Φωτο: Shutterstock

Τα Greek statistics, το high yield ομόλογο της Ελλάκτωρ και η ανθρώπινη ηλιθιότητα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ξύνουν το κεφάλι τους πολλοί οικονομολόγοι αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ειδικά με την τεράστια αναθεώρηση των στοιχείων του δευτέρου τριμήνου για το ΑΕΠ. Σύμφωνα με την αναθεώρηση των στοιχείων, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο έτρεξε με +2,8% και όχι με +1,9% που είχε ανακοινωθεί. Σύμφωνοι το 2ο τρίμηνο, με τον τουρισμό να επηρεάζει καθοριστικά, έχει ισχυρά στοιχεία εποχικότητας αλλά το να αλλάζει η μεταβολή του ΑΕΠ μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα είναι κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά. Όπως επίσης ερωτηματικά δημιουργεί το πώς η συνολική κατανάλωση εμφανίζεται αυξημένη κατά +0,5% στο τρίτο τρίμηνο όταν τα επιμέρους στοιχεία της εμφανίζουν πολύ μικρότερη μεταβολή με την ιδιωτική κατανάλωση να είναι στο +0,2% και την δημόσια κατανάλωση να υποχωρεί στο -0,5%. Μια αναλυτικότερη εξήγηση και τεκμηρίωση δεν θα έβλαπτε, στη χώρα που δημιούργησε τον πολιτισμό, αλλά και τα Greek statistics!
  • Ένα δύσκολο γρίφο προσπαθούν να επιλύσουν αναλυτές και θεσμικοί με την Ελλάκτωρ. Πώς γίνεται στις παρουσιάσεις για την έκδοση του ομολόγου που έγιναν λίγες μόνο μέρες πριν, τα στελέχη της Ελλάκτωρ να αναφέρουν ότι το κόστος τραπεζικού δανεισμού του ομίλου είναι κάτω από το 4% και λίγα 24ωρα μετά, να λένε ότι το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου διαμορφώνεται μεταξύ 5,5% και 6%, «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο».
  • Το δεύτερο εξίσου εντυπωσιακό σημείο, που ανέφεραν στους αναλυτές τα στελέχη της Ελλάκτωρ, στις προ ημερών παρουσιάσεις, ήταν ότι το κουπόνι του ομολόγου θα ήταν λίγο αλμυρό, πάνω από 4%, ωστόσο το σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα γνωρίσουν και θα μάθουν την εταιρία ξένοι επενδυτές! Αλήθεια, το σκέφτηκαν καλά οι άνθρωποι της Ελλάκτωρ το τι συνεπάγεται, «το να μάθουν την εταιρία οι ξένες αγορές»;
  • Προφανώς και θα το σκέφτηκαν, θα μου πείτε. Και προφανώς έκριναν ότι το 6,375% αξίζει και με το παραπάνω ως entry fee για να μπει η εταιρία στα διεθνή σαλόνια. Από την άλλη, βέβαια, ίσως υπήρχαν και πιο φτηνές επιλογές για μια πρώτη γνωριμία.
  • Για την ιστορία το επιτόκιο 6,375% με το οποίο διαμορφώνεται το ομόλογο (5ετούς διάρκειας) της Ελλάκτωρ είναι 7,1 φορές μεγαλύτερο από το ευρωομόλογο του ΟΤΕ (0,90% - 7ετούς διάρκειας), 2,55 φορές υψηλότερο του ευρωομολόγου του Ομίλου Μυτιληναίος (2,5% - 5ετούς διάρκειας) και 2,45 φορές υψηλότερο του «πράσινου» ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής (2,6% - 5ετούς διάρκειας).   
  • Μεγάλη ζημιά, από του πουθενά, προκάλεσε η υπόθεση Διαματάρη στην κυβέρνηση, υποχρεώνοντας στην πρώτη, άρον άρον, παραίτηση υπουργού ούτε έξι μήνες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Και όλα αυτά για το τίποτα: διότι ο κ. Διαματάρης, μετά από τόσα και τόσα που έχουν συμβεί με πλαστά πτυχία και ψεύτικα βιογραφικά είχε την φαεινή ιδέα να γράψει στο βιογραφικό του, ψευδώς, ότι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
  • Η υπόθεση του πρώην υφυπουργού που είχε απωθημένα με το Κολούμπια μας θύμισε τον Τρίτο (και Χρυσό) Βασικό Νόμο της ανθρώπινης ηλιθιότητας: «Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιές σε ένα άλλο άτομο ή ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμη και ζημιές»
  • Δύσκολη ημέρα για το χρηματιστήριο αναμένεται η σημερινή, μετά τη χθεσινή… εξαφάνιση των αγοραστών. Άλλοι αποδίδουν την πτώση στα Ελληνοτουρκικά, άλλοι σε ρευστοποιήσεις κερδών... Το βέβαιο είναι ότι ενώ η αγορά ισορροπούσε με ήπιες απώλειες, μετά τις 16.00 η απουσία αγοραστών έγινε πασιφανής με αποτέλεσμα πολλές μετοχές να σημειώσουν μεγάλες απώλειες με σχετικά μικρές συναλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