ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Η πώληση της Άκτωρ, το… καψόνι στον Ι. Ρέτσο και η απόβαση στην Αλεξανδρούπολη

Οι φήμες για την πώληση του κατασκευαστικού σκέλους της Ελλάκτωρ, οι δύσκολες διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ο πρωθυπουργός και η διοίκηση της Eurobank στη Θράκη και το παράπονο του Ι. Ρέτσου για το υπ. Τουρισμού και τους πρώην προέδρους του ΣΕΤΕ.

Η προτίμηση του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh σε επενδύσεις που έχουν σχέση με τα ακίνητα, τις τράπεζες, το περιβάλλον και τις παραχωρήσεις ώθησαν δυο σχήματα να ενδιαφερθούν για την Άκτωρ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ. Πρώτα το σχήμα της κυπριακής κατασκευαστικής Wade Adams μαζί με τον Δημήτρη Κούτρα και αμέσως μετά το σχήμα Μπάκου - Καϋμενάκη- Εξάρχου. Όλα είναι θέμα τιμής. Αλλά, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, δεν θα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον, αν ο πάμπλουτος Ολλανδός περιελάμβανε στα επενδυτικά σχέδιά του για την Ελλάδα την Άκτωρ.

-- Οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν να αποκτήσουν τον ιστορικό κατασκευαστικό όμιλο. Οι Κύπριοι της Wade Adams θα κάνουν την πρώτη τους επένδυση στην Ελλάδα και φυσικά ο Δημήτρης Κούτρας θα επιστρέψει στο «σπίτι» του. Επίσης, οι εφοπλιστές μετά την απόκτηση της Ιntrakat καλοβλέπουν να προσθέσουν και την Άκτωρ με το τεράστιο ανεκτέλεστο των 2,8 δισ. ευρώ στο εργοληπτικό τους χαρτοφυλάκιο. Άλλωστε, ο Αλ. Εξάρχου έχει διατελέσει CEO της Άκτωρ στο πρόσφατο παρελθόν και γνωρίζει πολύ καλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εταιρείας. Προσθέστε στα παραπάνω και την επιφυλακτικότητα για τις business των κατασκευών που έχει ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο οποίος μετά τη συμφωνία με τον Άνεμο είναι μέτοχος και μετέχει και στο ΔΣ της Ελλάκτωρ και έχετε συμπληρωμένο το παζλ.

-- Βεβαίως, όλα είναι θέμα τιμής, αλλά δεν αποκλείεται το 2023 να κάνει ποδαρικό με ένα deal τέοιου μεγέθους. Χθες πάντως η μετοχή της Ελλάκτωρ σημείωσε ένα εντυπωσιακό άλμα +3,74% κλείνοντας στα 1,83 ευρώ και προσεγγίζοντας μετά από αρκετούς μήνες τα υψηλά 52 εβδομάδων (1,932 ευρώ) που είχε σημειώσει στις 9 Αυγούστου.

-- Απάντησε σε αρκετά ερωτήματα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δημοσιεύοντας χθες τη στρατηγική του για την πώληση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει. Η μία διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αυτή του ανοικτού διαγωνισμού, είναι απλή και δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις. Όμως, η αγορά εστιάζει περισσότερο, στην παρούσα φάση, στις πωλήσεις μετοχών που μπορεί να γίνονται κατόπιν πρότασης ενδιαφερόμενου επενδυτή, χωρίς να υπάρχει κάποιος διαγωνισμός, καθώς υπάρχουν ήδη, ως γνωστόν, σχετικές προτάσεις για μετοχές της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία είναι αρκετά σύνθετη. Ο αρχικός επενδυτής θα πρέπει να υποβάλλει την προσφορά του, αλλά θα δίνεται στη συνέχεια η δυνατότητα σε άλλους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις δικές τους προσφορές. Αν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά, ο αρχικός επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει νέα προσφορά και αν «προβεί σε αντίστοιχη προσφορά ή προσφέρει καλύτερους όρους, τότε θα χρησιμοποιηθεί διαδικασία δημοπρασίας μεταξύ του 1ου πλειοδότη και του καλύτερου ανταγωνιστή για να αναδειχθεί ο προτεινόμενος πλειοδότης». Η διαδικασία αυτή φαίνεται αρκετά μπερδεμένη, βασανιστική και ασυνήθιστη, ιδιαίτερα για τον επενδυτή που θα έχει κάνει την αρχική προσφορά. Για παράδειγμα οι Σαουδάραβες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα να καθίσουν στο τραπέζι να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν με το ΤΧΣ για μια τιμή και κατόπιν το ΤΧΣ να αναζητήσει καλύτερες τιμές από άλλους επενδυτές και μόνο αν δεν υπάρξουν άλλες προσφορές να επιστρέψει στους Σαουδάραβες για να γίνει η συναλλαγή.  Διαδικασία πολύπλοκη και καθόλου συνηθισμένη. 

-- Τελικά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί να ακολουθηθούν τέτοιες πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, όταν μπορεί πολύ απλά το ΤΧΣ να οργανώνει πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και να κερδίζει όποιος προσφέρει τα περισσότερα.

-- Κοσμοσυρροή θα σημειωθεί στη Θράκη τις επόμενες ημέρες, καθώς το Σάββατο θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με πολύ κόσμο για τα εγκαίνια της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη ,ενώ τη Δευτέρα στην πόλη θα βρεθεί επιτελείο της Eurobank με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Φωκίωνα Καραβία.

-- Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 840MW, μια μεγάλη επένδυση στρατηγικής σημασίας που θα υλοποιήσουν στην Αλεξανδρούπολη ο  Όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η κατασκευή της μονάδας θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025. Η τοποθεσία του νέου εργοστασίου είναι κάτι παραπάνω από στρατηγική καθώς θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης. Φυσικά, η επένδυση ενισχύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Θράκης.

-- Δύο ημέρες μετά τα εγκαίνια της νέας μονάδας, στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank συνοδευόμενος από στελέχη της τράπεζας για διήμερη περιοδεία στην περιοχή της Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί της Δευτέρα εκδήλωση της τράπεζας με θέμα: «Η Eurobank στο Ν.Έβρου: Δημογραφικό, Επενδύσεις και Τοπική Ανάπτυξη».

-- Το μόνιμο πρόβλημα των ατελείωτων συναρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, οι οποίες μπλοκάρουν τα πάντα και νεκρώνουν κάθε σοβαρή αναπτυξιακή πρωτοβουλία και, εν τέλει, ακυρώνουν τον ρόλο του υπουργείου Τουρισμού υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος. Μιλώντας στο podcast Βαβέλ (ot.gr), ο κ. Ρέτσος διερωτήθηκε για την πρακτική χρησιμότητα του υπουργείου Τουρισμού καθώς, όπως σημείωσε, πέραν του γοήτρου που προσδίδει στον κλάδο η ύπαρξη ενός ειδικού υπουργείου, στην πράξη το πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων δεν αφήνει περιθώρια για παραγωγικό έργο σε έναν υπουργό Τουρισμού. «Θα πρέπει να έχεις έναν πανίσχυρο υπουργό ο οποίος να μπορεί, αν όχι να επιβάλεται στους άλλους υπουργούς, να μπορεί να συγκρούεται μαζί τους και να επιβάλλει την πολιτική, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων δεν γίνεται», σημείωσε. Πάντως, ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μια μορφή εξουσίας, η οποία τελικά να περνά μέσα και από τον πρωθυπουργό, που να φροντίζει για την υλοποίηση μιας στρατηγικής για τον τουρισμό. Τώρα αν αυτό είναι το υπουργείο Τουρισμού ή το υπουργείο Επικρατείας ή ένα Υφυπουργείο παρά το πρωθυπουργώ, μικρή σημασία έχει.

