ΓΔ: 1392.58 0.83% Τζίρος: 54.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:01:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsipras-Alexis-Solts-Olaf
Φωτο: ΣΥΡΙΖΑ

Η Πειραιώς για ΤΕΝΕΡΓ, τα 2,4 δισ. Μπουλούτα και ο γερμανοτσολιάς... Τσίπρας

Τα διαδοχικά επιχειρηματικά deal στον όμιλο Ελλάκτωρ, το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς που ξεκλειδώνει το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η αισιοδοξία των επιτελών των τραπεζών, η στροφή 180 μοιρών του Τσίπρα για τη Γερμανία και οι υπερβολές του ΤΧΣ.

Έναν πραγματικό μαραθώνιο συναλλαγών, που ταυτόχρονα προσομοιάζει με σπριντ λόγω του περιορισμένου χρόνου, πραγματοποίησε την τελευταία διετία η νέα διοικητική ομάδα που ανέλαβε την διοίκηση της Ελλάκτωρ μετά τη μετοχική αλλαγή, με νέους πλέον  ιδιοκτήτες τη Reggeborgh και υπό την επίβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Ευθύμιου Μπουλούτα. Ο κ. Μπουλούτας ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2021 και λίγους μήνες μετά, η εταιρεία ολοκλήρωσε έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. με κύριους ομολογιούχους την Reggeborgh και ελληνικές τράπεζες και αμέσως μετά ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ, ποσό που διοχετεύθηκε για τον μετασχηματισμό του ομίλου και κυρίως την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μεγάλου ασθενή, της Άκτωρ. Το 2022 ολοκληρώθηκε η απόσχιση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τη σύσταση της ΑΝΕΜΟΣ RES HOLDINGS, της οποίας απέκτησε το 75% ο όμιλος Βαρδινογιάννη, μια συναλλαγή ύψους 671 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε μια ακόμα μεγάλη συναλλαγή, ύψους 670 εκατ. ευρώ, η πλήρης εξαγορά του Διεθνούς Ομολόγου του ομίλου, δύο έτη νωρίτερα από τη λήξη του, κίνηση που ενίσχυσε αποφασιστικά την κεφαλαιακή δομή της Ελλάκτωρ, απελευθερώνοντας δυνάμεις για την ενίσχυση του επενδυτικού πλάνου του ομίλου. Για την υποστήριξη της αποπληρωμής του ομολόγου εκδόθηκαν δύο νέα ομολογιακά δάνεια, ύψους 500 εκατ. ευρώ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και 175 εκατ. στην ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Τέλος, την περασμένη Δευτέρα, εγκρίθηκε από τη ΓΣ των μετόχων της Ελλάκτωρ η πώληση του 100% του κατασκευαστικού κλάδου της Ελλάκτωρ, έναντι 214 εκατ. ευρώ, στην Intrakat.

-- Μιλάμε για συναλλαγές ύψους σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών και όλα αυτά σε ένα δύσκολο περιβάλλον, δεδομένων των εντάσεων μεταξύ μετόχων που επικρατούσαν για μεγάλο διάστημα!

-- Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Άκτωρ θα έχουμε ουσιαστικά έναν νέο όμιλο, με αιχμή τις παραχωρήσεις, τα ακίνητα και τις ΑΠΕ, ο οποίος θα είναι μικρότερου μεγέθους, αλλά σημαντικά αποδοτικότερος και κεφαλαιακά ισχυρότερος. Μετά την πώληση της Άκτωρ, ο κύκλος εργασιών θα περιοριστεί περίπου στο μισό (στα 400 εκατ. ευρώ από 940 εκατ.), όπως και οι υποχρεώσεις, που από 2,2 δισ. θα συρρικνωθούν στο 1 δισ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την «εξαφάνιση» του μισού τζίρου, τα EDITDA όχι μόνο δεν θα επηρεαστούν αρνητικά αλλά θα ενισχυθούν οριακά σε 165,7 εκατ. ευρώ από 164 εκατ.

