ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Τα δύο SMS που επιτρέπουν έξοδο από το σπίτι μετά τις 21.00

Βραδινή μετακίνηση μόνο για λόγους υγείας ή συνοδεία οικόσιτου ζώου από τις 13 Νοεμβρίου με τους κωδικούς 1 και 6. Τι θα ισχύει για take away και delivery. Σε απαγόρευση η ομαδική άθληση.

Σειρά νέων περιορισμών καλούνται να εφαρμόσουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί. 

Βάσει των ανακοινώσεων που πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχουν πιο αυστηρές απαγορεύσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ώρες.

Όπως μάλιστα υπογράμμισε στις δηλώσεις του «Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε και αυτό, το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές , νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές».

Πιο αναλυτικά θα ισχύουν τα ακόλουθα: 

Μετακινήσεις

Aπό την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, τίθεται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, δηλαδή αυστηρά και μόνο για λογούς εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. 

Με απλά λόγια για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αποστολή SMS στο 13033 μόνο τον κωδικό 1 (μετακίνηση για λόγους υγείας) και τον κωδικό 6 (συνοδεία κατοικίδιου ζώου) και φυσικά άδεια μετακίνησης έχουν όσοι εργάζονται και διαθέτουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από τον εργοδότη τους. 

«Άρα από την Παρασκευή, μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. 

Αθλητικές Δραστηριότητες 

Για την αθλητική δραστηριότητα, διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η ομαδική άσκηση. Όπως τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς, «διευκρινίζουμε ότι η αθλητική δραστηριότητα ΔΕΝ αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών».

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα, καθώς η αρμόδια Επιτροπή Επιδημιολόγων απέρριψε αντίστοιχο αίτημα. 

Τηλεργασία 

Τόσο οι δημόσιοι οργανισμοί όσο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί και πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να συστήσει ακόμη και στα ΜΜΕ και κυρίως στους τηλεοπτικούς σταθμούς να «προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο».

Παράδοση φαγητού κατ’ οίκων και take away

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι υπηρεσίες delivery θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν κανονικά και μετά τις 9 το βράδυ, ενώ το take away θα επιτρέπεται μόνο για όσους εργαζόμενους βρίσκονται νόμιμα στον δρόμο ή για όσους επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τις 9 το βράδυ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hardalias, Politiki Prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη επιτήρηση και συνεχή τεστ σε έξι "πορτοκαλί" περιοχές

Υποχρεωτικό self test και rapid test στους εργαζόμενους σε εστίαση που δεν έχουν εμβολιαστεί για τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου ανακοίνωσε ο υφυπ. Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιάς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία όλης της χώρας - Εννέα νέες «κόκκινες» περιοχές

Παράλληλα, παρατείνεται το lockdown για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα σε όσες περιοχές είναι ήδη στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.