ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money-transfer
Φώτο: Shutterstock

Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: Μία κρίσιμη δεξιότητα στη σύγχρονη κοινωνία

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας της doValue Greece συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οικονομικών δεξιοτήτων και επιμόρφωσης των νέων.

Ο οικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί βασικό εφόδιο για την κατανόηση των οικονομικών εννοιών και ενισχύσει την ικανότητα των πολιτών να λαμβάνουν σωστές και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις στην καθημερινότητά τους.

Ωστόσο τα επίπεδα του οικονομικού αλφαβητισμού των Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, είναι απογοητευτικά. Η doValue  επέλεξε να συμβάλει στην ενίσχυση της επιμόρφωσης των νέων οι οποίοι θα κληθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους να επιλέξουν πολλές φορές τις κατάλληλες αποφάσεις που μπορεί να καθορίσουν το μέλλον τους.

Η doValue σε συνεργασία με το το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαου Δ. Φίλιππα παρουσιάζει το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center).

Ο οικονομικός αναλφαβητισμός φαίνεται να σχετίζεται και με την οικονομική συμπερίληψη, η οποία αναφέρεται στη φθηνή και συχνή πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και υπηρεσίες. Ειδικότερα, όσοι κατανοούν καλύτερα τα σχετικά ζητήματα, φαίνεται να είναι λιγότερο οικονομικά ευάλωτοι και επαρκώς θωρακισμένοι στην περίπτωση αιφνίδιας απώλειας εισοδήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με μελέτη του think tank  Bruegel, οι Έλληνες βρίσκονται σταθερά σε χαμηλές θέσεις, εμφανίζοντας περιορισμένη κατανόηση ορολογιών και λίγες γνώσεις οικονομικών, γεγονός το οποίο φαίνεται να έχει προεκτάσεις μεταξύ άλλων στην οικονομική ασφάλεια, αλλά και την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, λιγότερο από το 30% των Ελλήνων αποταμιεύουν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περίπου μόλις 20% έχουν δανειστεί από αυτά, ενώ λιγότερο από το 30% των Ελλήνων, ξανά ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, δηλώνει βέβαιο ότι θα μπορεί να αυτονομηθεί, όταν συνταξιοδοτηθεί. Συνεπώς, η καταπολέμηση του οικονομικού αναλφαβητισμού και η θωράκιση των νέων με δεξιότητες στην οικονομική διαχείριση, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διασφάλιση ευημερίας των ίδιων και των οικογενειών τους, και σε μακροπρόθεσμη βάση. 

 

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας εστιάζει σε δύο πυλώνες: της Εκπαίδευσης και της Ενημέρωσης. Απευθύνεται σε νέους, 18-25 ετών, κυρίως φοιτητές, με στόχο την χρηματοοικονομική ενδυνάμωσή τους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση που θα τους βοηθήσει στο μέλλον να πετύχουν τους οικονομικούς στόχους τους με ένα βιώσιμο τρόπο.

H ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας για νέους, απαιτεί μια προσέγγιση που συνδυάζει την κοινωνική ευθύνη και την οικονομική ανθεκτικότητα, προσφέροντας τη δυνατότητα επιμόρφωσης πάνω σε νευραλγικά θέματα του χρηματοοικονομικού πεδίου. Ο συνδυασμός συνειδητότητας, γνώσης, δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών, αποτελούν στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη σωστών χρηματοοικονομικών αποφάσεων, με απώτερο στόχο την επίτευξη αέναης χρηματοοικονομικής ευημερίας.

Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους, σεμινάρια E-Learning διάρκειας δύο μηνών (16-20 ώρες), με θέμα “Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Υπευθυνότητα”.  Με την ολοκλήρωσή τους, οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας doValue. Ως μέρος της εκπαίδευσης μελετάται και η διοργάνωση μεμονωμένων θεματικών διαλέξεων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα παρέχει το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας, δημιουργείται πρωτότυπο ψηφιακό υλικό το οποίο θα απευθυνθεί στοχευμένα στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες εστιάζει.

Σε μορφή Newsletter τρίμηνης έκδοσης αλλά και προσαρμοσμένο για χρήση σε podcast και video, θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές: α) Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός β) Χρηματοοικονομική υπευθυνότητα γ) Χρηματοοικονομική υγεία και ευημερία δ) Αποταμίευση. Το podcast υλικό, μάλιστα, δεδομένης και της απήχησης που έχει στους νέους ως εργαλείο επικοινωνίας, θα περιλαμβάνει 10-12 θεματικές συζητήσεις διάρκειας περίπου 15 λεπτών περίπου, προκειμένου το περιεχόμενό του να γίνεται πιο προσιτό και ευκολότερα κατανοητό.

Στην εκστρατεία Global Money Week συμμετέχει η doValue Greece

 

Με αφορμή την έναρξη του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας, η doValue Greece συμμετέχει για πρώτη χρονιά στην παγκόσμια εκστρατεία Global Money Week που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και διοργανώνεται από τον ΟΟΣΑ (OECD), με εθνικό συντονιστή την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πρωτοβουλία εστιάζει στη σημασία του να διασφαλίζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι οι νέοι αποκτούν σταδιακά τις γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που απαιτούνται για να παίρνουν ορθές οικονομικές αποφάσεις και τελικά να κατακτούν οικονομική ευημερία και ανθεκτικότητα στις οικονομικές δυσκολίες.

Η 12η ετήσια εκστρατεία Global Money Week θα πραγματοποιηθεί στις 18-24 Μαρτίου 2024 και στο πλαίσιό της η doValue Greece θα παρουσιάσει τη δραστηριότητα του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας καθώς και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει τόσο κατά το διάστημα της συγκεκριμένης εβδομάδας όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Το Κέντρο Χρηματοοικονομικής Υπευθυνότητας (doValue doResponsible Financial Center) αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία του προγράμματος #Αξίες Ζωής της doValue, στο οποίο εντάσσεται ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον πυρήνα της οποίας είναι η δημιουργία αξίας για την κοινωνία, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Κάθε μέρα «δίπλα στη γυναίκα» - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Pampering Room αποτελεί ένα χαλαρό χώρο φιλοξενίας για τις γυναίκες με καρκίνο και τις οικογένειές τους, στον οποίο βρίσκουν υποστήριξη, ευεξία και ηρεμία, καθώς και συμβουλές από εξειδικευμένο προσωπικό.
ESG

GSK Ελλάδος: Στήριξη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Οι εθελοντές της GSK Ελλάδος με θετική ενέργεια και προσήλωση συμμετείχαν στην ανακατασκευή του νηπιαγωγείου του Αρμενίου Λάρισας, με δράσεις οι οποίες περιελάμβαναν τον καθαρισμό και το βάψιμο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
ESG

Eurobank: Μπροστά για την Παιδεία με την βράβευση 384 αριστούχων

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Τράπεζα προχωρεί τώρα στην αναβάθμιση, επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος, με έμφαση στην εξειδίκευση και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.
ESG

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ενισχύοντας το μέλλον, ενδυναμώνοντας την κοινωνία

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σταθερά προσηλωμένη στην αποστολή της να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους, ενισχύει δράσεις που στηρίζουν την πρόοδο και γίνεται καταλύτης αλλαγών με θετικό κοινωνικό πρόσημο.