ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΝΕΚ

Το deal ΑΝΕΚ - Attica Group, οι πρόωρες συζητήσεις για ΕΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή

Πώς οριστικοποιείται η μεγάλη εξαγορά στην ακτοπλοΐα, γιατί δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο placement μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, η εντυπωσιακή πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ και το ράλι της Τέρνα Ενεργειακή.

Δεν αργούν τα ευχάριστα για το deal ANEK - Attica Group με την απόκτηση της πρώτης από τη δεύτερη. Στην ουσία πρόκειται για διάσωση της ANEK, με την Attica Group όμως να βγαίνει σημαντικά ενδυναμωμένη, ενισχύοντας τη θέση της στην ακτοπλοϊκή αγορά. Όλα τα δύσκολα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τα άλλα τεχνικά της συμφωνίας, έχουν ολοκληρωθεί εδώ και εβδομάδες και ο λόγος που το deal δεν έχει κλείσει ακόμη ήταν μια σχετική διστακτικότητα μιας εκ των πιστωτριών τραπεζών. Δεν είναι ότι απέρριπτε το σχέδιο αλλά απέφευγε να πει και ένα ξεκάθαρο «ναι». Λέμε ότι η αιτία της καθυστέρησης «ήταν» σχετική διστακτικότητα διότι φαίνεται ότι οι όποιες επιφυλάξεις και δεύτερες σκέψεις έχουν ξεπεραστεί.

-- Πρόωρα χαρακτηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές τα περί διεργασιών για placement μέρους των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο χαρτοφυλάκιό του. Το ΤΧΣ διατηρεί το 40,3% των μετοχών της Εθνικής και η εν λόγω συμμετοχή αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία του Ταμείου (και κατ’ επέκταση του Δημοσίου) να πάρει κάτι από τα πολλά δισεκατομμύρια που «κάηκαν» τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο των ατελείωτων ανακεφαλαιοποιήσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εντός του 2022 το ΤΧΣ θα αποφασίσει τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες και για το σκοπό αυτό θα προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να βοηθήσει στην εύρεση της βέλτιστης στρατηγικής. Η επιλογή του συμβούλου δύσκολα θα γίνει πριν το νέο έτος δεδομένου ότι ακόμα είμαστε στο περίμενε για τον νέο νόμο του ΤΧΣ, ο οποίος θα καθορίσει την επόμενη ημέρα και τον νέο ρόλο του Ταμείου, και ο οποίος πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

-- Και γιατί πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα; Φαίνεται ότι οι Θεσμοί καθυστερούν να αποστείλουν τα σχόλιά τους.

-- Οπότε η υπόθεση Εθνική έχει πολύ μέλλον. Ωστόσο, υπάρχει μια ποιοτική μεταβολή και αυτή δεν είναι άλλη από τη… ΔΕΗ. Η επιτυχία της ΑΜΚ, η άμεση ένταξη στον MSCI μετά τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου και η εξαιρετική πορεία της μετοχής ενισχύουν την επιχειρηματολογία εκείνων που υποστηρίζουν ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ πρέπει να γίνει το συντομότερο: όσο πιο γρήγορα επιστρέψουν σε αμιγώς ιδιωτικά χέρια οι τράπεζες τόσο το καλύτερο για τις μετοχές τους. Γεγονός που δεν αρέσει σε κάποιους γραφειοκράτες που έχουν γοητευτεί με την ιδέα του… κανονικού μετόχου και επιδιώκουν την μακροχρόνια διακράτηση με στόχο υψηλότερες τιμές. Δυστυχώς ΤΧΣ και υψηλότερες τιμές ταυτόχρονα δύσκολα θα δούμε.

-- Μπορεί να διαψεύστηκαν τα σενάρια για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή («δεν υφίσταται θέμα πώλησης της εταιρείας», τονίστηκε σε ανακοίνωση της εταιρείας), ωστόσο, η συμπεριφορά της μετοχής δείχνει ότι η αγορά κάτι περιμένει. Η μετοχή της εταιρίας έχει πραγματοποιήσει από τα μέσα Οκτωβρίου ένα εντυπωσιακό ράλι αποκομίζοντας  κέρδη +15% εν μέσω φημολογίας ακόμα και για mega deal με την ΔΕΗ. Χθες η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 13,30 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +1,37% και προσεγγίζοντας και πάλι, μετά την «τεξανή περιπέτεια» που κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα ιστορικά υψηλά.

