ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα κέρδη της ΤτΕ, τα γιουρούσια στο Χρημ. Ενέργειας και η θλιβερή επικαιρότητα

Οι πολλές απογοητεύσεις στην υπόθεση του Qatargate, πώς η ΤτΕ θα παραμείνει σε κερδοφόρο τροχιά το 2022, το σίριαλ Παγκρήτιας - Χανίων, η ζωηράδα της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, οι πιέσεις για αλλαγές στο ΔΣ του Χρημ. Ενέργειας, η Lamda Development και τα υπερκέρδη της Motor Oil.

Στη θλιβερή υπόθεση του Qatargate αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη απογοήτευση δεν είναι το γεγονός ότι το συμβάν αφορά ευρωβουλευτή, δηλαδή μια από τις καλύτερα αμειβόμενες πολιτικές θέσεις στην Ευρώπη, με αδιανόητα προνόμια, θέση που σχεδόν παρέχει δια βίου εξασφάλιση στους ευρωβουλευτές ακριβώς για να τους θωρακίσει έναντι πειρασμών. Αυτό που προκαλεί διπλή και τριπλή θλίψη είναι ότι η υπόθεση αφορά μια νέα πολιτικό, έναν άνθρωπο με μια εντυπωσιακή διαδρομή, άφθαρτο που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε πολλά να προσφέρει και να λάβει μέσω της δουλειά της. Και όμως η νέα αυτή πολιτικός, μετά από όλα όσα πέρασε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια και τον διεθνή διασυρμό της, μπλέχτηκε το 2022 σε μια κομπίνα που «μυρίζει»... εϊτίλα. Σαν σκηνή βγαλμένη από το Μπραζιλέρο του Σωτήρη Γκορίτσα, τους έπιασαν με τσάντες γεμάτες ευρώ! Και με τον μπαμπά να κουβαλάει κάποιες από αυτές! Τι ντροπή…

-- Έτσι, η χώρα που μόλις που άφηνε πίσω την κακή φήμη που τροφοδότησαν οι κρίσεις και που μετά από πολλές θυσίες και προσπάθειες είχε ανακτήσει κάποια αξιοπιστία, βρίσκεται ξανά... κρεμασμένη στα μανταλάκια διεθνώς με μια Ελληνίδα να πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ευρώπη.

-- Η επικαιρότητα στη χώρα εδώ και μήνες ήταν θλιβερή, τώρα εξάγουμε τη θλίψη μας με την υπόθεση Καϊλή. Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα, απογοήτευση και παρακμή. Την κωμική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει την κ. Καϊλή ως στέλεχος της ΝΔ, τη δυσωδία των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, την ντροπιαστική κατάσταση στην ΕΥΠ (την οποία ασφαλώς οι πάντες γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια), το τυφλό μίσος που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή (με τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά να ξεχωρίζει), περιστατικά όπως αυτό της Κιβωτού και αμέτρητα άλλα. 

-- Πάντως, χθες η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη στήριξη της στον Έλληνα αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά, για τον οποίο διατυπώθηκαν αιτιάσεις με αφορμή δηλώσεις του στο twiter. Ο εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν επισήμανε για τις δηλώσεις του Μ. Σχοινά για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ ότι «οι θέσεις που έχει λάβει είναι σύμφωνες με αυτές της Επιτροπής. Δεν υπάρχουν αποκλίσεις, ούτε διαφορές».

-- Ένα μικρό σεισμό προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, ότι αναμένει ζημιές ύψους 9 δισ. ευρώ για την επόμενη 5ετία, ζημίες που εξανεμίζουν τις προβλέψεις και τα κεφάλαια της τράπεζας. Η μετοχή της «βυθίστηκε» κατά -18% για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια, καθώς μια κεντρική τράπεζα, όπως η βελγική, με διαδρομή 172 ετών, δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μείνει όρθια. Ωστόσο η ανακοίνωση της Τράπεζας του Βελγίου αποκάλυψε την εξαιρετικά άβολη θέση στην οποία θα βρεθούν την εφετινή χρονιά αρκετές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς η απότομη στροφή στην νομισματική πολιτική και οι αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν πολλές από αυτές σε επιβάρυνση με μεγάλες ζημιές. Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα υποστούν ζημιές από ομόλογα που έχουν αγοράσει με την ποσοτική χαλάρωση και θα κληθούν να καταβάλουν 70 δισ. ευρώ για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων. Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία και ήδη έχουν ακουστεί πολλά και για την Τράπεζα της Ελλάδος, η μετοχή της οποίας επίσης είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί με ζημιές. Αδίκως όμως. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΤτΕ δεν έχει προχωρήσει στην δημοσιοποίηση κάποιας προειδοποίησης προς τους μετόχους της, καθώς δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να προειδοποιήσει. Η ΤτΕ θα αποτελέσει μια μεγάλη εξαίρεση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών: όχι μόνο δεν θα παρουσιάσει ζημιές αλλά θα παραμείνει σε κερδοφόρο τροχιά. Ο λόγος είναι ότι η ΤτΕ είχε σχετικά περιορισμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα PSPP (Public Sector Purchase Programme) και οι αγορές τίτλων που πραγματοποίησε ήταν περιορισμένες. Η ΤτΕ συμμετείχε κανονικά στις αγορές ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας, ωστόσο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν ήταν τόσο χαμηλές όσο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα η ΤτΕ να κερδίζει και σήμερα χρήματα και από αυτές τις αγορές. Επιπλέον, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ΤτΕ παραμένει κερδοφόρο και κάνει μεγάλη διαφορά στην τελική εικόνα. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ΤτΕ στηρίζεται σε τίτλους που εμφανίζουν θετικές αποδόσεις, όπως έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και άλλους επιλεγμένους τίτλους και επενδυτικές επιλογές, που φέρνουν κέρδη, παρά τις δυσκολίες στο ευρύτερο περιβάλλον. Σημειώνεται ότι στο σκέλος της διαχείρισης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου οι υπηρεσίες της ΤτΕ πετυχαίνουν εξαιρετικές αποδόσεις και μάλιστα σε συστηματική βάση.

