ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό, Lamda Development
Φωτο: Lamda Development

Ένα Investor Day με ατυχίες, η αμηχανία στην Attica Bank και τα ρεκόρ του λεκ

Πώς η τύχη δεν ευνόησε την παρουσίαση της Lamda, η συνέλευση της Attica και τα παρατράγουδα με Ellington, τα νέα επεισόδια στην ΑΒΒank, η εικόνα του τουρισμού, το ρεκόρ του αλβανικού νομίσματος, η Ελλάδα και η ύφεση.

Αν έχεις τύχη διάβαινε, λέει ο σοφός λαός μας και χθες, στο πολυαναμενόμενο Investor Day της Lamda Development η τύχη δεν είχε μεγάλα κέφια με την εταιρεία. Πρώτα πρώτα, το κλίμα στις αγορές δεν ήταν το καλύτερο, με τα xρηματιστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική να σημειώνουν «βουτιά», ενώ «κατακόκκινη» ήταν και η εικόνα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συμβαίνουν αυτά στις αγορές. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη ατυχία για το event, καθώς η παρουσίαση ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Όπως μαθαίνουμε, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση όσων το επιθυμούσαν στο εργοτάξιο, χωρίς ευτυχώς απρόοπτα.

-- Στην ουσία τώρα, σε ό,τι αφορά την παρουσίαση, οι περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς έφυγαν με θετικές εντυπώσεις, τόσο για την άρτια οργάνωση της παρουσίασης, όσο και για αυτά που άκουσαν. Αναλυτές και θεσμικοί σχολίασαν θετικά ότι η εταιρεία έχει μπει σε έναν ρυθμό και προχωρά με συνέπεια, καθώς επίσης και τη βαρύτητα που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση νέων επενδυτών. Η διοίκηση της Lamda εξέφρασε την αισιοδοξία και βεβαιότητά της για την υλοποίηση της επένδυσης και τη δημιουργία αξίας, ειδικά σε ότι αφορά το σκέλος των οικιστικών επενδύσεων. Μεγάλο βάρος δόθηκε και στο σκέλος της ανάπτυξης των εμπορικών κέντρων, με τη διοίκηση να τονίζει ότι θα αποτελέσουν καταλύτη και για τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Lamda. Επιπλέον, σημειώθηκε στα θετικά η υποχώρηση των τιμών πρώτων υλών και άλλων υλικών, ενώ προβληματισμός διατυπώθηκε για την εύρεση εργατικών χεριών.

-- Αναλυτικότερα, η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε ότι αναμένει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού. Τα 2,3 δισ. θα προέλθουν από τις κατοικίες, τα 300 εκατ. ευρώ ευρώ από το ξενοδοχειακό συγκρότημα με Casino (IRC) και περίπου 700 εκατ. από πωλήσεις γης. Ήδη, εκτιμάται ότι οι προπωλήσεις οικοπέδων, κατοικιών στο Riviera Tower και τριώροφων κατοικιών θα φέρουν το 2023 μικτά έσοδα 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Lamda προέβλεψε ότι τη δεκαετία 2027-2037 από την πώληση κατοικιών θα εισπραχθούν επιπλέον 9,5 δισ. ευρώ με μικτό κέρδος 3,3 δισ. ευρώ. Όπως ανέφεραν από τη διοίκηση, κάθε 1.000 ευρώ/τ.μ αυξητική τιμή πώλησης κατοικιών (σε σχέση με τα 7.800 ευρώ/τ.μ που ήταν η μέση τιμή το 2023) θα προσθέτει 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Η διοίκηση έδωσε στοιχεία και για την πορεία των τεσσάρων malls που διαθέτει η Lamda αλλά και των δύο νέων που θα λειτουργήσουν από το 2027 στο Ελληνικό (το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria). Tα τέσσερα υφιστάμενα malls θα εμφανίσουν EBITDA 75 εκατ. ευρώ το 2023, 89 εκατ. ευρώ το 2025 και και 96 εκατ ευρώ το 2027. Μαζί με την πλήρη λειτουργία των δύο νέων malls στο Ελληνικό, τα EBITDA το 2027 θα ανέλθουν αθροιστικά στα 168 εκατ. ευρώ. Τα 72 εκατ. ευρώ των δύο νέων malls στο Ελληνικό θα προέλθουν κατά 55 εκατ ευρώ από το Vouliagmenis Mall και κατά 17 εκατ. ευρώ από το Riviera Collection. H δημόσια εγγραφή της εταιρείας στην οποία έχουν περάσει τα malls για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο (εντός του 2024) υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων και τη μείωση του δανεισμού.

