ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων εξετάζει τώρα η κυβέρνηση

Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, ενώ τις ανακοινώσεις θα κάνει στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Προς κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων αλλά και των νηπιαγωγείων φέρεται να κινείται η κυβέρνηση, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, ενώ τις ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στις 6.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχθηκε εισήγηση για «λουκέτο» στα δημοτικά σχολεία μόνο για τη Θεσσαλονίκη, μια δεύτερη εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας και μια τρίτη εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών σε όλη τη χώρα που τελικά προκρίθηκε. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία είχε αφήσει νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και εχθές ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

«Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1».

Εξάλλου, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, τα νέα ρεκόρ σε θανάτους και διασωληνώσεις, και κυρίως η κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται οριακή, κάνει όλο και πιο πιθανό το σενάριο της παράτασης του lockdown ίσως έως και τις 13 Δεκεμβρίου.

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι πέραν της παράτασης των μέτρων περιορισμού από τις 13 Δεκεμβρίου και μετά να δοθεί πράσινο φως για να ανοίξει μόνο το λιανικό εμπόριο και όχι η εστίαση. 

Παράλληλα, εξετάζεται η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. 

Νέοι περιορισμοί μετακινήσεων από σήμερα 

Περιορίζονται από σήμερα οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Πλέον, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς σελφ τεστ, αλλά με μάσκες άνοιξαν σήμερα τα σχολεία

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (σελφ-τεστ) θα διενεργούνται από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς μόνο σε περίπτωση επαφής με κρούσμα. Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
self test
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από αύριο η διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.