-- Το στοίχημα από εδώ και πέρα για την Ελλάκτωρ είναι να παράγει κέρδη και μερίσματα για τους μετόχους της, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δεκαετίες.

-- Σήμερα, εκτός απροόπτου, το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς θα εγκρίνει δάνειο προς το fund της First Sentier, ώστε οι Αυστραλοί να προχωρήσουν στην εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η άλλη τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει τους Αυστραλούς είναι η Εθνική. Το deal είχε καθυστερήσει, καθώς η λήψη χρηματοδότησης ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία. Οι Αυστραλοί θα αποκτήσουν το 54% της εταιρείας. Το 37,3% από τη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το 11% από τον Γιώργο Περιστέρη και το 6% από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Επίσης, θα υποβάλουν δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 46%. Η αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι σήμερα στα 2,36 δισ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής στα 20,4 ευρώ. Το τίμημα που θα εισπράξει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αξιοποιηθεί για να στηρίξει το τεράστιο ανεκτέλεστο έργων των 5 δισ. ευρώ, αλλά και για την ανάληψη νέων έργων υποδομής. Παράλληλα, οι τράπεζες ισχυροποιούν τους δεσμούς τους με δύο μεγάλους πελάτες. Σημειώνεται πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με τη First Sentier διεκδικούν από κοινού την Αττική Οδό.

-- Πολλά λέγονται για τις πιθανές, αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο τραπεζικό σύστημα (αύξηση «κόκκινων» δανείων, συγκράτηση των νέων χορηγήσεων κ.ο.κ.), όμως οι τραπεζίτες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σε βαθμό που εκπλήσσει ευχάριστα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας έλεγε χθες, στο Φόρουμ των Δελφών, ότι το πρώτο τρίμηνο, χωρίς η τράπεζα να έχει κάνει κάποιες κινήσεις, η αύξηση των προβληματικών δανείων ήταν μηδενική. Εξίσου αισιόδοξος ήταν και για το δεύτερο τρίμηνο, λέγοντας ότι η καμπύλη των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει “flatish” -«σχετικά επίπεδη». Όσο για τη ζήτηση δανείων, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά με την αύξηση των επιτοκίων, αφού η Eurobank διατηρεί τον στόχο της για νέα δάνεια 2 δισ. μέσα στο 2023. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι οι συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας είναι τέτοιες, ώστε δεν αναμένεται να δούμε σοβαρή μείωση των χορηγήσεων. Μείωση ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια δεν προβλέπεται, όπως τόνισε, ενώ μόνο στα στεγαστικά μπορεί να υπάρξει μια επιβράδυνση της αύξησης χορηγήσεων.

-- Κατανοητή η ανάγκη να προβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το έργο του, όμως υπάρχουν και υπερβολές που πρέπει να αποφεύγονται. Αναφερόμαστε στη χθεσινή ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank , η οποία τονίζει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την τράπεζα, με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια. Μακάρι, βεβαίως, όλα να πάνε καλά και σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά ο υπερβολικός ενθουσιασμός δεν προσφέρεται για την περίσταση. Όλοι γνωρίζουν ότι η εξυγίανση της Attica Bank έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και ότι η συγχώνευση με την Παγκρήτια είναι μεν ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, αλλά όχι και με βέβαιη επιτυχία. Ίσως ο ενθουσιασμός που αποπνέει η ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Ηλίας Ξηρουχάκης και η ομάδα του στο ΤΧΣ να είναι μια προσπάθεια να ξεχαστεί μια δυσάρεστη αλήθεια: ότι έχουμε μια τραπεζική διάσωση με τη μορφή, ουσιαστικά, κρατικοποίησης, αφού το Ταμείο εισέφερε 329 εκατ. ευρώ στην αύξηση, ενώ η Παγκρήτια και η Thrivest 34 και 30 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα και οι τέσσερις συστημικές «τσόνταραν» από 10 εκατ. η καθεμιά για να βγει ο λογαριασμός των νέων κεφαλαίων. Είναι πολύ το χρήμα των φορολογούμενων που δεσμεύεται σε αυτό το εγχείρημα και ίσως γι’ αυτό οι άνθρωποι του ΤΧΣ αισθάνονται την ανάγκη να προσφύγουν σε υπερβολές για να περιγράψουν τις προοπτικές του.