-- Για να συνοψίσουμε, η αποτίμηση του investor day ήταν θετική, κέρδισε τις εντυπώσεις χωρίς να προκύψει όμως κάτι σούπερ.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Διάχυτη ήταν η αμηχανία στην ατμόσφαιρα κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank που πραγματοποιήθηκε χθες, στη σκιά των επιστολών της Ellington για το βαθμό εμπλοκής της στα διάφορα projects και τις αυξήσεις κεφαλαίου της τράπεζας. Δεδομένης της μακράς εμπλοκής τους με την Attica, μάλλον θυμήθηκαν λίγο αργά οι Αμερικανοί της Ellington να μας διαφωτίσουν για τον ρόλο τους στην υπόθεση. Κατά τα λοιπά, οι παριστάμενοι μέτοχοι άκουσαν για άλλη μια φορά τη διοίκηση της τράπεζας να δηλώνει ότι «αφήνουμε στο χθες τα προβλήματα και προχωράμε δυναμικά στο αύριο». Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, σε αντίθεση με τις πολλές και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας προσπάθειες διάσωσης της τράπεζας, αυτή τη φορά στην προσπάθεια μετέχει ένας νέος ισχυρός στρατηγικός μέτοχος (Thrivest) με φιλοδοξίες και οικονομική επιφάνεια.

Τι γίνεται με την ΑΒΒank

Φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί άδοξου τέλους στο φλερτ Τ. Μυστακίδη – ΑΒΒank. Όπως μαθαίνουμε, υπήρξε ρήξη μεταξύ των εφοπλιστών Γιάννη Κούστα – Νίκου Τσάκου και του επίδοξου αγοραστή Τέλη Μυστακίδη λόγω των υπερβολικών, όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, απαιτήσεων του επενδυτή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε πίεση για μια ανορθόδοξη διαδικασία υλοποίησης του deal. Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί και δεδομένων των πολλών μπρος –πίσω δεν αποκλείεται όλα αυτά να είναι στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων. Φαίνεται, πάντως, ότι οι δυο εφοπλιστές κινούνται από κοινού να αποκτήσουν το ποσοστό που τους αναλογεί από το 7% που πουλά επενδυτικό fund και αν αυτό γίνει θα τους φέρει πάνω από το 50%. Σήμερα, Κούστας – Τσάκος ελέγχουν το 48% της τράπεζας και το 41% είναι στον έλεγχο του CEO Θ. Αφθονίδη. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο ΑΜΚ, αλλά στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες ιδέες όπως εισαγωγή στο ΧΑ.

Οι θετικοί αστερίσκοι στον τουρισμό

Αν κάποιος δώσει βάρος σε κάποια από τα δημοσιεύματα για την κίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, ίσως πιστέψει ότι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Μπορεί όλοι να κοιτούν τα «δέντρα» της Μυκόνου και της Σαντορίνης, χάνουν όμως το «δάσος» που είναι το σύνολο της χώρας. Αν δούμε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αυτό της Αθήνας, σε επίπεδο εξαμήνου η κίνηση από το εξωτερικό είναι αυξημένη κατά 38,5% σε σχέση με το 2022, ενώ σε σχέση με το 2019 η αύξηση είναι της τάξης του 7,2%. Θετικά κινούνται και τα υπόλοιπα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα. Αντίστοιχα, με διψήφια ποσοστά τρέχουν και οι διανυκτερεύσεις σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα. Κάτι που δεν έχει υπολογιστεί είναι τα «απόνερα» της πανδημίας και οι διαφορετικές ταξιδιωτικές συμπεριφορές. Έως και πέρυσι, οι ταξιδιώτες απέφευγαν τα μεγάλα αεροδρόμια και τις μετεπιβιβάσεις κάτι το οποίο το είχαν καταγράψει οι αεροπορικές, αυξάνοντας τα απευθείας δρομολόγια σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς (ανάμεσα σε αυτούς και τη Σαντορίνη και τη Μύκονο). Φέτος που η πανδημία φαντάζει αρκετά μακρινή επανήλθε η «κανονικότητα» με ωφελημένα κυρίως τα μεγάλα αεροδρόμια και τους πιο μαζικούς τουριστικούς προορισμούς.

