ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα «μαγικά» με το χρέος, το αίνιγμα με το αέριο και οι σύμβουλοι του ΤΧΣ

Πώς το Δημόσιο πληρώνει λιγότερους τόκους παρά την αύξηση επιτοκίων, η ανεμελία στα Christams Drinks των ΑΧΕ, οι υπερδιπλάσιες αυξήσεις στο αέριο από την ευρωζώνη, γιατί πληρώνει συμβούλους το ΤΧΣ, ο φόρος στα διυλιστήρια, πώς «απογειώθηκε» η Attica Group και το εορταστικό break της στήλης.

Από θέση ισχύος υποδέχεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το πολύ δύσκολο για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων επόμενο έτος. Ενώ τα επιτόκια θα είναι υψηλά και αυξανόμενα, αφού εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε άλλες δύο αυξήσεις η ΕΚΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει λίγες εξόδους στην αγορά, δεδομένου ότι προγραμματίζονται εκδόσεις ύψους μόλις 7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 ο στόχος ήταν στα 12 δισ. και τελικά αντλήθηκαν 8,3 δισ. Οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους θα ξεπεράσουν τα 15 δισ., αλλά έχουμε την πολυτέλεια να καλύψουμε λιγότερα από τα μισά με εκδόσεις ομολόγων, αφού υπάρχουν δύο χρυσές εφεδρείες: τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και το «μαξιλάρι» ρευστότητας του Δημοσίου. Έτσι, από τα γραφεία του ΟΔΔΗΧ θα παρακολουθούν χωρίς πολλή ανησυχία όσα θα συμβαίνουν στην αγορά ομολόγων, σε αντίθεση με άλλα γραφεία διαχείρισης χρέους της ευρωζώνης, όπως το ιταλικό, που έχουν μεγάλα προγράμματα εκδόσεων και θα πρέπει να τις προχωρήσουν σε δύσκολες συνθήκες.

-- Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, πιστώνεται από όσους γνωρίζουν τα θέματα της διαχείρισης χρέους με μια σημαντική επιτυχία: ενώ φέτος οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη,  το Δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε με αυξημένο κόστος δανεισμού. Πώς έγινε αυτό το… μαγικό; Ο ΟΔΔΗΧ φρόντισε να κάνει το λεγόμενο over hedging, καλύπτοντας έγκαιρα με συναλλαγές ανταλλαγής επιτοκίων (swaps) το 104% του συνολικού, διαπραγματεύσιμου χρέους, όπως αναφέρεται στη στρατηγική δανεισμού που δημοσιεύθηκε χθες. Το αποτέλεσμα, με απλά λόγια, ήταν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, αλλά το κράτος αντί να επιβαρύνεται να βγαίνει και λίγο κερδισμένο.

-- Ως γνωστόν, ο σύμβουλος αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες ήταν η Rothschild. Αυτή συμβούλεψε το ΤΧΣ να εκκινήσει τις διαδικασίες για την πώληση των συμμετοχών του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στην απορία αναγνώστη της στήλης, γιατί το ΤΧΣ προσέλαβε τη Rothschild, αφού θα μπορούσε και χωρίς να πληρώσει σύμβουλο η διοίκηση του ΤΧΣ να αποφασίσει την πώληση μετοχών, η απάντηση είναι ότι η πρόσληψη συμβούλου είναι επιβεβλημένη από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ. Επειδή ο SSM ήταν επιφυλακτικός με τις ελληνικές κυβερνήσεις, είχε μπει εξαρχής η δικλίδα ασφαλείας να εισηγηθεί ανεξάρτητος σύμβουλος για την τύχη των συμμετοχών. Το ίδιο προβλέπεται και για το τεχνικό σκέλος των διαδικασιών πώλησης: για το πώς θα πωληθούν οι συμμετοχές, το ΤΧΣ έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Goldman Sachs. Eδώ έχει μια λογική η πρόσληψη συμβούλου, γιατί αλλιώς θα δρομολογηθεί η πώληση του 40,39% που το ΤΧΣ ελέγχει στην Εθνική και αλλιώς η πώληση του 1,4% που κατέχει στη Eurobank.

-- Για τις εκτιμήσεις ότι οι διαδικασίες για την πώληση των συμμετοχών θα αρχίσουν από τον Ιανουάριο του 2023, θα πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ αισιόδοξες. Προϋπόθεση για να εκκινήσει η διαδικασία είναι η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2022. Αυτό δεν θα γίνει πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Μετά, από μέρα σε μέρα θα αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών, οπότε το πιο πιθανό είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των τραπεζών να αρχίσει μετά τις εκλογές.

