ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί δεν άρεσε η έξοδος Βακάκη και η αναστάτωση από το «κούρεμα» στην Ελλάκτωρ

Ο προβληματισμός της αγοράς για το νέο placement μετοχών από το αφεντικό της Jumbo, οι φόβοι των προμηθευτών της Ελλάκτωρ για απώλειες, η επιτυχία του 30ετούς χάρη στην ΕΚΤ και το σήμα από τη Fed.
  • Δεν άρεσε ιδιαίτερα, για να το θέσω ευγενικά, η απόφαση του αφεντικού της Jumbo, Απ. Βακάκη, να προχωρήσει σε σημαντική μείωση του ποσοστoύ του στην εταιρεία. Πρώτα πρώτα, δεν άρεσε καθόλου το timing, με την εταιρία να έχει πολλά ανοιχτά θέματα λόγω της μεγάλης περιόδου μη λειτουργίας των καταστημάτων της και του μεγάλου στοκ εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί. Επιπλέον, δεν άρεσε η τιμή: με τη μετοχή να διαπραγματεύεται περίπου 6 φορές τα EBITDA του 2022, δηλαδή χαμηλότερα από τη συνήθη αποτίμηση της εταιρείας, η επιλογή του κ. Βακάκη να πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα δημιουργεί ερωτηματικά.
  • Όπως και να το δει κανείς δεν είναι καλό σημάδι για την εγχώρια αγορά, πάνω που πάει να πάρει τα πάνω της, και δεν εμπνέει αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα ένας insider, όπως είναι ο μεγαλομέτοχος της Jumbo, να προχωρά σε μια τέτοια συναλλαγή.
  • Με την εν λόγω συναλλαγή, το ποσοστό του κ. Βακκάκη θα κατέλθει στο 19,7% από 23,2%. Σημειώνεται ότι στους όρους της συναλλαγής (η προσφορά καλύφθηκε ήδη από χθες) περιλαμβάνεται δέσμευση του πωλητή ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλη πώληση μετοχών για τις επόμενες 180 ημέρες (lock up). Πάντως η προσφορά φαίνεται να καλύφθηκε μέσα σε δέκα μόλις λεπτά. Η τιμή διάθεσης των μετοχών είναι 14,70 ευρώ δηλαδή σε discount 8% από το χθεσινό κλείσιμο (15,98 ευρώ).
  • Υπάρχει και μια άλλη ερμηνευτική προσέγγιση των κινήσεων Βακάκη: ότι ο ιδρυτής της Jumbo βρίσκεται σε μια αργή, αλλά σταθερή πορεία μείωσης της συμμετοχής του στην εισηγμένη, χωρίς να είναι σαφές πού ακριβώς σταματά αυτή η πορεία. Βέβαιο είναι ότι ένα placement ίδιο με το χθεσινό είχε κάνει ο κ. Βακάκης μέσω της Tanocerian Maritime και στις 16 Ιουνίου του 2017. Τότε είχε διαθέσει πάλι 4,8 εκατ. μετοχές, ή ποσοστό 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου, στην τιμή των 14,95 ευρώ. Με αυτές τις δύο πωλήσεις μετοχών, η συμμετοχή Βακάκη έχει πέσει κάτω και από το κρίσιμο όριο του 20%. Αν δει κανείς το θέμα από την πλευρά του ιδρυτή της Jumbo, καταφέρνει να έχει αυτό που λένε οι Άγγλοι “best of both worlds”: μειώνει τη συμμετοχή του και βάζει στην άκρη κέρδη από τις πωλήσεις μετοχών, ενώ ταυτόχρονα παραμένει το απόλυτο «αφεντικό» στον όμιλο που δημιούργησε.
  • Μένει να δούμε αν με τα κεφάλαια της πώλησης ο κ. Βακάκης σχεδιάζει να κάνει κάποια άλλη επένδυση, δεδομένου ότι πολλά βρίσκονται σε εξέλιξη στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. 
  • Χωρίς αμφιβολία η χθεσινή έκδοση 30ετούς ομολόγου αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα κίνηση που όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα «συμβάλλει – σημαντικά – στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».
  • Πρόκειται για επιτυχία, όμως, που οφείλεται αποκλειστικά στην κύρια Λαγκάρντ και την ΕΚΤ. Διότι οι επενδυτές που αγόρασαν χθες την 30ετία έχουν έναν και μόνο στόχο: να πουλήσουν τους τίτλους στην ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος PEPP, παίρνοντας άμεσα το κέρδος και αφήνοντας στην κεντρική τράπεζα το ρίσκο της 30ετίας.
  • Όσα έγιναν χθες στις ΗΠΑ θα δώσουν τον τόνο στις αγορές το επόμενο διάστημα. Η Fed προέβλεψε ότι φέτος θα εκτιναχθεί η αμερικανική οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης 6,5%, τον υψηλότερο από το 1984. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει μόνιμη αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το όριο του 2% και η νομισματική πολιτική διατηρείται αμετάβλητη (μηδενικά επιτόκια και μεγάλες αγορές ομολόγων). Οι αγορές πήραν αμέσως το μήνυμα: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε και ο Dow Jones έκλεισε σε ιστορικό υψηλό. Ο συνδυασμός ισχυρής ανάπτυξης και εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, χωρίς φόβους για τον πληθωρισμό είναι ό,τι καλύτερο για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αφήνει μεγάλα περιθώρια για να συνεχιστεί το διεθνές ράλι των μετοχών.
  • Με την αγορά να επιμένει ότι το μεγάλο έργο της επέκτασης του μετρό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της Avax, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση της διοίκησης της εταιρείας. Έχει γραφεί πολλές φορές ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό.
  • Φωτιές άναψε η χθεσινή αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ, Άρη Ξενόφου, περί «επαναδιαπραγμάτευσης» με προμηθευτές στο πλαίσιο της προσπάθειας περιστολής των δαπανών. Αμέσως άρχισαν να χτυπούν τα τηλέφωνα για το τι ακριβώς εννοεί και αν υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος» οφειλών προς προμηθευτές. Την κατάσταση επιδείνωσε η αναφορά στην παρουσίαση περί 10 εκατ. ευρώ εξοικονόμησης από "Procurement Excellence".

