ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
LAMDA DEVELOPMENT
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδ. Αθανασίου. Πηγή: Lamda Development

O «καμένος» Οδ. Αθανασίου, η επιτυχία της Ελ. Βρεττού και ο Σκλαβενίτης

Πώς αποκρούει την γκρίνια για τη μετοχή ο CEO της Lamda, το «πράσινο» για εξαγορά της Άκτωρ, ο Σκλαβενίτης στη Λάρισα, οι κόντρες για την ακρίβεια, η βολιώτικη εταιρεία στο Καμπ Νου και η αισιοδοξία Αθανασόπουλου.

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της Lamda Development -και δικαίως- καθώς η πρόοδος εργασιών στο Ελληνικό είναι εντυπωσιακή, ορατή πλέον και δια γυμνού οφθαλμού. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά»... Όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή, απέναντι στις θετικές αυτές εξελίξεις υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» που χαλάει το εορταστικό κλίμα: οι γκρίνιες των μετόχων για την πορεία της μετοχής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, γίνεται δέκτης δυσφορίας από μικρούς και μεγάλους: από θεσμικούς που έχουν εγκλωβιστεί στη μετοχή της Lamda, από μικρομετόχους, αλλά και μεγάλα πορτοφόλια. Η μετοχή βρίσκεται στο φτωχό +3,85% από την αρχή του έτους, όταν ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» με +28,06%, στο -17% από τα υψηλά του περασμένου Ιουλίου, στο -30% από τα προ πανδημίας επίπεδα και στο -36% από τα υψηλά του Ιουλίου 2019.

-- Ο κ. Αθανασίου έχει βρει ένα αποτελεσματικό τρόπο να αποκρούει την γκρίνια με ένα τέχνασμα που βραχυκυκλώνει πλήρως τον συνομιλητή του: «και εγώ καμένος είμαι»! Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda σε όσους του παραπονούνται για τη μετοχή σημειώνει ότι η τιμή της μετοχής δεν δικαιολογείται, ότι δεν αποτυπώνει τις τεράστιες προοπτικές του project και ότι ο ίδιος χάνει, έχοντας επενδύσει σε μετοχές της εταιρίας. Και μάλιστα ο πόνος του κ. Αθανασίου είναι εις διπλούν, καθώς μέρος των μετοχών που έχει αγοράσει τις έχει αποκτήσει με δανεισμό, από την αγορά παραγώγων μέσω Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης. Και, κάπως έτσι, οι παραπονούμενοι μέτοχοι χάνουν τη μιλιά τους. Γιατί, αλήθεια, τι μπορείς να πεις σε έναν «καμένο» ομοιοπαθή; Το πολύ πολύ να του χτυπήσεις φιλικά την πλάτη και να του πεις κουράγιο…

-- Όλα αυτά βέβαια δεν απαντούν το κρίσιμο ερώτημα: για ποιο λόγο η αγορά δεν μπορεί να δει την πρόοδο και τις προοπτικές του μεγάλου αυτού project, πρόοδος που στα εργοτάξια γίνεται πια αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού;


Αντίστροφη μέτρηση για την εξαγορά της Άκτωρ

Συνεδρίασε χθες η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με θέμα την εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat. Εκπλήξεις δεν αναμένονται, εφόσον η εισήγηση προς την Ολομέλεια για την εξαγορά ήταν θετική. Η απόφαση αναμένεται σήμερα, ή το αργότερο την Παρασκευή. Η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα σημάνει την έναρξη των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Το τίμημα έχει καθοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη η Intrakat έχει δώσει ως προκαταβολή 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ, μητρική της Άκτωρ. Η εξαγορά της Άκτωρ θα οδηγήσει την Intrakat στη δεύτερη θέση του κατασκευαστικού κλάδου μετά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων κοντά στα 5 δισ. ευρώ.


