ΓΔ: 1444.68 -0.28% Τζίρος: 1.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
Φωτο: Shutterstock

Αυξημένες πιθανότητες για παράταση του lockdown έως και τις 22 Μαρτίου

Η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και των κρουσμάτων που οφείλονται σε μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν θέσει σε συναγερμός τις υγειονομικές αρχές.

Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η πιθανότητα παράτασης του lockdown έως και τις 22 Μαρτίου, παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει σταδιακή επιστροφή σε πιο κανονικές συνθήκες στα μέσα Μαρτίου. 

Βασικός παράγοντας που οδηγεί σε αυτήν την απόφαση είναι το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά την επιβολή νέων πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού. Τυπικά το τρέχον lockdown ολοκληρώνεται στις 14 Μαρτίου, αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να υπάρξει χαλάρωσή του. 

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο Mega, τόνισε πως «είναι δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις διότι έχουμε αυτή τη στιγμή τις μεταλλάξεις των ιών. Τα συμπεράσματα που αντλούμε από τα προηγούμενα κύματα αφορούν έναν ιό διαφορετικό. Κυρίως ως προς την ταχύτητά του. Για αυτό και μας δυσκολεύει πολύ να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις».

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Επιτροπή των Ειδικών θα εισηγηθεί παράταση των μέτρων περιορισμού, ανάλογα, βέβαια και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά νέα κρούσματα και διασωληνωμένους. 

Μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων 

Οι ΜΕΘ Covid-19 σε αρκετά νοσοκομεία κυρίως της Αττικής έχουν γεμίσει, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφθασε χθες τους 466 έναντι 391 που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ στις αρχές του προηγούμενου μήνα ήταν 281. 

Οι ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν ότι το αρνητικό ρεκόρ των 622 διασωληνωμένων της επιδημίας που αποτυπώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κινδυνεύει τώρα να καταρριφθεί, παρά την τεράστια κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών, με το πλέγμα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, την αναδιάταξη των δυνάμεων στο ΕΣΥ στην Αττική, και τις συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες να αντέξουν λίγο ακόμη τηρώντας τους κανόνες και τους περιορισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελάττωσαν το κάπνισμα οι Αθηναίοι αλλά αύξησαν τη χρήση κοκαΐνης

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ στα απόβλητα της Αθήνας στη διάρκεια του πρώτου lockdown, επηρεάστηκε σημαντικά η ψυχολογία των πολιτών. Κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης απορρυπαντικών και αντισηπτικών ουσιών στα λύματα.
xardalias, xrysoxoidis, lockdown, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξετάζονται μέτρα σε Ίο, Πάρο και Κρήτη λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Προβληματίζει η επιδημιολογική κατάσταση στα νησιά όπου η θετικότητα ξεπέρασε το 4% σε Πάρο, Μύκονο, Τήνο, ενώ κρίσιμη είναι η εικόνα και σε Ίο, Κρήτη. Μεταβαίνουν αστυνομικοί από Αθήνα για την τήρηση των μέτρων.