-- Τρεις σειρές στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Αναφέρει η τροπολογία ότι «οι υπόχρεοι της παρ. 2 (σ.σ.: διυλιστήρια κ.α.) δύνανται, κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών για σκοπούς επιβολής φόρου εισοδήματος, να εκπίπτουν το ποσό της συνεισφοράς του παρόντος, ως δαπάνη, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος». Δηλαδή, τα διυλιστήρια θα πληρώνουν τον έκτακτο φόρο και μετά θα αφαιρούν το ποσό από τα φορολογητέα κέρδη τους, εξασφαλίζοντας μια έκπτωση στον «κανονικό» φόρο εισοδήματος. Πρόκειται για μάλλον ασυνήθιστη φορολογική ρύθμιση, με την οποία ουσιαστικά ελαφραίνει ο έκτακτος -και αποφασισμένος σε ευρωπαϊκό επίπεδο- φόρος στα κέρδη των διυλιστηρίων. 

-- Μια γλυκιά ανεμελιά που θυμίζει συγκεντρώσεις παλαιών συμμαθητών αποπνέουν τα Christmas Drinks που διοργανώνουν αυτές τις ημέρες πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες με αφορμή τις ημέρες των εορτών. Μετά από δύο χρόνια καραντίνες και γιορτές υπό τους περιορισμούς της πανδημίας, φέτος πολλές χρηματιστηριακές πραγματοποιούν εορταστικές μαζώξεις από τις οποίες περνάνε οι πάντες του οικοσυστήματος της αγοράς: διαχειριστές, χρηματιστές, αναλυτές, φίλοι αλλά και πολλοί πρώην. Πρώην χρηματιστές, πρώην διαχειριστές, πρώην αναλυτές που συναντιούνται με παλαιούς συναδέλφους τους και θυμούνται τις παλιές ανέμελες εποχές της δεκαετίας του 1990, τα πέτρινα χρόνια της κρίσης αλλά και την τρέχουσα μιζέρια, παρά το ζωντάνεμα της αγοράς τελευταία. Περιττό να σημειώσουμε ότι τα νέα πρόσωπα είναι λίγα καθώς η κρίση και η φθίνουσα πορεία της αγοράς δεν έφερε νέο αίμα στον κλάδο. Σε ό,τι αφορά το 2023 επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς συμφωνούν ότι στην παρούσα συγκυρία η εγχώρια οικονομία εμφανίζει υψηλή ανθεκτικότητα και δυναμική παρά το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες θα βρεθούν σε ύφεση. Έτσι, βλέπουν με αρκετή αισιοδοξία την εγχώρια αγορά βάζοντας ωστόσο έναν αστερίσκο για τις εκλογές και την επόμενη ημέρα.

-- Κάτι παράξενο συμβαίνει με τις τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για το φυσικό αέριο. Όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, «κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του τρέχοντος έτους ο μέσος ετήσιος ρυθμός του υποδείκτη “φυσικό αέριο” (σ.σ.: υποδείκτης στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) στην Ελλάδα ήταν 137,9% ενώ εκείνος της ζώνης του ευρώ στο 59,7%». Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες στην ευρωζώνη (2,3 φορές μεγαλύτερες, για την ακρίβεια). Και στο ρεύμα υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις, που καταγράφονται από την ΤτΕ: «Για το ηλεκτρικό ρεύμα τα μεγέθη για την Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι 49,6% και 36,5% αντίστοιχα». Όμως, στο φυσικό αέριο οι ελληνικές αυξήσεις τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τις ευρωπαϊκές και γεννούν πολλά ερωτηματικά και ίσως κάποιος στην κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

-- Καράβια διαχειρίζεται η Attica Συμμετοχών, αλλά η μετοχή της θυμίζει αεροπλάνο τις τελευταίες ημέρες. Με το χθεσινό +9,78%, που έφερε τη μετοχή στα 1,965 ευρώ, σχεδόν έχει «διπλώσει» από τα 1,02 ευρώ όπου βρισκόταν στις 13 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, από την ημέρα όπου ανακοινώθηκε ότι η μητρική MIG θα μεταβιβάσει τις μετοχές της τελευταίας σημαντικής θυγατρικής της στη Strix Holdings, που διαχειρίζεται εξωτραπεζικές συμμετοχές της Τρ. Πειραιώς, ώστε να «σβήσει» το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της MIG. Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι η Strix θα υποχρεωθεί να υποβάλει δημόσια πρόταση για να αποσύρει την Attica Συμμετοχών από το ταμπλό και να αναζητήσει, στη συνέχεια τον επενδυτή που θα την αγοράσει. Με το χθεσινό κλείσιμο, η κεφαλαιοποίηση της Attica ξεπέρασε τα 424 εκατ. ευρώ, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου ήταν μόλις 220,1 εκατ. ευρώ. Θα έλεγε κανείς ότι το ράλι έχει κάποια στοιχεία υπερβολής, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα.

-- Σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι έχουν κουραστεί από μια άκρως αναποτελεσματική Δικαιοσύνη, αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική προκαλούν θαυμασμό. Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, που φέρεται να έχει καταχραστεί δισεκατομμύρια πελατών της πλατφόρμας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, FTX συνελήφθη σε ελάχιστο χρόνο στις Μπαχάμες και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελικές αρχές δεν τον έθεσαν υπό προσωρινή κράτηση, αλλά του επέβαλαν το εξής «πακέτο» περιοριστικών όρων: κατέβαλε χρηματική εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην αμερικανική δικαστική ιστορία, και θα παραμείνει σε κατ’ οίκον κράτηση υπό παρακολούθηση. Για την ουσία της υπόθεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη φροντίσει να «δέσουν» το κατηγορητήριο κατά του Μπάνκμαν Φριντ με καταθέσεις που απέσπασαν από τους δύο στενότερους συνεργάτες του, οι οποίοι προτίμησαν να πουν τα πάντα στις αρχές, παρά να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης πολλών δεκαετιών. Κάπως έτσι, ουσιαστικά η αμερικανική Δικαιοσύνη, το FBI και η SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) έχουν καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να «καθαρίσουν» μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες υποθέσεις οικονομικού – χρηματιστηριακού εγκλήματος των τελευταίων δεκαετιών. Στην Ελλάδα, ακόμη και για το σκάνδαλο Folli Follie, που ξέσπασε το 2018, δεν έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε την ποινική δίκη και μάλιστα είναι αμφίβολο, με τόσες αναβολές, αν θα ολοκληρωθεί πριν παραγραφούν πολλά από τα αδικήματα του κατηγορητηρίου...

-- Αυτά επί του παρόντος. Η στήλη σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά! Εκμεταλλευόμενη τις ημέρες των εορτών θα απέχει από τα καθήκοντά της για λίγες ημέρες. Ραντεβού την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal ΑΝΕΚ - Attica Group, οι πρόωρες συζητήσεις για ΕΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή

Πώς οριστικοποιείται η μεγάλη εξαγορά στην ακτοπλοΐα, γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο placement μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, η εντυπωσιακή πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ και το ράλι της Τέρνα Ενεργειακή.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο του turnaround, ο Χατζηδάκης και τα ακίνητα και οι εξαγορές της Ideal

Οι συντηρητικοί επενδυτές που «έριξαν» 33 δισ. σε ελληνικό 30ετές ομόλογο, οι επισημάνσεις Χατζηδάκη για τα ακίνητα, τα επόμενα deals της Ideal, οι περιπέτειες του Flyover, η Reds έτοιμη για έξοδο από το ΧΑ και το καζίνο στο Μαρούσι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τραπεζικά μερίσματα, επινίκια Ξηρουχάκη, οι βιομήχανοι και οι επενδύσεις ΑΔΜΗΕ

Οι νέοι κίνδυνοι στα ραντάρ του SSM για την έγκριση μερισμάτων, η επικοινωνιακή εκστρατεία του ΤΧΣ, η κόντρα βιομηχάνων - ΑΔΜΗΕ για τις επενδύσεις στο δίκτυο, η πίεση Παπαστεργίου για γρήγορο ίντερνετ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο μυστικός δείπνος Μυλωνά, τα παρασκήνια με Alpha και η μάχη με τους δικηγόρους

Η πρόσκληση Μυλωνά σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες, η διαπραγμάτευση για την Alpha, το τεστ αποφασιστικότητας της κυβέρνησης απέναντι στους δικηγόρους, η επιστροφή της Ryanair και οι δύο αμυντικές βιομηχανίες που συζητούν για deal.
ote T
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ΕΤΕ, μεταρρυθμίσεις για άλλους, οι χρεώσεις του payzy και οι αιχμές Π. Νίκα

Στην τελική ευθεία για το placement της ΕΤΕ, πώς ξαφνικά το 82% των Ελλήνων διψούν για μεταρρυθμίσεις, η προβολή του payzy pro από τον ΟΤΕ χωρίς αναφορά στις χρεώσεις, τα υδροπλάνα που έγιναν ανέκδοτο και η «νέα» KFC.