ΓΔ: 1452.14 1.18% Τζίρος: 92.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Βέβαιη η παράταση του lockdown, προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό και από βδομάδα οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Διαφαίνεται επιπέδωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην περιφέρεια», επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι, «τα κρούσματα παραμένουν πολλά».

«Τα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, με την έννοια ότι τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου», σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκφράζοντας την άποψη ότι, «είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων», ενώ όσο αφορά στο συνωστισμό που δημιουργείται έξω από τα σχολεία, ανέφερε ότι, «είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί»

«Το άνοιγμα των σχολείων διεθνώς αποτελεί προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «λίγο πιο κλειστά», σημείωσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο άνοιγμα της αγοράς, λέγοντας πως «δεν έχει νόημα να πάει κάποιος να στριμώχνεται έξω από κάποιο κατάστημα, ο καθένας πρέπει να προσέξει τον εαυτό του», ενώ ερωτηθείς για το άνοιγμα των εκκλησιών ξεκαθάρισε πως «τα πάντα θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιός υπάρχει». 

Χαρακτήρισε, τέλος, «εξηγήσιμο αλλά όχι δικαιολογημένο το ότι υπάρχει αμφισβήτηση για τα εμβόλια». 

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, Μαρίζα Τσολιά, αναφέρθηκε στα σχολεία, σημειώνοντας πως η κινητικότητα έξω από αυτά, «δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε έχει ποσοτικοποιηθεί», ενώ μιλώντας για την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, αλλά και το πότε θα ανοίξουν, είπε πως «σίγουρα την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να μεγιστοποιήσουμε τα μέτρα, αλλά όσο βλέπουμε σταθεροποίηση της κατάστασης, πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα και πρώτα να ανοίξουμε τα σχολεία».

Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, εξήγησε πως «όσο μεγαλώνει η ηλικία του παιδιού, προσομοιάζει με τους ενήλικες, όσο αφορά στη μεταδοτικότητα, γι' αυτό λέμε να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά».

Αυτονόητη θεωρεί την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών. 

«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα. 

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τήρηση των μέτρων σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δε υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί. «Οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθεί με ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Υπογράμμισε πάντως ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει τα κρούσματα να πέσουν σε τριψήφιο αριθμό και οι υπόλοιποι δείκτες (νεκροί και διασωληνωμένοι) να κατέβουν σε ένα επίπεδο ασφαλείας.

Μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας

Από την πλευρά της η διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα τόνισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων.

Μιλώντας στο Mega, η κ. Γκάγκα ανέφερε πως τα νοσοκομεία πιέζονται και οι συνθήκες ιδίως για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολες, ενώ ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο «Σωτηρία» είπε πως υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια σε κοινές κλίνες και κάποια στις μονάδες.

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται στους 597, ενώ καταγράφηκαν 2.152 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 383 στην Περιφέρεια Αττικής και τα 633 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, 24 νεκροί

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19  παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.