ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άνοιγμα δημοτικών - νηπιαγωγείων στις 11 Ιανουαρίου προτείνουν οι ειδικοί

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη η επιτροπή των ειδικών πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας και εκπαίδευσης. Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση για γυμνάσια - λύκεια.

Να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, προκειμένου να συνεχιστούν τα μαθήματα δια ζώσης, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών προς το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, οι ειδικοί πρότειναν το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας και εκπαίδευσης και αποφάσισαν να επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου μα ληφθεί απόφαση και για τη δευτεροβάθμια (γυμνάσια και λύκεια).

Όπως έγραφε το Business Daily, με την κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, η επιτροπή των ειδικών θα επανεξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα. Η επιτροπή των ειδικών είχε συνεδριάσει την προηγούμενη Τρίτη και δεν είχε λάβει κάποια τελική απόφαση, για το πότε θα συνεχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία. Ωστόσο, είχε καθορίσει ως νέα ημερομηνία επανεξέτασης των δεδομένων τη σημερινή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται το ΑΠΕ, η πλειονότητα των επιστημόνων είχε ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των σχολείων το συντομότερο δυνατόν, εφ' όσον όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει ανακοινώσει το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας την τρέχουσα εβδομάδα, έχει να κάνει με την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία τη συγκεκριμένη ημέρα.

Οι ειδικοί έχουν ήδη δείξει με δηλώσεις τους πως είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, με τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα να δηλώνει την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως  «τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου».

Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε επίσης στο ΣΚΑΪ οτι η συζήτηση που είχαν στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σημαντική, και τόνισε πως όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα. «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», επισήμανε. 

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου έχει ταχθεί και η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, καθώς τα παιδιά δεν κολλούν εύκολα κορoνοϊό, δεν νοσούν και δεν μεταδίδουν τη νόσο. Παράλληλα, είπε πως είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία όχι μόνο για λόγους μάθησης αλλά και για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόβοι για αύξηση των διασωληνωμένων μετά το άνοιγμα των σχολείων

Την ανάγκη εμβολιασμού των ενηλικών πριν την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της τηλεκπαίδευσης αν υπάρξουν συρροές κρουσμάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν οι μαθητές στα Λύκεια με self tests και μέτρα προστασίας

Κανονικά προχωράνε οι προετοιμασίες σε όλες τις περιφέρειες για να υποδεχθούν τα σχολεία αύριο τους μαθητές. «Κενό» στη διαδικασία στα εσπερινά λύκεια όπου δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των self test για τους ενήλικους μαθητές.
koronoios, Self Tests, Corona Virus, Coronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η διάθεση self-test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Με φόντο τις διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προμηθευτούν τρία self test από τα φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου από 4 έως 15 Απριλίου. Πότε θα πρέπει να κάνουν τα test μαθητές και εκπαιδευτικοί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για το τι ισχύει στα σχολεία σε περίπτωση κρούσματος

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.