ΓΔ: 1438.72 -0.34% Τζίρος: 84.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Δάνεια ελβετικού: Δικαίωση Πολωνών, όχι των Ελλήνων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η απάντηση που έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο προδικαστικό ερώτημα πολωνικού δικαστηρίου δεν αγγίζει τους χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τα δάνειά τους.

Για δανειολήπτες πολλών χωρών, που πήραν δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου και έχουν μπει σε μεγάλη περιπέτεια, η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών παρουσιάζει ενδιαφέρον. Όχι, όμως, και για τους Έλληνες δανειολήπτες.

To Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη υπέρ των Πολωνών δανειοληπτών, που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, επιτρέποντας την ακύρωση των δανειακών τους συμβάσεων, εάν κριθεί από δικαστήριο ως καταχρηστική η ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Όμως, η απάντηση που έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο προδικαστικό ερώτημα πολωνικού δικαστηρίου δεν αγγίζει τους χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τα δάνειά τους.

Δυστυχώς, για τους Έλληνες δανειολήπτες η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι συντριπτικά δυσμενής. Ας το εξηγήσουμε:

  • Στην Πολωνία, δεν έχει τεθεί σε αμφισβήτηση αν ένα δικαστήριο μπορεί να ελέγξει για καταχρηστικότητα τη ρήτρα ελβετικού φράγκου. Με άλλα λόγια, μπορεί ένα δικαστήριο να κρίνει ότι η ρήτρα είναι καταχρηστική και να την ακυρώσει. Έτσι, ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει τι ακριβώς πρέπει να γίνει αν ακυρωθεί η ρήτρα ως καταχρηστική. Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε ότι μπορεί ακόμη και να ακυρωθεί η δανειακή σύμβαση.
  • Στην Ελλάδα, όμως, λίγο μας αφορά τι ακριβώς πρέπει να γίνεται αν ακυρώνεται ως καταχρηστική η ρήτρα ελβετικού φράγκου. Διότι ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει (ίσως όχι οριστικά, αφού εκκρεμεί μία ακόμη κρίσιμη δίκη στην Ολομέλεια επί συλλογικής αγωγής) ότι η ρήτρα δεν μπορεί καν να ελεγχθεί για πιθανή καταχρηστικότητα, επειδή αποτελεί δηλωτικό όρο της δανειακής σύμβασης. Αν δεν μπορεί να ελεγχθεί η ρήτρα, προφανώς δεν ενδιαφέρει τι θα γίνει σε περίπτωση ακύρωσής της.

Χάθηκε, λοιπόν, κάθε ελπίδα δικαίωσης για τους Έλληνες δανειολήπτες; Το νομικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είναι ασφυκτικό, όπως δέχονται όλοι οι νομικοί. Ίσως μια τελευταία «χαραμάδα» ελπίδας για τους δανειολήπτες παραμένει ανοικτή, αν γίνει δεκτό το αίτημά τους να απευθύνει ο Άρειος Πάγος προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αν αυτό απαντήσει ότι μπορεί να ελέγχεται από τα δικαστήρια για πιθανή καταχρηστικότητα η ρήτρα ελβετικού φράγκου. Δεν είναι εντελώς απίθανο, αλλά φαίνεται πολύ δύσκολο...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

RRF
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις παίρνουν τα μεγαλύτερα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι 41 επιχειρήσεις που μοιράζονται πάνω από 4 δισ. ευρώ. Στην κορυφή, η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της, ΔΕΔΔΗΕ και FiberGrid, μεγάλη χρηματοδότηση στον ΑΔΜΗΕ. Δάνεια άνω των 200 εκατ. σε Olympic (Avis) και Ελληνικός Χρυσός.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Τα δύο ορόσημα της Alpha Bank, οι νέοι στόχοι και το μέρισμα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha εξήγησε την αναθεώρηση στόχων για απόδοση κεφαλαίου και κέρδη, ενώ τόνισε ότι έχει «κλειδώσει» η διανομή μερίσματος με συντελεστή 35% από τα κέρδη του 2024. Τι είπε στους αναλυτές για εξαγορές.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» επιχειρηματικών δανείων τον Ιούνιο: Νέο σκηνικό στη χρηματοδότηση

Από το μηδέν στο πεντάμηνο, οι καθαρές ροές δανείων εκτινάχθηκαν στα 2,6 δισ. στο εξάμηνο. Εκταμιεύσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Ο Ιούνιος, δεύτερος καλύτερος μήνας από το 2019. Τι δηλώνουν οι τραπεζίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Υψηλά κέρδη και το 2025 - Το «αντίδοτο» στη μείωση επιτοκίων

Με «σπριντ» στη χρηματοδότηση επενδύσεων θα καλυφθούν οι απώλειες από τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Πιο ψηλά οι στόχοι για τα κέρδη του 2024. Ταμείο Ανάκαμψης και ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν ισχυρή ώθηση στα νέα δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αύξηση 40% στα τραπεζικά κέρδη, τι γίνεται με καταθέσεις - δάνεια

Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας των τραπεζών καταγράφει η ΤτΕ το α' τρίμηνο, νέα μείωση κόκκινων δανείων, μεγάλη πτώση στο κόστος δανεισμού. Χαμηλή πτήση για τις καταθέσεις, ανακάμπτουν οι χορηγήσεις δανείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο ευκαιρίας» για δάνεια σε μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις

Εγγυήσεις για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση ως τώρα στις τράπεζες θα προσφέρει από τον Μάιο το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.