ΓΔ: 1791.74 -0.57% Τζίρος: 39.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:01
Akis Skertsos, Kivernisi
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Α. Σκέρτσος: Ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα το Kids Wallet

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπ. Επικρατείας Α. Σκέρτσο είναι να θεσπιστεί το 15ο έτος για την «ψηφιακή ενηλικίωση» και να προστατέψει τους ανηλίκους από τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Την επίσημη πρεμιέρα του Kids Wallet προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας μεταξύ ανηλίκων. Η ελληνική εφαρμογή που έχει κερδίσει και το ενδιαφέρον άλλων ευρωπαϊκών χωρών στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Μιλώντας στην ΕΡΤNews, ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε το Kids Wallet ως την πιο εμβληματική πρωτοβουλία του πακέτου μέτρων. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια ψηφιακή θυρίδα που θα επιτρέπει στους γονείς να ασκούν γονεϊκό έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους. «Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί το ‘Έτος Ψηφιακής Ενηλικίωσης", όπου τα 15 έτη θα αποτελούν το όριο από το οποίο και μετά ένας έφηβος θα μπορεί να λαμβάνει μόνος του ορισμένες ψηφιακές αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει αναδείξει διεθνώς το πρόβλημα του ψηφιακού εθισμού. «Υπάρχουν πολλοί αθέατοι ψηφιακοί κίνδυνοι που πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών, λέγοντας ότι «έχουν συγκεντρώσει υπερβολική ισχύ».

Αναφερόμενος στο ευρύτερο φαινόμενο της βίας, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «η βία είναι παντού γύρω μας και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βία στους πανεπιστημιακούς χώρους, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση σε μεταπτυχιακό φοιτητή στη Νομική Σχολή. «Οι πρυτάνεις θα έχουν κυρώσεις αν δεν επιτελούν τα καθήκοντά τους», δήλωσε, υπενθυμίζοντας πως οι Πρυτανικές Αρχές έχουν θεσμικό ρόλο και ευθύνη.

Πολλές χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν ζητήσει να τους γίνει παρουσίαση της εφαρμογής Kids Wallet, και κυβερνητικά στελέχη έχουν υπογραμμίσει  την πρωτοπορία της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει ψηφιακό πορτοφόλι από την εποχή της πανδημίας. Ενώ το ευρωπαϊκό wallet για τα παιδιά αναμένεται να έρθει το 2026, το ελληνικό ήδη διασυνδέεται και με άλλων χωρών, όπως την Κύπρο, ενώ υπήρξαμε από τους πρώτους που εφάρμοσαν το ηλεκτρονικό εισιτήριο για την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα.

Τι φέρνει η εφαρμογή

Η κυβέρνηση στοχεύει στην καθιέρωση της ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη και θέλει να υποχρεώσει όλους τους κατασκευαστές συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα και συνδέονται στο διαδίκτυο να προεγκαθιστούν ή να παρέχουν πρόσβαση σε λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο θα επιτρέπει τη ρύθμιση χρόνου χρήσης και πρόσβασης σε εφαρμογές.

Μέσω της εφαρμογής Kids Wallet,  θα υπάρχει «κόφτης» στην χρήση των social media, µε αυστηρές προϋποθέσεις και γονικό έλεγχο για τη χρήση από παιδιά κάτω των 15 χρόνων, χωρίς ωστόσο καθολική απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η πιστοποίηση της ηλικίας θα γίνεται αυτόματα, καθώς η εφαρμογή συνδέεται με το Μητρώο Πολιτών, όπου οι γονείς θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που έχει στην κατοχή του το παιδί.

Το «ψηφιακό πορτοφόλι» των παιδιών θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet του γονέα και θα είναι μία πολυδιάστατη δικλίδα ασφαλείας, όπου θα διατίθενται με απλό τρόπο, χωρίς σύνθετες διαδικασίες διάφοροι γονικοί έλεγχοι:

  • Η εφαρμογή θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας ενός παιδιού από online υπηρεσίες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντλώντας με ασφάλεια πληροφορίες από αποθηκευμένα έγγραφα ταυτοποίησης
  • Θα δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να εγκρίνουν τη χρήση εφαρμογών, αλλά και να συγκατατίθενται στη χρήση τους μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παραδείγματος χάρη, θα μπορούν να εμποδίσουν τη σύνδεση κατά τις ώρες του ύπνου, του φαγητού ή του σχολείου.

Τα παιδιά δεν θα μπορούν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή από τη συσκευή τους χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα. 

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της επιχειρεί να αντιμετωπίσει και το κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει από την χρήση του διαδικτύου στις μικρές ηλικίες, με σοβαρές παρενέργειες στην ψυχική υγεία των νέων, σχεδιάζοντας την εισαγωγή στα σχολεία ειδικού μαθήματος για τις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο και την ορθή χρήση του.

Τέλος, υπάρχει και η πλατφόρμα Parco.Gov.Gr, που είναι το πρώτο εργαλείο που συμβουλεύει τους γονείς με την πύλη αυτή να συγκεντρώνει πληροφορίες για διαθέσιμες εφαρμογές και επιλογές ασφαλείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν τα «ράβε - ξήλωνε» στα έργα για τα δίκτυα οπτικών ινών

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία για τις εργασίες των παρόχων, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των έργων και να μειωθεί η όχληση των κατοίκων.