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ουρές για Πειραιώς, το ξεχασμένο ακίνητο της Πήγασος και το μέρισμα της Jumbo

Το ένθερμο ενδιαφέρον για τις νέες μετοχές της Πειραιώς και τα «ψιλά γράμματα» της αύξησης, η περίεργη αγορά ακινήτου της Πήγασος από την Ελλάκτωρ με «αλμυρό» τίμημα και η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το υπόγειο αντάρτικο Δένδια, ποιος πουλάει Lamda και τα αντί-bonus στην Πειραιώς

Οι παρεμβάσεις Δένδια που σημειώνονται από το Μαξίμου, η επική μάχη νομικών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, το malus στα στελέχη της Πειραιώς και ο πωλητής που κρατά υπό πίεση τη μετοχή της Lamda Development.
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ρίσκο των NPEs, τα επικίνδυνα δάνεια των 24 δισ. και τα ακίνητα της Fourlis

Πού πηγαίνει το ρίσκο των πωλήσεων NPEs, τα υψηλά της Mytilineos, η «έκρηξη» εισαγωγών υγειονομικού υλικού από την Κίνα, οι αγωγές που δεν πείθουν στην Ελλάκτωρ και το «ξεκλείδωμα» αξίας από την Fourlis.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πρόοδος στο Ελληνικό, οι αναταράξεις στην Aegean και η αμήχανη συνάντηση

Η αμήχανη συνάντηση εφοπλιστών - διοίκησης Ελλάκτωρ, η ευρύτερη σημασία της αύξησης της Πειραιώς, η αθόρυβη αλλά ουσιαστική πρόοδος στο Ελληνικό και τα δύο «καρφιά» του Δ. Κουτσολιούτσου.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση σε μεγάλη ΑΧΕ, το ρίσκο της ΤτΕ και το «όχι» Μητσοτάκη σε εκλογές

Η φημολογούμενη παραίτηση στη Euroxx, οι περιπλοκές στην αύξηση της Πειραιώς και το προνόμιο στους παλαιούς μετόχους, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, η αισιοδοξία για τον τουρισμό και η βύθιση της τουρκικής λίρας.