Η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται ως μια διαχρονική επιλογή για ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου “Tomorrow Tastes Mediterranean 2025”, που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία, ειδικοί από τον επιστημονικό, επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις σε όλο το φάσμα της μεσογειακής διατροφής.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου 13 και 14 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, τονίστηκε η σημασία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, τη βιωσιμότητα, την αγροδιατροφή και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera, πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Η επιστημονική κοινότητα παρουσίασε πρόσφατες έρευνες που αναδεικνύουν τον ρόλο της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και στη συνολική υγεία. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι πολιτικές και αγροδιατροφικές διαστάσεις του θέματος, ενώ αναφέρθηκαν και νέες επιστημονικές προσεγγίσεις που επιβεβαιώνουν τη διαχρονική αξία του «φαγητού ως φάρμακο».
Επισημάνθηκε η στενή σύνδεση της πολιτιστικής εξέλιξης της μεσογειακής δίαιτας με τις σύγχρονες προκλήσεις. Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής θεωρείται σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Σύμφωνα με ευρήματα της έκθεσης EAT-Lancet, εντείνεται ο προβληματισμός για το μέλλον της διατροφής και του πλανήτη.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, η προώθηση της Μεσογειακής διατροφής συνδέεται άμεσα με την προστασία της υγείας, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπογράμμισε ότι η τρέχουσα διατροφή και γεωργία ασκούν πιέσεις στη βιοποικιλότητα, το κλίμα, τους φυσικούς πόρους και την υγεία, ενώ τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών, πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.
Οι ομιλητές του συνεδρίου υπογράμμισαν ότι απαιτείται αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούμε, τρώμε και ζούμε, με τη φυτική διατροφή να αποτελεί κεντρικό στοιχείο του μεσογειακού προτύπου. Ένα από τα βασικά μηνύματα ήταν η ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία.
Ο Ramón Estruch, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera, σημείωσε στο κλείσιμο του συνεδρίου ότι το επόμενο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Βαρκελώνη, στις 19–20 Οκτωβρίου 2026.
Ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ανέφερε ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί «χτίσιμο γεφυρών» και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της υλοποίησης λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώθηκαν θεματικά εργαστήρια με γευσιγνωσίες ελαιολάδου, παρουσιάσεις δημητριακών ολικής άλεσης, δημιουργία φυτικών πιάτων και μαγειρικές επιδείξεις από διεθνείς σεφ.
Το Φεστιβάλ Μεσογειακής Γεύσης στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας προσέφερε στους συμμετέχοντες μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομική παράδοση της πόλης. Παραγωγοί, σεφ και οινοποιοί ανέδειξαν τη γευστική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Μεσογείου, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε από εκπαιδευτικές δράσεις, βιωματικά εργαστήρια και δράσεις για παιδιά και οικογένειες, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα του συνεδρίου.