ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τεράστιες ουρές για rapid test στη Θεσσαλονίκη

Απεστάλησαν χθες 130.000 rapid tests σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, προκειμένου να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την εξέταση, τόνισε το πρωί ο υπουργός υγείας Β.Κικίλιας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ξεκίνησε στις δέκα το πρωί από κλιμάκια του ΕΟΔΥ η διενέργεια δωρεάν rapid test για τον κορονοϊό σε ενδιαφερόμενους να εξεταστούν, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Τη διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί στις οκτώ το βράδυ, επιβλέπει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι εξετάσεις γίνονται σε κινητές μοναδες του ΕΟΔΥ ειδικά εξοπλισμένες, που έχουν στηθεί μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η "ουρά" που σχηματίζουν όσοι προσέρχονται για να υποβληθούν σε τεστ - τηρώντας μεταξύ τους τις προβλεπόμενες αποστάσεις- φτάνει μέχρι το ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

Σύμφωνα με δηλώσεις του, κ. Αρκουμανέα, μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα έχουν αναπτυχθεί έως και δεκατέσσερα κινητά ιατρεία στη νέα παραλία, προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, ακόμη και να καλυφθεί το σύνολο των προσερχομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι δίνουν στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητα ή τον ΑΜΚΑ τους και παίρνουν αριθμό προτεραιότητας προς εξέταση στα κινητά ιατρεία. Για την έκβαση των τεστ ενημερώνονται όλοι τηλεφωνικά ή με μήνυμα sms εντός δύο ωρών από τη διενέργεια του τέστ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση του ιού στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας και την αύξηση του ιικού φορτίου, που έχει διαπιστώσει το ΑΠΘ - μετά από ελέγχους που διενεργεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ - στα αστικά λύματα της πόλης. Επεσήμανε, ότι οι αρμόδιες αρχές είναι σε διαρκή επικοινωνία για την εκτίμηση της κατάστασης και για την λήψη αποφάσεων σε ότι αφορά τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις τις επόμενες ώρες με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ.Ζέρβα και με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Α.Τζιτζικώστα για να συζητήσουν την κατάσταση και την ενίσχυση της συνεργασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή.

Στο «κόκκινο» από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες

Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι από σήμερα, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή και 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας.

Κικίλιας: 130.000 rapid tests εστάλησαν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας

Απεστάλησαν χθες 130.000 rapid tests σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, προκειμένου να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την εξέταση, η οποία πρέπει να γίνεται και στο προσωπικό, αλλά και στα ΤΕΠ, στους νοσηλευομένους, σε όσους την έχουν ανάγκη, τόνισε το πρωί ο υπουργός υγείας Β.Κικίλιας μιλώντας στην ΕΡΤ.

υπουργός Υγείας έκανε έκκληση προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Πρέπει πλέον να προσέχουν πολύ παραπάνω οι άνθρωποι οι οποίοι είναι προχωρημένης ηλικίας, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κινδυνεύουν πιο πολύ από τον κορονοϊό. Πρέπει να αυτοπροστατευτούμε, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Η μάσκα είναι η προστασία μας αυτή τη στιγμή και μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο, το οποίο θα δώσουμε πρώτα απ' όλα σε ευπαθείς ομάδες. Το ελπίζουμε όλοι με βάση αυτά τα οποία λέει η Επιστήμη και η Τεχνολογία και οι μεγάλες εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πόσο θα αντέξει το ΕΣΥ, τόνισε πως αυτό είναι η συνολική συνισταμένη της προσπάθειας πολιτών, επιστημόνων, ειδικών, της οργανωμένης πολιτείας και της κυβέρνησης. «Αυτή η προσπάθεια θα δείξει πόσο θα αντέξει το σύστημα και η χώρα απέναντι σε μια πανδημία, σε μία τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, που μαστίζει ήδη όλο τον πλανήτη. Δυστυχώς, η επιπολαιότητα κάποιων λίγων βάζει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Είναι μία δυναμική ιστορία στην οποία πρέπει όλοι να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε για να τα καταφέρουμε, για να επιβιώσουμε, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε», ανέφερε.

Είναι εμφανές πλέον ότι δεν πρόκειται μόνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισήμανε και εξήγησε: «Στο κομμάτι της περίθαλψης, βλέπετε ότι εμείς μόνιμα ανοίγουμε και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ, μετατρέπουμε κλίνες ΜΕΘ σε COVID, εγκαινιάζουμε νέες ΜΕΘ, συνεργαζόμαστε και με τον ιδιωτικό τομέα, προσλαμβάνουμε νέο προσωπικό. Όμως, είναι ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα μόνο περίθαλψης. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, πρέπει να νοσήσουμε όσο γίνεται λιγότεροι. Πρέπει να τα καταφέρουμε αυτούς τους μήνες τους οποίους έχουμε μπροστά μας, μέχρι να έχουμε το εμβόλιο».

Αξίζει τον κόπο να κάνουμε την προσπάθεια και για τους υγειονομικούς μας που παλεύουν επί μήνες, τόνισε ο κ.Κικίλιας, καταλήγοντας: «Η μάσκα και τα μέτρα είναι ο τρόπος να αποφύγουμε τα χειρότερα, να προστατεύσουμε αλλήλους, να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας. Αν δεν το κάνουμε, προφανώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες. Πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που παλεύουν στα Νοσοκομεία μας, γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν για πολλούς μήνες. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν την πίεση και το βάρος. Θέλω να παρακαλέσω να συγκρίνουμε το βάρος της πίεσης του να φοράμε μία μάσκα και να προσέχουμε, έναντι αυτών των ανθρώπων, των επαγγελματιών Υγείας που έχουμε όλη μέρα μέσα στα Νοσοκομεία και προσπαθούν να σώσουν τις ζωές μας. Αξίζει τον κόπο και για και για αυτούς τους ανθρώπους να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