-- Ποιος να το έλεγε ότι σήμερα, περίπου οκτώ χρόνια μετά τα ηρωικά «go back κυρία Μέρκελ - go back κύριε Σόιμπλε», τις βαριές κουβέντες κατά των πολιτικών του αντιπάλων («υποταγμένοι στην τρόικα», «εντολοδόχοι των δανειστών», «εντεταλμένοι των μνημονίων» κ.α.), καθώς και τις αδιανόητες ακρότητες περί «Δ' Ράιχ», «δοσίλογων», «γερμανοτσολιάδων», «ταγματασφαλιτών» κ.α., ο κ. Τσίπρας θα αναζητούσε σωσίβιο για την διάσωση της αξιοπιστίας του και την απόκρουση των σχεδίων «Δήμητρα» και των άλλων ωραίων σχεδίων του πρώην υπουργού των οικονομικών της κυβέρνησής του, Γ. Βαρουφάκη, από τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς. «Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα, αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο», δήλωσε πολύ σοβαρά ο κ. Τσίπρας.

-- «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη μπουκιά μην πεις», λέει σοφά ο λαός μας, φράση που έχει βγει μέσα από τη σκληρή ζωή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κρύος ιδρώτας σε Μαξίμου – Ν. Κεραμέως, το «συγνώμη λάθος» Τσίπρα και η Ελλάκτωρ

Το πολλά ερωτηματικά από τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού,  οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ – Motor Oil, οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ, το placement της Τρ. Πειραιώς και η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κεντρικός σχεδιασμός Κουτσούμπα, τι δεν είπαν Μεγάλου – Ψάλτης και τα αναψυκτικά

Πώς ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός θα λύσει όλα τα προβλήματα, η απουσία αναφορών σε Ουκρανία - ενεργειακή κρίση, γιατί δεν πουλάνε μπύρες – αναψυκτικά, η Ελλάκτωρ και η Αττική Οδός.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της ανταμοιβής στην Πειραιώς, η φυγή της Ellington και η πίεση στην Ιντρακάτ

Η υπόσχεση Χρ. Μεγάλου για άλμα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, το «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» της Ελλάκτωρ, η πίεση στην Intrakat εν αναμονή της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και το +18% του δείκτη των τραπεζών που οδηγεί την άνοδο στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στιγμή αδυναμίας, η πρόοδος στην Attica Bank, η Τρ. Πειραιώς και η Attica - ΑΝΕΚ

Το ανήκουστο πάθημα του Ν. Τσαουσέσκου, η αισιοδοξία για την Attica Bank, οι δύσκολες ημέρες για τις αγορές και το πολιτικό ρίσκο στο ΧΑ, το Eurojackpot του ΟΠΑΠ, η συγχώνευση ΑΝΕΚ - Attica και το «στοίχημα» της Τράπεζας Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Gov.gr wallet και οι τράπεζες, η νέα εθελουσία της Πειραιώς και η Ελλάκτωρ

Γιατί οι τράπεζες ζητούν δίμηνη παράταση για το Gov.gr wallet, έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων της Τρ. Πειραιώς, οι έξι για τον Φορέα Ακινήτων, η πρόταση επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάκτωρ και οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Cenergy.
Kikilias
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο super Κικίλιας, το πακέτο της Τρ. Πειραιώς και τα νέα στελέχη στο ΔΣ Ελλάκτωρ

Οι πανηγυρισμοί του υπ. Τουρισμού με λάθος στοιχεία, το μυστήριο με το πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς, η βαρύτητα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην επένδυση στην Ελλάκτωρ, η σιωπηρή παράταση για τα MREL και ο λιγνίτης.