ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Οι σπόντες Στουρνάρα στις τράπεζες, η ανοσία των καταθετών και η εγωιστική αλληλεγγύη

Οι επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ για την ποιότητα της κερδοφορίας των τραπεζών, οι μεγάλες ψυχολογικές αντοχές των εγχώριων καταθετών, οι προσδοκίες για τερματισμό της ανόδου των επιτοκίων, οι περιπέτειες Μακρόν με το ασφαλιστικό και η ελληνική εμπειρία.

Μπορεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε παρέμβασή του χθες μέσω της εφημερίδας Καθημερινή να τόνισε ότι το εγχώρια τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην καλύτερη θέση από ποτέ, τόσο από πλευράς ρευστότητας όσο και κεφαλαιακής επάρκειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο δεν παρέλειψε να μεταφέρει κάποιες σπόντες στις διοικήσεις των τραπεζών. «Από πλευράς εποπτείας επισημαίνουμε σταθερά ότι θα πρέπει να βελτιώσουν και την ποιότητα του κεφαλαίου τους, μειώνοντας το ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC), κάτι που μπορεί να γίνει βελτιώνοντας την κερδοφορία τους, σταθερά και σε διατηρήσιμο επίπεδο», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.  Με λίγα λόγια ο διοικητής της ΤτΕ υπενθυμίζει στις διοικήσεις ότι μπορεί τα χειρότερα να είναι πίσω, ωστόσο υπάρχει ακόμα δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα και σε σταθερή και διατηρήσιμη κερδοφορία. Και εκεί, στην ποιότητα της κερδοφορίας, θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους οι διοικήσεις.

-- Πάντως παρά την μεγάλη αναταραχή που έχει προκαλέσει στην υφήλιο το φάσμα μιας νέας τραπεζικής κρίσης, στην Ελλάδα η ανησυχία δεν φαίνεται να έχει αγγίξει ιδιαίτερα τους καταθέτες. Το γεγονός ότι περάσαμε από χίλια κύματα την προηγούμενη δεκαετία και παρά τις ατελείωτες περιπέτειες δεν χάθηκε ούτε 1 ευρώ καταθέσεων έχει καταστήσει τις εγχώριες τράπεζες αλεξίσφαιρες σε τέτοιες ανησυχίες. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ ισχυρή θέση τόσο από πλευράς ρευστότητας όσο και κεφαλαιακής επάρκειας ενώ υπόκεινται σε ένα εξαιρετικά αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που διασφαλίζει την εξαιρετικά συντηρητική διαχείριση των κινδύνων, κάτι που δεν υπήρχε στις αμερικανικές τράπεζες.

-- Η αναταραχή στις τράπεζες είναι περισσότερο χρηματιστηριακή παρά ουσιαστική, με την Credit Suisse να βρίσκεται στο στόχαστρο κερδοσκοπικών κεφαλαίων που λειτούργησαν ως μεγεθυντικός φακός των προβλημάτων της τράπεζας. Προβλήματα σημαντικά, κυρίως για τους μετόχους που βλέπουν την τράπεζα σε μια φθίνουσα πορεία εδώ και πολλά χρόνια, όχι όμως τέτοιας υφής που να δημιουργούν ζητήματα βιωσιμότητας. Τα hedge funds, εκμεταλλευόμενα το γενικότερο κλίμα που δημιούργησαν οι χρεοκοπίες στις ΗΠΑ, κατάφεραν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη για τη δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα και να την γονατίσουν οδηγώντας σε λύσεις που λίγες εβδομάδες πριν θα έμοιαζαν αδιανόητες.

-- Τα χρηματιστήρια και οι αγορές συνέβαλαν ακούσια στην απόφαση της ΕΚΤ για τη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης. Ο λόγος είναι ότι, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αγορές άνοιξαν έντονα ανοδικά και οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν δυναμικά μετά τις παρεμβάσεις που προηγήθηκαν για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Η αντίδραση των αγορών σε συνδυασμό με την πεποίθηση της ΕΚΤ για τα ισχυρά θεμελιώδη των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν αυτά που έγειραν την πλάστιγγα στην αύξηση κατά 50 μβ. Η αύξηση απογοήτευσε την αγορά, ωστόσο αυτό αποτελεί μάλλον μια επιφανειακή προσέγγιση. Διότι όλη αυτή η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στις τράπεζες είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε stop τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό θα το δούμε στην προσεχή συνεδρίαση της FED, που συνεδριάζει αύριο και την Τετάρτη 22 Μαρτίου, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι κάπου εδώ, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη κορυφώνεται ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