Η ελληνική όαση και το φάσμα της ύφεσης

Κάτι σαν όαση ανάπτυξης σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης έχει γίνει η ελληνική οικονομία, που ήταν την περασμένη δεκαετία διεθνές case study οικονομίας, η οποία «κατάφερε» να χάσει σε καιρό ειρήνης πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της. Τα τελευταία στοιχεία για τους Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση δείχνουν καθαρά ότι οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία), αλλά και μικρότερες (Ιρλανδία, Αυστρία) όχι μόνο έχουν τιμές κάτω από το 50, που σηματοδοτούν παραγωγική συρρίκνωση, αλλά βρίσκονται και σε χαμηλά τριών έως... 38 μηνών. Αντίθετα, ο ελληνικός PMI βρέθηκε τον Ιούνιο στο 51,8, δηλαδή πάνω από το κρίσιμο όριο του 50, και σε υψηλό δύο μηνών. Επιπλέον, αν δούμε και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα κινείται σταθερά ανοδικά, ενώ στην ευρωζώνη βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση, κάτι που, όπως εξήγησε το ΙΟΒΕ, συνδέεται και με την ισχυρή ώθηση που έλαβε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Όλα αυτά φυσικά, καταλήγουν στην επιβεβαίωση των πρόσφατων προβλέψεων της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,4% έναντι 1,1%).

- Πάντως, ας μην βιαστούμε να ανοίξουμε σαμπάνιες για την επιτυχία μας. Ακόμη και μετά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, απλώς έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε την οικονομία κοντά στα επίπεδα του 2008, πριν τη μεγάλη κρίση. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί αυτή η ανάκαμψη, χωρίς άλλες παλινδρομήσεις. 

Ιστορικό ρεκόρ του λεκ έναντι του ευρώ

Πορεία εντελώς αντίθετη από την τουρκική λίρα ακολουθεί το λεκ, το νόμισμα της Αλβανίας. Σπάει σχεδόν κάθε μέρα ρεκόρ απέναντι στο ευρώ και τα άλλα ισχυρά νομίσματα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι πέρυσι τέτοιον καιρό κάποιος αγόραζε με ένα ευρώ 118,27 αλβανικά λεκ και χθες η ισοτιμία έχει διαμορφωθεί στα 104,5 λεκ. Η συνεχής υποτίμηση του ενιαίου νομίσματος αποδίδεται σε πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά, τόσο λόγω του τουριστικού συναλλάγματος, των εμβασμάτων αλλά και της εισροής του νομίσματος από «ανεπίσημα» κανάλια, με αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πώληση ευρώ λόγω χαμηλής ζήτησης. Παράλληλα, έχουν ενταθεί και τα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην αγορά με επίκεντρο την ισοτιμία ευρώ – λεκ, ειδικά λόγω της αναμενόμενης αύξησης των εισερχόμενων εμβασμάτων το διάστημα έως το τέλος Αυγούστου, όταν θα επιστρέφει στην Αλβανία το μεγαλύτερο «κύμα» Αλβανών μεταναστών για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

O «καμένος» Οδ. Αθανασίου, η επιτυχία της Ελ. Βρεττού και ο Σκλαβενίτης

Πώς αποκρούει την γκρίνια για τη μετοχή ο CEO της Lamda, το «πράσινο» για εξαγορά της Άκτωρ, ο Σκλαβενίτης στη Λάρισα, οι κόντρες για την ακρίβεια, η βολιώτικη εταιρεία στο Καμπ Νου και η αισιοδοξία Αθανασόπουλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τράπεζες σε άμυνα, τα μεγέθη της Eurobank, η εθελούσια στην Attica και η ΕΚΤ

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ακύρωσε την αναπτυξιακή... αντεπίθεση των τραπεζών, το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση Φ. Καραβία, το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης από την Attica Bank που «τρέχει» την επόμενη εβδομάδα, τι έκοψε τη φόρα της ανάπτυξης το 2021 και τα διλήμματα της ΕΚΤ.
DEH, DEI, HLEKTROKINISI, ILEKTROKINISI
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H... «αρνητική» αξία της ΔΕΗ, οι 15 ημέρες πτώσης της Lamda και η απόφαση της ΕΚΤ

Γιατί εξατμίστηκε η αρχική ευφορία για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, τι κρύβει η παρατεταμένη πτώση της Lamda, η προαναγγελία μιας ιστορικής αλλαγής των κανόνων της ΕΚΤ από τον Γ. Στουρνάρα και τα έσοδα ρεκόρ στον τουρισμό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κύπρο, το τσουνάμι στους Δελφούς, η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, η λιτότητα νέου τύπου, μήνας του μέλιτος στην ABBank, «χρυσός» Μάρτιος για το Βενιζέλος, βροχή εκατομμυρίων στις συγκοινωνίες και ποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρουσίασε τη γιορτή της Τρ. Κύπρου.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Νηνεμία πριν την καταιγίδα, η Aegean ΒΒ στον Μυστακίδη και η μάχη στο ΕΒΕΑ

Αναμονή νέων επεισοδίων στην σύγκρουση κυβέρνησης - Β . Μαρινάκη, έκλεισε η εξαγορά της Aegean Baltic Bank, ο διακριτικός τραπεζίτης στη Λεωφόρο, η επιστροφή Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ, τα μπόνους στη Motor Oil και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.