-- Ο κ. Ρέτσος, με την άνεση ενός ανθρώπου που σύντομα παραδίδει τη σκυτάλη της ηγεσίας του ΣΕΤΕ σε νέο πρόεδρο, έκανε και μια προσωπική αποκάλυψη για ένα… καψόνι που του επιβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές του Συνδέσμου το 2017. Λίγο πριν τις εκλογές κάλεσαν τον κ. Ρέτσο οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΤΕ για μια συνάντηση – συνέντευξη στην οποία τον υπέβαλαν σε μια όχι και πολύ συνηθισμένη διαδικασία. «Αισθάνθηκα σαν να μου παίρνουν συνέντευξη για δουλειά χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιος είμαι, τι έχω κάνει, τι πιστεύω. Ήταν κάτι που με ενόχλησε και δεν το είπα ποτέ. Θεώρησα ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν αρμόζει σε έναν άνθρωπο που έχει μια διαδρομή στη δουλειά του, έχει μεγάλη παρουσία στα κοινά και αποφασίζει να “ξοδέψει” από τον προσωπικό του χρόνο για να βοηθήσει αυτό που πιστεύει». Σημείωσε ότι κέρδισε πολλά πράγματα ως πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ωστόσο υπενθύμισε ότι πρόκειται για μια ψυχοφθόρο διαδικασία που απορροφά χρόνο από τη δουλειά και τον προσωπικό χρόνο.

-- Εδώ, καλό είναι να καθησυχάσουμε όλες και όλους που ενδιαφέρονται για τη θέση του προέδρου ότι δεν κινδυνεύουν με αντίστοιχο καψόνι, καθώς, όπως είπε ο κ. Ρέτσος, δεν πρόκειται ποτέ ξανά να μπει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία.

-- «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά». Με την πληρωμένη αυτή απάντηση αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ανάρτηση στο Facebook του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία κατέληγε με την, πραγματικά θεατρική "αλά Βαρουφάκη", φράση: «Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε»!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Stefanos έρχεται, ο real ΣΥΡΙΖΑ «φεύγει» και το πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη

Η απότομη προσγείωση της νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ από τη νίκη Κασσελάκη, οι συνεχείς «ατυχίες» του επιτελικού κράτους που απογοητεύουν τους πολίτες, η Ελλάκτωρ μετά την Αττική Οδό και η νέα θυγατρική της Quest με το βλέμμα στην Κωτσόβολος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ουρές για Πειραιώς, το ξεχασμένο ακίνητο της Πήγασος και το μέρισμα της Jumbo

Το ένθερμο ενδιαφέρον για τις νέες μετοχές της Πειραιώς και τα «ψιλά γράμματα» της αύξησης, η περίεργη αγορά ακινήτου της Πήγασος από την Ελλάκτωρ με «αλμυρό» τίμημα και η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Λιτότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πάρκο και η λύση για τα νέα λεωφορεία

Η λιτότητα ρεκόρ από το κόμμα που θα τερμάτιζε τη... λιτότητα, η συνέντευξη Ψάλτη - Orcel, τα νοικοκυριά δεν αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τα νέα λεωφορεία και οι πρώην εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απολογία της Ν. Κεραμέως, ο ΣΥΡΙΖΑ στον λάκκο και το σούπερ μέρισμα των ΕΛΠΕ

Εισαγγελέας για τις διαρροές και η απάντηση της υπ. Εσωτερικών, ο Στ. Κασσελάκης πέφτει στο λάκκο που έσκαψε ο ΣΥΡΙΖΑ, το σούπερ μέρισμα των ΕΛΠΕ, αναβολή για το Καζίνο Κέρκυρας, ο Κ. Χατζηδάκης και οι παροχές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κρύος ιδρώτας σε Μαξίμου – Ν. Κεραμέως, το «συγνώμη λάθος» Τσίπρα και η Ελλάκτωρ

Το πολλά ερωτηματικά από τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού,  οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil, οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, το placement της Τρ. Πειραιώς και η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα.