ΓΔ: 1443.4 -0.37% Τζίρος: 23.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:30:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Hardalias, Xardalias, Politiki Prostasia
Φωτο: George Vitsaras/ SOOC

Η οριακή κατάσταση στο ΕΣΥ αυξάνει τις πιθανότητες παράτασης lockdown

Σήμερα η επίσημη ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά για τα ακριβή μέτρα που θα ισχύσουν το τριήμερο της Κ. Δευτέρας καθώς υπάρχουν ανησυχίες για φαινόμενα μεγάλου συνωστισμού.

Η επιθετική πορεία του τρίτου κύματος της πανδημίας, με συνεχή αύξηση διασωληνωμένων αλλά και νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην κυβέρνηση και τους ειδικούς, ενώ η πιθανότητα παράτασης του lockdown μοιάζει αρκετά υψηλή. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφθασε στους 506, ενώ οι νέες εισαγωγές στις 490, με αύξηση και των θανάτων στους 51 από 43 πριν από ένα 24ωρο. 

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι σε 14 γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής με ΜΕΘ COVID (δεν υπολογίζονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά), οι κενές κλίνες εντατικής για ασθενείς με κορωνοϊό ήταν λιγότερες από 20.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά το τριήμερο της Κ. Δευτέρας και φόβους ότι θα καταγραφούν περιστατικά μεγάλου συντονισμού, γι’ αυτό άλλωστε θα υπάρξει σήμερα ενημέρωση και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά αναφορικά για τα ειδικά μέτρα που θα ισχύσουν κυρίως την Καθαρή Δευτέρα. 

Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί ανησυχίες είναι η μεγάλη διασπορά της επονομαζόμενης βρετανικής μετάλλαξης, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εύκολη μεταδοτικότητα, ενώ σε χθεσινές δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Αριστοτελεία Πελώνη συνέστησε υπομονή και υποστήριξε ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις για το επόμενο 10ήμερο. 

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Καθαρά Δευτέρα θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΛΑΣ, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα που ήδη ισχύουν αναφορικά με τη μεταβίβαση σε άλλον νομό. 

Σύμφωνα με αυτά από την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού εξαιρούνται:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση
  • Μετακίνηση εκτός νομού για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
  • Μετακίνηση εκτός νομού προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, 24 νεκροί

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19  παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.