ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρόστιμα μέχρι και 2.000 ευρώ για το Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, θα υπάρξουν βαρύτατα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν τακτοποιήσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου τις εκκρεμότητές τους στο Κτηματολόγιο.

Βαριές «καμπάνες» περιμένουν όσους καθυστερήσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, φέρνει το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, που θα αλλάξει τον πολεοδομικό χάρτη, τις χρήσεις γης και την εκτός σχεδίου δόμηση. Στο νομοσχέδιο δίνεται μια τελευταία παράταση σε όσους καθυστερήσει, όμως μετά το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξουν βαρύτατα πρόστιμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως το νομοσχέδιο είναι «υπέρ μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας» ενώ σημείωσε ότι με τα άρθρα του στηρίζει «την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος για τις χρήσεις γης, ενώ ενθαρρύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα».

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης από το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι από τα βασικά σημεία του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου, που προβλέπει πρόστιμα για όσους από αμέλεια παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση του σχεδίου. Όπως τονίζεται στο νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές τους θα έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να προβούν στις δηλώσεις της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Μετά το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξουν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων τα οποία θα ξεκινούν από τα 300 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 2.000 ευρώ. Πλέον, το ύψος του προστίμου θα συνδέεται και με το χρόνο καθυστέρησης πέρα από τις προδιαγραφές του ακινήτου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exoikonomo-anakainisi-ypen
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη δράση «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους»

Το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον 30%. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκατάσταση και αξιοποίηση της Βίλας Λουμίδη στον δήμο Αμαρουσίου

Το έργο είναι προϋπολογισμού 927.790,65 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και από ίδιους πόρους του δήμου. Η υλοποίησή του γίνεται στο πλαίσιο του προγραμματισμού της δημοτικής Αρχής για αστικές αναπλάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yποχρεωτικά με τραπεζικά εργαλεία oι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2024

Από τις αρχές του νέου έτους, όσοι εκμεταλλεύονται, πάνω από δύο ακίνητα, θα αντιμετωπίζονται από την Εφορία ως επιχειρηματίες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, με έναρξη δραστηριότητας και άνοιγμα βιβλίων.
anakiklosi, perivallon
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση στην επόμενη τετραετία

Αναφορικά με τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος είπε ότι στόχος είναι να να αρχίσει να εφαρμόζεται, σε ευρεία κλίμακα, το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» στα απόβλητα.
Katedafisi-Attiki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα κατεδαφίσεων ξεκινά το Υπ. Περιβάλλοντος από την Αττική

Το εν λόγω πρόγραμμα εκκινεί, πιλοτικά, από την Αττική με την κατεδάφιση 16 ακινήτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις και πρόκειται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.