ΓΔ: 864.88 -0.74% Τζίρος: 55.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:05:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Θέλουμε ξένες επενδύσεις αλλά κρατάμε έξω 57,5 δισ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σχεδόν 20% της κινητής περιουσίας ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Πώς έχουν γίνει οι Έλληνες βασιλιάδες των... μετρητών στην Ευρώπη. Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ.

Εκτός Ελλάδας βρίσκεται σχεδόν ένα στα πέντε ευρώ από την κινητή περιουσία των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε διεθνή εκστρατεία για να προσελκύσει επενδύσεις ξένων στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, στο τέλος του 2018 οι καταθέσεις στο εξωτερικό, οι επενδύσεις σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και οι εμπορικές απαιτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονταν σε 57,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 18,6% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που μένουν εκτός Ελλάδας είναι τοποθετημένα σε καταθέσεις (58,5%) και, δευτερευόντως, σε μετοχές και Α/Κ.

iobe_ektosxoras

Το ύψος των κεφαλαίων που κρατούν οι Έλληνες στο εξωτερικό φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με την αντίληψή τους για τον κίνδυνο της ελληνικής οικονομίας. Οι τοποθετήσεις στο εξωτερικό κορυφώθηκαν το 2012, φθάνοντας τα 88,9 δισ. ευρώ, όταν επικρατούσε η αντίληψη ότι ήταν άμεσος ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και άτακτης χρεοκοπίας.

Ύστερα από μια σημαντική μείωση το 2013 και 2014, όταν εφαρμόσθηκε με σχετική επιτυχία το δεύτερο μνημόνιο, οι ανησυχίες για Grexit επανήλθαν το 2015, με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, και εκτινάχθηκαν πάλι στα ύψη (88,4 δισ. ευρώ) τα κεφάλαια που κρατούσαν οι Έλληνες στο εξωτερικό.

Τα επόμενα χρόνια, μετά το συμβιβασμό της τότε κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, οι ανησυχίες για Grexit υποχώρησαν και μαζί τους μειώθηκαν οι τοποθετήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς μάλιστα τα capital controls που τέθηκαν σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2015 συγκρατούσαν στο ελάχιστο τις εκροές κεφαλαίων.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019, οι τοποθετήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό συνέχισαν να μειώνονται, για να διαμορφωθούν σε 55,2 δισ. ευρώ. Γεγονός είναι, όμως, ότι όσο οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κρατούν τόσο μεγάλα ποσά σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις εκτός χώρας, είναι δύσκολο να ακουσθεί πειστικά σε ξένους μια επιχειρηματολογία υπέρ της επένδυσης των κεφαλαίων τους στην Ελλάδα.

Βασιλιάδες των μετρητών

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της ίδιας έρευνας του ΙΟΒΕ, που αποκαλύπτει αρκετά για την οικονομική συμπεριφορά μας, είναι ότι οι Έλληνες είναι... βασιλιάδες των μετρητών στην Ευρώπη: οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της κινητής περιουσίας τους σε μετρητά. Το ποσοστό φθάνει το 10,4%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,4% στην Ευρώπη. Αν στα μετρητά προστεθεί και το ποσό των τραπεζικών καταθέσεων, τότε το σύνολο της περιουσίας που διατηρούν οι Έλληνες σε ρευστό φθάνει το 64,4%.

Τα υψηλά ποσοστά των μετρητών, το γνωστό φαινόμενο της αποθησαύρισης μετρητών σε στρώματα και άλλες κρυψώνες, είναι προφανώς μία από τις παρενέργειες της ανασφάλειας που δημιούργησε η οικονομική κρίση και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Η διατήρηση υπερβολικά ποσοστού της κινητής περιουσίας με τη μορφή καταθέσεων, εξάλλου, είναι μια αντανάκλαση της δυσπιστίας των Ελλήνων απέναντι σε άλλες μορφές, πιο αποδοτικών επενδύσεων, όπως σε ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, η οποία συνδέεται με την τραυματική εμπειρία του «κουρέματος» των ομολόγων το 2012, αλλά και γενικότερα από την εμπειρία της οικονομικής κρίσης.

Όμως, για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει να αλλάξουν γρήγορα τη συμπεριφορά τους, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διαχειρίζονται τα κεφάλαιά τους. Κρατώντας μεγάλο μέρος των κεφαλαίων στο εξωτερικό ή κάτω από τα στρώματα και περιμένοντας από ξένους να χρηματοδοτήσουν την ελληνική ανάπτυξη δεν θα πάμε πολύ μακριά...

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EXPRESS ANALYSIS

ΙΟΒΕ: Πιο βαρύ από το αναμενόμενο το πλήγμα από τον κορονοϊό

Η κατάρρευση των προσδοκιών στη βιομηχανία (-15%), το λιανεμπόριο (-27%) και τον τομέα υπηρεσιών (-40%) δείχνει ότι η κρίση θα έχει διάρκεια και θα επηρεάσει δομικά, όχι συγκυριακά, όλους τους τομείς της οικονομίας.
budget
EXPRESS ANALYSIS

Το άλμα ανάπτυξης και το... αίνιγμα των 640 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει για πρόσθετες επενδύσεις τα 640 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες, την ώρα που δεν εκτελείται σωστά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν υπάρχουν ώριμα έργα για χρηματοδότηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στρατηγικό λάθος που... σκοτώνει τις επενδύσεις

Κοντόφθαλμη, εισπρακτική λογική είχε η αλλαγή στο καθεστώς αποσβέσεων, που ύψωσε εμπόδια στις επενδύσεις της βιομηχανίας. Μια μεταρρύθμιση θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 280 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 6.700 θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Αναπτυξιακή... απογείωση +8% με αύξηση επενδύσεων έως 20%

Μεγάλη αναθεώρηση προβλέψεων για το 2021, ενώ το 2022 υπάρχουν δύο σενάρια για ανάπτυξη 4% ή 2,5%. Θεαματικά αυξημένες οι επενδύσεις. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πώς πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Εκτοξεύθηκε στα 200 τρισ. εν μέσω πανδημίας ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος

Το μεγάλο παράδοξο του 2020 επισημαίνει η Allianz: η παγκόσμια οικονομία «βούλιαξε» στη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, αλλά η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων εκτινάχθηκε κατά 9,7%.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταθέσεις με αρνητικά επιτόκια έρχονται σύντομα και στην Ελλάδα

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να καθιερώσουν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, κάτι που ήδη συμβαίνει στη Γερμανία και την Ολλανδία. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις νοικοκυριών.