Ολική επαναφορά Σκλαβενίτη στη Λάρισα

Ένα από τα σούπερ μάρκετ που βρέθηκαν κυριολεκτικά κάτω από το νερό στις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Θεσσαλία ήταν το υπερμάρκετ της Σκλαβενίτης στην Λάρισα. To κατάστημα 14.000 τ.μ., στο 3ο χλμ. Λάρισας – Ελασσόνας, το οποίο ανήκει στην Prodea και έχει εκτιμηθεί στα 24,4 εκατ. ευρώ, ήταν από τα πρώτα μεγάλα Carrefour εκτός Αθηνών και έως και πριν την επίσκεψη του Daniel κάλυπτε και τις ανάγκες του ηλεκτρονικού καταστήματος της Σκλαβενίτης στην Θεσσαλία. Περιττό να αναφέρουμε ότι στον περίπου ενάμιση μήνα που μεσολάβησε χρειάστηκε να γίνει ριζική ανακαίνιση, καθώς πέρα από το σύνολο των εμπορευμάτων καταστράφηκαν ψυγεία και μηχανολογικός εξοπλισμός. Από χθες, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, το κατάστημα επέστρεψε στην κανονική του λειτουργία.


Η αλλαγή ατζέντας στην Attica Bank

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Attica Bank παραμένει ένα δύσκολο case και οι προκλήσεις είναι μπροστά: πώς μια τράπεζα που βρισκόταν σε χρόνια προβληματική κατάσταση θα μπορέσει να μετασχηματιστεί και με την προσθήκη και της Παγκρήτιας να αναδειχθεί σε υπολογίσιμο πόλο του τραπεζικού συστήματος. Μετά την αλλαγή στη μετοχική βάση της τράπεζας και την αλλαγή διοίκησης, με την Ελένη Βρεττού να παίρνει τα ηνία, οι βάσεις για τη φυγή προς τα εμπρός έχουν μπει. Και είναι ήδη μεγάλη επιτυχία της κ. Βρεττού ότι έχει καταφέρει να επαναφέρει σε ανοδική πορεία την τράπεζα (με ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης και επιστροφή σε κερδοφορία) αλλάζοντας πλήρως την ατζέντα: πλέον η Attica Bank απασχολεί την επικαιρότητα με την προοπτική ανάδειξής της ως πέμπτου πόλου που θα επιδράσει καταλυτικά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Όπως σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, μιλώντας την Τρίτη στο 6th Athens Investment Forum, «θέλουμε να είμαστε μία εναλλακτική λύση για τις επιχειρήσεις, αυτή είναι η σημασία και ο ρόλος του πέμπτου πόλου, η ενίσχυση του ανταγωνισμού».


Το μπαλάκι για την ακρίβεια

Ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το υπουργείο να λέει ότι η Επιτροπή κάνει... ρεπορτάζ χωρίς να βάζει πρόστιμα και την Επιτροπή να απαντά ότι δεν είναι ο ρόλος της να παριστάνει την Αγορανομία και ότι δεν έχει επαρκές προσωπικό, επειδή καθυστερεί η κυβέρνηση να εγκρίνει προσλήψεις. Η συζήτηση αυτή ασφαλώς είναι μεγάλη και σύνθετη, όμως το πρώτο που θα πρέπει να αναρωτηθούν ο Κώστας Σκρέκας και οι συνεργάτες του δεν είναι τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά τι έχει κάνει η ΔΙΜΕΑ, η ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου, που είναι σήμερα ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην παλιά Αγορανομία. Από το 2021 υπήρχε το θεσμικό όπλο του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους προμηθευτών και λιανεμπόρων και το ερώτημα είναι πόσοι έλεγχοι έγιναν από τη ΔΙΜΕΑ έκτοτε, πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε πόσο ισχυρούς παίκτες της αγοράς. Πριν αρχίσουν να πετούν μπαλάκια προς την οδό Πατησίων, οι ιθύνοντες του υπουργείου καλό είναι να απαντήσουν πρώτα σε αυτά τα ερωτήματα.


Βολιώτικη πινελιά στο Καμπ Νου

Μια ομάδα μηχανικών από τον Βόλο συμμετέχει στην ανακατασκευή του Καμπ Νου, του ιστορικού γηπέδου της Μπαρτσελόνα. Ο κατασκευαστικός όμιλος Limak που έχει αναλάβει το έργο της ανακατασκευής ανέθεσε στην εταιρεία SDENG από το Βόλο τον σχεδιασμό μέσω της τεχνολογίας Β.I.M. (Building Information Modelling) του φέροντος μεταλλικού οργανισμού της νέας κατασκευής. Συνολικά, το έργο, διάρκειας 24 μηνών, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη μελέτη εφαρμογής των 35.000 τόνων δομικού χάλυβα νέων κατασκευών συμπεριλαμβανομένης της state of the art αναρτούμενης στέγης, καθώς επίσης και της  κυκλικής οθόνης στο κέντρο του σταδίου. Η ανακατασκευή του Καμπ Νου έχει προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2024. Περιλαμβάνει την αύξηση της χωρητικότητας, και την αναβάθμιση του τεχνολογικά και ενεργειακά. Είναι το δεύτερο αθλητικό έργο που αναλαμβάνει η SDENG, καθώς το 2014 είχε σχεδιάσει το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, υλοποιώντας το έργο το οποίο ξεπέρασε τους 30.000 τόνους χάλυβα, σε μόλις 14 μήνες.