-- Παρεμπιπτόντως, στο Λονδίνο βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Συνέλευση του Advisory Board του Hellenic Observatory του LSE, πρόεδρος του οποίου είναι ο διοικητής της ΤτΕ. Στο Advisory Board μετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστον (Kevin Featherstone), ο Αθανάσιος Λασκαρίδης, ο Σπύρος Λάτσης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το πλούσιο έργο του Hellenic Observatory και τη συμβολή του στην έρευνα για τη σύγχρονη Ελλάδα, την ενίσχυση του επιστημονικού έργου, την προώθηση των ελληνικών σπουδών και γενικότερα την προβολή της χώρας.

– Στην πολυσυζητημένη υπόθεση της συγχώνευσης Παγκρήτιας Τράπεζας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων όλα «τρέχουν» μέσω «πληροφοριών», δηλαδή εντελώς μα εντελώς ανορθόδοξα. Επισήμως δεν έχει υπάρξει ούτε συνάντηση, ούτε επικοινωνία μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών, όπου να τέθηκε το θέμα της συγχώνευσης και των απαιτήσεων των νέων μετόχων της Παγκρήτιας. «Ανεπισήμως», όμως, το deal αν δεν είναι νεκρό, είναι σίγουρα σε κατάσταση νεκροφάνειας, καθώς οι σχετικές προθεσμίες έχουν παρέλθει και η σύμβαση μεταξύ των πλευρών έχει παραβιαστεί.

-- Κάποιες πληροφορίες, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι από πλευράς Παγκρήτιας γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης προς τα Χανιά, τα οποία όμως μάλλον δεν ανταποκρίνονται, μεταδίδοντας ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί.

-- Πολλά βλέμματα συγκέντρωσε η ζωηράδα της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς χθες, καθώς η μεγάλη κινητικότητα που παρουσίασε ήταν από τα λίγα σημεία ζωής που καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη +3,01% στα 1,3855 ευρώ, επιστρέφοντας γρήγορα προς τα υψηλά 6μήνου. Αρκετοί άρχισαν να ψάχνονται αν η άνοδος προοιωνίζεται κάτι «μεγάλο», ωστόσο συνήθως η πιο απλή εξήγηση είναι και η πιο πιθανή: η μετοχή είχε μείνει πίσω σε σχέση με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας, αλλά και σε σχέση με την πορεία των μετοχών των άλλων συστημικών τραπεζών.

-- Με ένα περιποιημένο -19,2% από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Lamda Development συγκαταλέγεται μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών της χρονιάς, μιας χρονιάς που λίγο πριν την εκπνοή του έτους ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +2,19%. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ποντάρουν σε μια αντίδραση της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να εξωραϊστεί κάπως η εικόνα των αποδόσεων. Ακόμα και αν οι εκτιμήσεις περί αντίδρασης επιβεβαιωθούν, δεν θα αλλάξει τη μεγάλη εικόνα: ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο έργο του Ελληνικού, η αγορά περιμένει περισσότερα απτά γεγονότα, προκειμένου να δούμε υψηλότερες αποτιμήσεις.

-- Και μέσα στη γενικότερη αναμπουμπούλα της θλιβερής επικαιρότητας και του γεγονότος ότι «μύρισε εκλογές», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάποιοι κύκλοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για εκτεταμένες διοικητικές αλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, κόντρα στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, με κινήσεις που θυμίζουν... γιουρούσι. Αν και η πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση, για την αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου και την ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου εκτός διαδικασιών δεν είχε αποτέλεσμα, ωστόσο φαίνεται ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται. Το υψηλό επίπεδο των υποψηφιοτήτων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανατροπές, ωστόσο από κάποιες πλευρές που συνδέονται με εταιρείες του Δημοσίου υπάρχει πίεση για αλλαγές στο Δ.Σ. πριν την ετήσια συνέλευση.

-- Άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις δραστηριότητές της παραθέτει η Motor Oil απαντώντας στην επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την πορεία των εργασιών της στο εννεάμηνο του έτους. Εκτός από τα υπερκέρδη που εμφάνισε ο όμιλος στο 9μηνο (1 δισ. ευρώ καθαρό αποτέλεσμα από 206 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021), επισημαίνονται και τα εξής: α) Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας και η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου οδήγησε στη μειωμένη διαθεσιμότητα αργού σε διεθνές επίπεδο και στη συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών κυρίως των μεσαίων αποσταγμάτων, όπως το ντίζελ και το jet fuel, β) αρκετά μη σύγχρονα ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές ως προς την τροφοδοσία τους με διαφορετικούς τύπους αργών πέραν του ρωσικού, γ) η Μotor Oil λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας και της τεχνολογικής ευελιξίας του διυλιστηρίου της, έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται αργό πετρέλαιο από διάφορους προμηθευτές μεταξύ των οποίων και από εθνικές κρατικές εταιρίες της Μέσης Ανατολής εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη τροφοδοσία του διυλιστηρίου, δ) ως προς τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους διευκρινίζεται ότι το διυλιστήριο της εταιρείας διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία αναφορικά με την επιλογή του βέλτιστου μίγματος πρώτων υλών και καυσίμων.  Στην παρούσα φάση, και με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου από το 2021, έχει επιλεγεί η χρήση νάφθας, μαζούτ και LPG ως καύσιμης πρώτης ύλης και ε) ως προς τις επιπτώσεις της αυξητικής τάσης των επιτοκίων η εταιρεία έχει διασφαλίσει την επιμήκυνση ωρίμανσης σημαντικού μέρους των δανειακών της υποχρεώσεων μέσω της έκδοσης  ευρωομολόγου αξίας 400 εκατ. λήξης 2026 και του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών κοινού ομολόγου ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ λήξης 2028, έναντι επιτοκίου 2,125% και 1,90% αντίστοιχα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάχη τραπεζών για μερίσματα, «ευχαριστώ» Στουρνάρα σε Αλβανούς και ο Πατέλης

Ποια ποιοτικά στοιχεία των τραπεζών κοιτάζει ο SSM, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει τη συμβολή των μεταναστών στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για την Τρ. Πειραιώς και τα χαμόγελα στον ΟΠΑΠ για το Eurojackpot.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο «χώσιμο» σε Lamda, επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο και η ΓΣ της ΔΕΗ

Δεν πείθει τους ξένους το στόρι του Οδ. Αθανασίου για το Ελληνικό, η επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο στο συνέδριο της Morgan Stanley με παρουσία Κ. Μητσοτάκη, η αναφορά Στουρνάρα στον Μαρξ και η συνέλευση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα βήματα του ΤΧΣ, το ψέμα που κόστισε 30 χιλ. ευρώ και η ευχή Στουρνάρα

Πορεία χωρίς παρεκκλίσεις χαράζει το ΤΧΣ για τα placements, η παραίνεση Στουρνάρα για μακροπρόθεσμους επενδυτές στις τράπεζες, η επίσκεψη Β. Ψάλτη στην Κρήτη, η νέα εθελουσία της Τρ. Πειραιώς και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί ο Στουρνάρας τυπώνει... δραχμές, η MIG και οι ζημιές των κεντρικών τραπεζών

Η «μαύρη» χρονιά για τις κεντρικές τράπεζες και η ελληνική εξαίρεση, η αντεπίθεση της Τρ. Πειραιώς για τη MIG, τα ρεκόρ τζόγου και ένα μικρό κουίζ για την Τράπεζα της Ελλάδος και το Νομισματοκοπείο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

ΤτΕ και Παγκρήτια, το τσουνάμι βιογραφικών στην ΕΧΕ και η ηλεκτροδιέγερση Γεωργιάδη

Η πλήρης στήριξη της ΑΜΚ της Παγκρήτιας απο την ΤτΕ, η παρέμβαση Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, το μεγάλο ενδιαφέρον για τη θέση CEO στην ΕΧΕ, ο ενεργειακός βραχίονας της Motor Oil, αγοράζοντας ελπίδα μέσω τζόγου, τα «Στάθης» και «Γιώργος» της POTAMITISVEKRIS και η γυμναστική του υπ. Ανάπτυξης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μια ταμπέλα – μνημείο, η πρόβλεψη της Τρ. Πειραιώς για άλμα του ΑΕΠ και το Open

Γιατί το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την ταμπέλα του καταργηθέντος υπουργείου της κ. Κατσέλη, το μέρισμα επανεκκίνησης και η αναθεώρηση της Τρ. Πειραιώς για ανάπτυξη +6%, το ομόλογο της Lamda, ο Σαββίδης και το Open.