ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Π. Τσακλόγλου: Υψηλότερες επικουρικές συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση με την δημιουργία ασφαλιστικών λογαριασμών δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο κατά της «μαύρης εργασίας» σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας.

Το μείζον ζήτημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των νέων εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ανέδειξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, επισημαίνοντας πως με την μεταρρύθμιση που θα υπάρξει στο ασφαλιστικό σύστημα θα μπορέσει να βάλει τέλος στη μαύρη εργασία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος», ο κ. Τσακλόγλου μεταξύ άλλων σημείωσε πως «εμείς αυτό που προτείνουμε είναι η δημιουργία του ατομικού τους κουμπαρά, στον οποίο οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν τι χρήματα θα έχει μέσα, δηλαδή, να βλέπουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους και τις αποδόσεις των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με αυτές». Διευκρίνισε δε ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων δεν πρόκειται να θιγούν αναφέροντας πως «αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επικουρικές συντάξεις τους κανονικά».

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να στρέφονται σε άτυπες μορφές απασχόλησης και ανασφάλιστη εργασία», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που προτείνουμε, θα δώσει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις στους νέους ασφαλισμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση με τη δημιουργία ατομικών ασφαλιστικών λογαριασμών δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο κατά της «μαύρης εργασίας».

Σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία του «ατομικού κουμπαρά» των νέων ασφαλισμένων, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε: «Για τους νέους ασφαλισμένους που θα ασφαλιστούν, μετά την 1/1/2022 και θα έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση ή για άτομα που είναι κάτω των 35 ετών και είτε έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση είτε δεν έχουν, οι εισφορές θα κατατίθενται σε έναν ατομικό λογαριασμό και θα επενδύονται. Ουσιαστικά, η σύνταξη στο τέλος του εργασιακού βίου τους θα βασίζεται στο άθροισμα των εισφορών που έχουν καταβάλει και το προϊόν των επενδύσεων των χρημάτων τους».

«Οι πρώτοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σύνταξη με το νέο σύστημα, μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια», είπε ο κ. Τσακλόγλου και υπογράμμισε ότι η εμπειρία πολλών χωρών με κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι σε ένα τέτοιο βάθος χρόνου οι αποδόσεις τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ των χωρών που έχουν εφαρμόσει παρόμοιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για συμπληρωματική σύνταξη τη Σουηδία. «Υπάρχει για παράδειγμα η Σουηδία», όπως είπε, «στην οποία σε ένα διάστημα 25 ετών το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, παρόμοιο με αυτό με το οποίο παρέχονται οι επικουρικές συντάξεις στην Ελλάδα σήμερα, έδινε πραγματικές αποδόσεις λίγο περισσότερο από 1% , ενώ το αντίστοιχο κεφαλαιοποιητικό σύστημα είχε αποδόσεις πάνω από 5%».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
money, cash, euro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταβάλει 2,03 δισ. ευρώ για δώρο Πάσχα και συντάξεις το υπ. Εργασίας

Μέσα στην Μ. Εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει εκτός του δώρου Πάσχα στους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή και την προκαταβολή των συντάξεων καθώς και την πρώτη δόση των αναδρομικών του «νόμου Βρούτση».
xatzidakis, energeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πριν το Πάσχα οι προκαταβολές συντάξεων, ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι θα τον Ιούνιο και Ιούλιο θα καταβληθούν και τα αναδρομικά του «νόμου Βρούτση». Προστατευμένο το 8ωρο με το νέο νομοσχέδιο υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.