ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
Φωτο: Shutterstock

Αύριο οι κρίσιμες αποφάσεις των ειδικών για μερική άρση των μέτρων

Άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με αποστολή SMS στο 13032 από την ερχόμενη Δευτέρα και άρση της απαγόρευσης διαδημοτικων μετακινήσεων. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

Προς την απόφαση για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου αλλά και επιστροφή στα θρανία αρχικά για τους μαθητές Λυκείων και πιθανώς και Γυμνασίων οδεύει η κυβέρνηση, με τις τελικές αποφάσεις – συστάσεις να αναμένονται αύριο στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων. 

Τα στοιχεία από το Σύστημα Υγείας δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση λαμβάνουν υπόψη και το γεγονός ότι υπάρχει, πλέον, μεγάλη κόπωση των πολιτών, ενώ όλα δείχνουν ότι και οι καιρικές συνθήκες που βελτιώνονται θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων. 

Με δεδομένο ότι ο καλός καιρός ευνοεί τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι τόσο «επικίνδυνοι», εφόσον τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα όσο οι εσωτερικοί αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της άρσης ορισμένων μέτρων του lockdown. Πέραν του λιανικού εμπορίου και την επαναλειτουργία των σχολείων εξετάζεται και η άρση απαγόρευσης της μετακίνησης μεταξύ των δήμων

Σημειώνεται ότι ενδεχομένως οι επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης μπορεί να γίνουν την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν να ξεκινούν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών. 

Πώς θα επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο 

Βάσει με τα όσα είναι γνωστά, έως αυτήν την ώρα, το λιανικό εμπόριο θα λειτουργήσει με φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα και όχι με τη μέθοδο του click away. Άλλωστε είναι, ήδη, έτοιμος ο ειδικός αριθμός 13032 μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να στέλνουν SMS για μετάβαση σε κατάστημα λιανικών πωλήσεων, με μέγιστο όριο για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους τις τρεις ώρες, ενώ θα υπάρχει δικαίωμα αποστολής του συγκεκριμένου SMS μόνο μία φορά την ημέρα. 

Από εκεί και πέρα, το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, που παραμένει κλειστή από τον Νοέμβριο.Σχετική αναφορά έκανε άλλωστε το Σαββατοκύριακο και ο κ. Ακης Σκέρτσος, λέγοντας πως εντός του Απριλίου θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση. Τέλος, πριν από το Πάσχα αναμένεται και η άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό.

Επιστροφή στα θρανία 

Το δεύτερο σημαντικό θέμα αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων και κυρίως των λυκείων, με δεδομένο και το γεγονός οι μαθητές της Γ’ λυκείου θα κληθούν εντός μερικών μηνών να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Από την πλευρά του το υπ. Παιδείας έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 5 Απριλίου, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μεταθέσει αυτήν την ημερομηνία στις 12 Απριλίου. 

Αν γυμνάσια και λύκεια ανοίξουν στις 5 Απριλίου, υπάρχει η δυνατότητα για επανεκκίνηση των δημοτικών στις 12 ή στις 19 του μηνός. Αν όμως γυμνάσια και λύκεια πάνε για τις 12 Απριλίου τότε τα δημοτικά θα ανοίξουν είτε στις 19 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 10 Μαΐου καθώς στις 26 Απριλίου είναι Μεγάλη Δευτέρα, και το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι φέτος δεν θα αξιοποιηθούν οι ημέρες των διακοπών του Πάσχα για μαθήματα, όπως είχε γίνει πέρυσι.

Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται πάντως σε μία παράταση του σχολικού έτους, όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου, όπως είχε συμβεί και την περσινή χρονιά για τα δημοτικά σχολεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για το μερικό άνοιγμα της οικονομίας

Πιθανή η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου από τις 5 Απριλίου με φυσική παρουσία των καταναλωτών, εξετάζεται η άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων. Ποια τα σενάρια για τα σχολεία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για το τι ισχύει στα σχολεία σε περίπτωση κρούσματος

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόβοι για αύξηση των διασωληνωμένων μετά το άνοιγμα των σχολείων

Την ανάγκη εμβολιασμού των ενηλικών πριν την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της τηλεκπαίδευσης αν υπάρξουν συρροές κρουσμάτων.