ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:45:17 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα Πειραιώς

Οι ουρές για Πειραιώς, το ξεχασμένο ακίνητο της Πήγασος και το μέρισμα της Jumbo

Το ένθερμο ενδιαφέρον για τις νέες μετοχές της Πειραιώς και τα «ψιλά γράμματα» της αύξησης, η περίεργη αγορά ακινήτου της Πήγασος από την Ελλάκτωρ με «αλμυρό» τίμημα και η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το ενδιαφέρον για την αύξηση δεν είναι απλά μεγάλο, αλλά χωρίς υπερβολή σχηματίζονται ουρές επενδυτών. Ατελείωτα είναι τα call επενδυτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τα στελέχη της Πειραιώς που «τρέχουν» το project, τα οποία εργάζονται υπέρ-υπερεντατικά. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι πολλοί ξένοι αναζητούν τρόπους για να μετάσχουν και στην ελληνική προσφορά, γεγονός που εκ πρώτης όψεως είναι θετικό, στην πραγματικότητα όμως αποτυπώνει τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να ικανοποιήσει πολλά και διαφορετικά συμφέροντα και προσδοκίες.
 • Την ίδια ώρα, παραμένουν άγνωστες οι βασικές μεταβλητές της διαδικασίας: ποια θα είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, ποια ημερομηνία θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την παροχή του προνομίου για την ελληνική προσφορά, ποια θα είναι η αναλογία παλαιών - νέων μετοχών, πότε θα ανοίξει το βιβλίο προσφοράς. Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσουν αύριο Παρασκευή, που συνεδριάζει το Δ.Σ. της Πειραιώς και πιθανότατα θα ληφθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις.
 • Τι περιμένει αγορά για τα παραπάνω; Ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Τετάρτη 21 Απριλίου, με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κοντά στο 1 ευρώ, προνομιακό καθεστώς στην ελληνική προσφορά θα έχουν όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της τράπεζας την προηγούμενη ημέρα της εκκίνησης της προσφοράς, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να αποκτήσουν 20 νέες για κάθε 1 παλαιά που έχουν.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το story είναι πολύ ελκυστικό για τους νέους επενδυτές: οι νέες μετοχές θα προσφερθούν σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, ενώ τα κεφάλαια θα διατεθούν για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPEs. Το σχέδιο Sunrise οδηγεί σε μια νέα Τράπεζα Πειραιώς και οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς βλέπουν μεγάλη υπερκάλυψη των προσφορών.
 • Για τους παλαιούς μετόχους βέβαια, της πρώτης, δεύτερης και τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, η νέα αύξηση αποτελεί μια τραγωδία εξανεμίζοντας, οριστικά και αμετάκλητα, τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει.
 • «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», έλεγε ο σύντροφος Μάο, ρήση που ταιριάζει γάντι και για μας τους δημοσιογράφους, που χάρη στην πολύμηνη αναταραχή στην Ελλάκτωρ γράφουμε και γράφουμε και ξαναγράφουμε...
 • Διότι το ένα φέρνει το άλλο και, μετά από την όχι ιδιαίτερα πειστική αγωγή περί κακοδιαχείρισης, που κατέθεσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ κατά μελών της πρώην διοίκησης της εταιρείας, κάποιοι θυμήθηκαν την Πήγασος, τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο εκδοτικό όμιλο της οικογένειας Μπόμπολα. Όπως σημειώνουν, η Ελλάκτωρ προχώρησε το 2016 στην αγορά του κτηρίου της Πήγασος έναντι 20 εκατ. ευρώ, τιμή εξαιρετικά υψηλή, που δεν δικαιολογείται παρά μόνο ως (μεγάλη) εξυπηρέτηση σε βασικό μέτοχο. Η πραγματική αξία του ακινήτου λέγεται ότι υπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ, καθώς η ποιότητα κατασκευής του κτηρίου δεν είναι η καλύτερη.
 • Μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μιας εισηγμένης, αποτελούν προνομιακή πληροφορία, σύμφωνα με τους ορισμούς του χρηματιστηριακού νόμου για την κατάχρηση αγοράς. Με απλά λόγια, ή τα ξέρουν όλοι στην αγορά, ή δεν πρέπει να τα ξέρει κανείς, εκτός του στενού κύκλου των αρμόδιων στελεχών της εισηγμένης. Αλλά ο Απόστολος Βακάκης και η Jumbo έχουν το δικό τους τρόπο: ενώ η ανακοίνωση αποτελεσμάτων είχε προγραμματιστεί να γίνει μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, από το πρωί είχε σταλεί στους δημοσιογράφους με εμπάργκο για τις 17.30. Εντάξει, ας παραδεχθούμε ότι δεν πρόκειται για μια βαριά παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, αλλά ορισμένα πράγματα καλό είναι να γίνονται με τήρηση όλων των κανόνων και των τύπων.  
 • Αυτό που απογοήτευσε όμως την αγορά χθες ήταν η... ρήτρα πανδημίας για το προμέρισμα του 2021.  Η εταιρεία, παρά τη μείωση των κερδών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διανείμει ένα αρκετά μεγάλο προμέρισμα (0,47 ευρώ ανά μετοχή) για την εφετινή χρήση, αλλά μόνο όταν συμπληρωθούν τρεις μήνες «αδιάλειπτης και ομαλής» λειτουργίας των καταστημάτων (δηλαδή, χωρίς να κλείσουν λόγω κάποιων μέτρων για την πανδημία). Πρόκειται για μια ασυνήθιστη δήλωση που θυμίζει απειλή -ένα μπέρδεμα που όπως και να το δεί κανείς δεν μεταδίδει την καλύτερη εικόνα για μια εταιρία με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ.
 • Η αγορά πάντως αντέδρασε στα νέα, γιατί τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα, με ένα περιποιημένο -4,11%, με την μετοχή να χάνει τα κέρδη του προηγούμενη διημέρου.
 • Τη μεγάλη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ και την προσαρμογή στη σκληρή πραγματικότητα, μετά την κυβερνητική θητεία, αποτυπώνουν οι προτάσεις του κόμματος, που παρουσίασε την περασμένη Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, για την αντιμετώπιση των χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Διότι ναι μεν περιλαμβάνει «κούρεμα», λέξη ιδιαίτερα αγαπητή στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο των οφειλών προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες, ωστόσο, οι διαγραφές είναι κάπως, ας πούμε, μελετημένες. Έτσι, για τα χρέη προς τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη διαγραφή μέρους της οφειλής και μόνο για ευάλωτους και πληττόμενους, ενώ σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο προβλέπει κλιμακούμενο «κούρεμα» από 40% (αν η μείωση του εισοδήματος/τζίρου κυμαίνεται από -10% έως -29%) έως 60% (εάν η μείωση εισοδήματος/τζίρου ξεπερνά το -40%).
 • Που είναι οι ωραίες εκείνες εποχές με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχονται σεισάχθεια με οριζόντιες διαγραφές δανείων για όλους, που καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει... αντισυνταγματικούς φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ,  που παρουσίαζαν ως μόνη λύση τη διαγραφή του ελληνικού χρέους και ακόμα περισσότερο που υπόσχονταν ότι θα εισπράξουμε λεφτά από τις... γερμανικές αποζημιώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί δεν άρεσε η έξοδος Βακάκη και η αναστάτωση από το «κούρεμα» στην Ελλάκτωρ

Ο προβληματισμός της αγοράς για το νέο placement μετοχών από το αφεντικό της Jumbo, οι φόβοι των προμηθευτών της Ελλάκτωρ για απώλειες, η επιτυχία του 30ετούς χάρη στην ΕΚΤ και το σήμα από τη Fed.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Gov.gr wallet και οι τράπεζες, η νέα εθελουσία της Πειραιώς και η Ελλάκτωρ

Γιατί οι τράπεζες ζητούν δίμηνη παράταση για το Gov.gr wallet, έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς, οι έξι για τον Φορέα Ακινήτων, η πρόταση επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάκτωρ και οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Cenergy.
Kikilias
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το υπόγειο αντάρτικο Δένδια, ποιος πουλάει Lamda και τα αντί-bonus στην Πειραιώς

Οι παρεμβάσεις Δένδια που σημειώνονται από το Μαξίμου, η επική μάχη νομικών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, το malus στα στελέχη της Πειραιώς και ο πωλητής που κρατά υπό πίεση τη μετοχή της Lamda Development.
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.