-- Την κρούση της Nexans πριν από δύο χρόνια να εξαγοράσει τα Ελληνικά Καλώδια θυμήθηκαν στη Cenergy κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, με αφορμή την ερώτηση αν ο όμιλος είναι ανοιχτός σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τα στελέχη της Cenergy ανέφεραν ότι η Nexans δεν έχει επανέλθει, αλλά υποστήριξαν ότι το να μην προχωρήσει το deal τότε ωφέλησε τη Cenergy, αφού τα Ελληνικά Καλώδια γιγαντώθηκαν και κατέχουν πλέον ηγετικά μερίδια αγοράς στα υποβρύχια καλώδια. Γενικότερα, όπως επισήμανε η διοικητική ομάδα της Cenergy, δεν υπάρχει αυτή την περίοδο κινητικότητα για εταιρικούς μετασχηματισμούς όπως εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αντιθέτως, υπάρχουν ισχυρές εταιρείες που μέσα από τις επενδύσεις προσπαθούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, Το σίγουρο είναι --όπως υποστήριξαν- ότι δεν μπορούν να εισέλθουν νέοι παίκτες στην αγορά, αφού μια επένδυση στα υποβρύχια καλώδια -κατασκευή, πιστοποίηση, αδειοδότηση- προϋποθέτει πέντε τουλάχιστον χρόνια ώστε να κυκλοφορήσει το προϊόν στην αγορά.

-- Στη δίνη ισχυρών αναταράξεων βρίσκεται η Γαλλία, με τον πρόεδρο Μακρόν να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, κρίση που πυροδοτεί η απόφασή του να προχωρήσει στην αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Τι επιχειρεί ο Μακρόν; Την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη που είναι σήμερα στα 64! Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση μόλις διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για την ψήφιση της μεταρρύθμισης έχει πυροδοτήσει βίαιες αντιδράσεις και μεγάλης έκτασης επεισόδια στη χώρα. Το Παρίσι καίγεται προς μεγάλη ικανοποίηση διαφόρων τύπων που βρίσκονται σε… διαρκή επανάσταση, ενώ τόσο η αριστερά του Μελανσόν όσο και η άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν αντιδρούν σφοδρά και επιχειρούν την ανατροπή της κυβέρνησης!

-- Σε μια εποχή που το προσδόκιμο έχει αυξηθεί σημαντικά και οι κοινωνίες δοκιμάζονται από τη δημογραφική γήρανση και τα νούμερα του ασφαλιστικού απλά δεν βγαίνουν οι Γάλλοι επαναστατούν για ένα αυτονόητο μικρό βήμα: την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια! Κατά τα λοιπά, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη αλλά ας δανειστούμε τώρα να πληρώνουμε συντάξεις και ας κόψουν το λαιμό τους οι επόμενες γενεές.

-- Στην Ελλάδα, ένας από τους βασικούς λόγους για τη χρεοκοπία της χώρας ήταν το ασφαλιστικό, αλλά αυτό έχει περάσει στο βρόντο χαμένο στην αντιμνημονιακή υστερία. Το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή οι δαπάνες για συντάξεις και υγεία, διαμορφώθηκε στο διάστημα 1994 – 2009 στα 89 δις. ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 30% του τότε συνολικού χρέους της χώρας. Το 1997 είχε δημοσιευτεί η έκθεση Σπράου-Τήνιου, που προειδοποιούσε για την ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού και την ανάγκη άμεσης δράσης. Μάλιστα, η έκθεση περιλάμβανε και την προφητική πρόβλεψη ότι, αν δεν προχωρούσαμε  γρήγορα σε αλλαγές, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος το 2010 να αποτελέσει έτος κρίσης για το ασφαλιστικό. Οι σφοδρές αντιδράσεις τότε των συνδικαλιστών αλλά και της αριστεράς δεν επέτρεψαν καμία μεταρρύθμιση. Τέσσερα χρόνια μετά αυτό επιχειρήθηκε το 2001 με δραστικές περικοπές στο ευνοϊκό καθεστώς προνομιούχων εργαζομένων, όπως στις τράπεζας και τις ΔΕΚΟ, ενώ περιλάμβανε και την καθιέρωση νέου ορίου συνταξιοδότησης, για όλους τους εργαζόμενους, τα 65 χρόνια. Μιλάμε για την ανατροπή ενός καθεστώτος όπου είχαμε συνταξιούχους στα 45, ενώ υπήρχαν ποσοστά αναπλήρωσης στα «ευγενή» ταμεία από 110% έως 130% (δηλαδή αν κάποιος είχε μισθό 2.000 ευρώ λάμβανε σύνταξη 2.600 ευρώ!).

-- Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός, ΚΚΕ, αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (που τότε είχε την εξουσία) και φυσικά τα συνδικάτα αντέδρασαν με σφοδρότητα στην «αντιλαϊκή» αυτή πολιτική. Στις 26 Απριλίου 2001 πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή πάνω από 100.000 ατόμων που απαίτησαν την ακύρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Κάτι που η κυβέρνηση Σημίτη, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Μακρόν τώρα, έκανε τότε με συνοπτικές διαδικασίες αποσύροντας το σχετικό νομοσχέδιο.

-- Όλοι ξέρουμε τη ακολούθησε με τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν κατάλαβαν κάποιοι από τους 100.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν τότε στο Σύνταγμα για την ανατροπή των προωθούμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό τι ακριβώς συνέβη και λίγα χρόνια μετά υπέστησαν πολλαπλάσιες μειώσεις συντάξεων και παροχών. Το μόνο βέβαιο ότι κανένας από όλους αυτούς τους αγανακτούντες συνδικαλιστές, πολιτικούς, κόμματα, δημοσιογράφους κ.α. μετά την χρεοκοπία το 2010 δεν έβγαλαν κιχ για τη συμβολή του ασφαλιστικού στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vasilis Psaltis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μηνύματα Ψάλτη στη Ν. Υόρκη, η ενοχλημένη Κρ. Λαγκάρντ και ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Τι είπε ο CEO της Alpha Bank για έσοδα από τόκους και το μέρισμα, πώς απάντησε η Λαγκάρντ στις επικρίσεις από το προσωπικό της ΕΚΤ, το ερώτημα για τη θέση Βαρβιτσιώτη στον όμιλο Προκοπίου και η μάχη για τον ΒΟΑΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «ανεύθυνοι» του ΟΣΕ, η μαγεμένη Λαγκάρντ και η ανάκριση Χαρδούβελη στη Moody's

Η τέχνη της μετάθεσης ευθυνών για την τραγική κατάσταση στα τρένα, ο ενθουσιασμός της προέδρου της ΕΚΤ με την Ελλάδα και το ευχαριστώ στον Γ. Στουρνάρα, η ανάκριση Χαρδούβελη στη Moody's, το ρεύμα από ΑΠΕ και τα τα Lili Drogerie.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, το θαύμα της Intralot και ο Κασσελάκης στον ΣΕΒ

Η συζήτηση στις ΗΠΑ για τις μικρές τράπεζες και η παρέμβαση Στουρνάρα για τον πέμπτο πόλο, πώς ανασυγκροτήθηκε η Intralot, η ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η ανθεκτικότητα των εξαγωγών και η AutoWallis στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ρομποτάκια του ντιμπέιτ, αίτημα για… ΑΤΑ σε Λαγκάρντ και τα δάνεια σε ελβετικό

Τρακαρισμένοι αρχηγοί σε ανούσιους μονολόγους, οι δυσάρεστες επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ, οι μάλλον υπερβολικές απαιτήσεις των εργαζομένων της ΕΚΤ, ο νέος CEO της Fourlis, η ανακαίνιση και το… τρενάκι για τις μετακινήσεις επιχειρηματία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ενόχληση του SSM, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών και ο έλεγχος του ΟΑΚΑ

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ έχουν ενοχληθεί από τους χειρισμούς για το πάγωμα των επιτοκίων, η δύσκολη άσκηση των ασφαλιστικών με τις επενδύσεις, οι δυσάρεστες υπενθυμίσεις Γ. Στουρνάρα και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.