Οι πρώτες συνέργειες Chipita – Mondelez

Η Chipita, εάν υπήρχε σαν εταιρεία, θα γιόρταζε φέτος τα πενήντα της χρόνια. Τα σημαντικότερα της brand συνεχίζουν να υπάρχουν στην αγορά, ενώ και τα προϊόντα της διεθνοποιούνται περισσότερο μέσω των brands της Mondelez. Τους τελευταίες μήνες στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης έχουν κάνει την εμφάνισή τους bake rolls υπό το σήμα της tuc, ενώ στα σκαριά είναι να κυκλοφορήσει και κρουασάν με γέμιση από σοκολάτα Milka. Παράλληλα, εξελίξεις θα έχουμε και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς η Mondelez ετοιμάζεται να δημιουργήσει τις πρώτες γραμμές παραγωγής κρουασάν στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στην Βραζιλία με ελληνική τεχνογνωσία.


Αισιόδοξος για τον όμιλο Olympia ο Α. Αθανασόπουλος

Ενθουσιασμένος εμφανίζεται ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος άμα τη αναλήψει των νέων καθηκόντων του ως  διευθύνων σύμβουλος στον Όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού. Στην εκδήλωση Growth Awards 2023, που οργάνωσε η Eurobank, ο κ. Αθανασόπουλος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το μέλλον του ομίλου, που έχει κύκλο εργασιών πολύ πάνω από 1 δισ. ευρώ σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα δείτε που θα βρισκόμαστε σε πέντε χρόνια από τώρα».


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ένα Investor Day με ατυχίες, η αμηχανία στην Attica Bank και τα ρεκόρ του λεκ

Πώς η τύχη δεν ευνόησε την παρουσίαση της Lamda, η συνέλευση της Attica και τα παρατράγουδα με Ellington, τα νέα επεισόδια στην ΑΒΒank, η εικόνα του τουρισμού, το ρεκόρ του αλβανικού νομίσματος, η Ελλάδα και η ύφεση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «αφεντικό» της νέας Attica, το θαύμα του spread και τα αποκαλυπτήρια του SSM

Οι δύο διεκδικητές της θέσης του CEO στην Attica Bank, οι ανακοινώσεις του SSM για τα ελάχιστα κεφάλαια των τραπεζών, η μεγάλη μείωση του spread ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, η ΓΕΚ Τέρνα και η δυναμική της Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τράπεζες σε άμυνα, τα μεγέθη της Eurobank, η εθελούσια στην Attica και η ΕΚΤ

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ακύρωσε την αναπτυξιακή... αντεπίθεση των τραπεζών, το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση Φ. Καραβία, το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης από την Attica Bank που «τρέχει» την επόμενη εβδομάδα, τι έκοψε τη φόρα της ανάπτυξης το 2021 και τα διλήμματα της ΕΚΤ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δεν πείθει το ΧΑ η Lamda, το φάντασμα των e-mails και οι «πονηριές» με το ρεύμα

Γιατί μένει στο «μείον» η μετοχή της Lamda ενώ το ΧΑ «τρέχει», οι φόβοι στην κυβέρνηση για την υπόθεση των e-mails, ποιες «πονηριές» με το ρεύμα θα τιμωρούνται αυστηρότερα, γιατί έβγαλε «κίτρινη κάρτα» η GRECO στην Ελλάδα και το ράλι της βενζίνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ΥΠΕΣ και οι πολιτικές ευθύνες, η ερμηνεία για Moody's και το κενό στον τουρισμό

Τα ερωτήματα για τις ευθύνες του υπ. Εσωτερικών στην υπόθεση των e-mails, γιατί δεν ήταν έκπληξη η «ακινησία» του οίκου Moody's, ποιο δομικό πρόβλημα στον τουρισμό επισημαίνει ο Ευτ. Βασιλάκης και το πλεονέκτημα της Attica Bank.