνουν στην τελική ευθεία, καθώς καθορίστηκαν οι ημερομηνίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού αλλά και για το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) Χανιά - Χερσόνησος που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της παραχώρησης.

Ειδικότερα, στις 29 Μαΐου 2023 θα κληθούν τα οκτώ σχήματα που διεκδικούν την ανανέωση της παραχώρησης της Αττικής Οδού να υποβάλουν οικονομικές δεσμευτικές προσφορές. Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ προφανώς μετά το πράσινο φως που έλαβε από την κυβέρνηση.

Έως τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις και η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση. Η ημερομηνία της υποβολής οικονομικών προσφορών για την Αττική Οδό φαίνεται ότι οριστικοποιεί και το σενάριο της 9ης Απριλίου για τις πρώτες κάλπες

Η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού θα έχει έναρξη στα τέλη του 2024 που λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης και λήξη το 2049. Οι οκτώ διεκδικητές της Αττικής Οδού που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν οικονομική προσφορά είναι οι ακόλουθοι:

ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A

GRUPPO FININC – INC SpA

Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.»

Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.»

Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE»

Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.», «RUBICONE BIDCO S.A.» και Ιntrakat

Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD»

Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF» – «EGIS

Υπενθυμίζεται πως η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού προβλέπει ενιαίο διόδιο ύψους 2,5 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στις 31 Μαρτίου 2023 το υπουργείο Υποδομών θα δεχτεί τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των διεκδικητών για το οδικό έργο Χανιά - Χερσόνησος μήκους 157,5 χλμ που αποτελεί το «φιλέτο» του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. 

Ο προϋπολογισμός του τμήματος Χανιά- Χερσόνησος εκτιμάται στο 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της παραχώρησης. Δηλαδή, θα κατασκευαστεί με έξοδα από τους αναδόχους οι οποίοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα εισπράττοντας διόδια.

Οι όμιλοι που έχουν προεπιλεγεί για το έργο είναι οι εξής: Άκτωρ, Τέρνα, Άβαξ, Vinci και Μυτιληναίος μαζί με την Intertoll. Θεωρείται σίγουρο πως στην πορεία θα υπάρξουν συμπράξεις και το έργο θα διεκδικήσουν από δύο έως τρία σχήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με τα διόδια της Αττικής Οδού, μπορεί να ανεβούν έως 3,25 ευρώ

Η τελική σύμβαση προβλέπει δυνατότητα επιβολής μεταβλητών διοδίων μετά την παρέλευση πενταετίας. Ο νέος παραχωρησιούχος θα πληρώνει στο κράτος και αμοιβή 7,5% επί των ετήσιων εσόδων του δρόμου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερα διόδια στην Αττική Οδό με τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση για μεταβλητό διόδιο με αύξηση στα 3,5 ευρώ για τις ώρες αιχμής και θα το μειώσει σε 2,5 - 2,6 ευρώ από 2,8 ευρώ σήμερα, προσβλέποντας σε πολιτικά οφέλη. Πολύ σύντομα θα λάβουν τη νέα σύμβαση οι διεκδικητές.
volos_limani
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιμάνι Βόλου: Στις 28 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές

Την ερχόμενη Πέμπτη 14/9 το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει τον φάκελο με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του διαγωνισμού για το λιμάνι του Βόλου και ανακηρύσσει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προτιμητέο ανάδοχο για την Αττική Οδό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για την Αττική Οδό: Προσδοκίες για τίμημα - ρεκόρ

Ανοίγουν σήμερα οι προσφορές των έξι διεκδικητών. Ενδεχομένως και σήμερα να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης. Το τίμημα ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξι ισχυροί όμιλοι διεκδικούν το... «ομόλογο» της Αττικής Οδού

Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν οι προσφορές, με το ΤΑΙΠΕΔ να προσδοκά ένα τίμημα κοντά στα 2 δισ. Θα υπάρξει γύρος βελτιωμένων προσφορών, αν η καλύτερη προσφορά δεν είναι τουλάχιστον 5% μεγαλύτερη από τις άλλες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη «μάχη» για την Αττική Οδό και πώς θα αυξηθούν τα διόδια

Αύριο κατατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές από ισχυρά σχήματα ξένων και ελληνικών ομίλων, αναμένεται ρεκόρ τιμήματος σε ιδιωτικοποίηση με περισσότερα από 2 δισ. Τι προβλέπει η σύμβαση για τα διόδια.