-- Δεν έκανε τη χάρη η μετοχή της ΔΕΗ σε όσους περίμεναν σημαντική πτώση χθες, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των 150 εκατ. νέων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με ήπιες απώλειες -0,96% στα 10,32 ευρώ, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη προσφορά τόσο λόγω της ένταξης στον MSCI όσο και της καλής ποιότητας των επενδυτών που μετείχαν στην αύξηση (μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές). Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο όγκος συναλλαγών καθώς άλλαξαν χέρια 22,7 εκατ. μετοχές της εταιρίας αξίας 234 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πλέον η ΔΕΗ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη εταιρία με 3,98 δις. ευρώ, ξεπερνώντας την Eurobank (3,5 δις. ευρώ) και βρίσκεται κάτω από την Coca Cola (11 δισ. ευρώ), τον ΟΤΕ (6,97 δισ. ευρώ) και τον ΟΠΑΠ (4,66 δισ. ευρώ).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι περιπέτειες του νόμου για το ΤΧΣ, η πίεση στη ΔΕΗ και το θαύμα του Χρηματιστηρίου

Το νομοθετικό σχέδιο που «έσβησε» με τον ανασχηματισμό, πώς βρέθηκε το ΧΑ κερδισμένο με μεγάλο τζίρο όταν η Wall Street έκανε βουτιά, γιατί πρωταγωνιστεί η μετοχή της Alpha ενώ προβληματίζει η ΔΕΗ και το crash test του Bitcoin.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι τρέχει με τη μετοχή της ΔΕΗ, το ξεχασμένο Σχέδιο Μάρσαλ και ένα μικρό κουίζ

Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στο ιστορικά αδικημένο αμερικανικό σχέδιο βοήθειας, οι επίμονοι πωλητές στη ΔΕΗ, η αμήχανη κατάσταση σε επενδυτικό όμιλο που έχει αποκτήσει πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα και το ομόλογο της Lamda Develpment.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ξένη κηδεμονία στο ΤΧΣ, τα εγκαίνια του FSRU και πώς η Citi βούλιαξε τις αγορές

Πώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης του ΤΧΣ και τον αποκλεισμό των τραπεζικών στελεχών από την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το τυπικό κώλυμα που δεν αφήνει την ΕΥΔΑΠ να μπει σε ΣΔΙΤ και η νέα παράταση για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πωλητήριο στη Volterra, το χλιαρό ενδιαφέρον για τα ομόλογα και η ανατριχίλα στη ΔΕΗ

Η δύσκολη αναζήτηση αγοραστή για τη Volterra από την ΑΒΑΞ, γιατί δεν... έσπασαν ταμεία τα νέα 7ετή ομόλογα του Δημοσίου, πώς η ΔΕΗ «βούτηξε» κοντά στο χαμηλό 52 εβδομάδων και η προβληματική επιστροφή των κατασκευαστικών στα κέρδη.
Kyriakos Mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σήμα Μητσοτάκη για τις έρευνες, η «εκεχειρία» στην Attica και ο Κουρμούσης στο ΤΧΣ

Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για τις έρευνες για ΦΑ και πετρελαίου, το «βρείτε τα» της ΤτΕ προς την Attica Bank και η απειλή άλλων μέτρων, το ΦΕΚ για την τοποθέτηση Φ. Κουρμούση στο ΤΧΣ, το ζωντάνεμα του ΧΑ, η «βύθιση» της Wall Street και το call της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ντρίπλα με τα υπερκέρδη, το εύκολο χακάρισμα των ΕΛΤΑ και η αισιοδοξία της Goldman

Τα υπερκέρδη που... δεν είχε το 2021 η ΔΕΗ και ο έλεγχος για το 2022, τα πεπαλαιωμένα συστήματα των ΕΛΤΑ που άφησαν «τρύπες» για τους χάκερ και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων.