ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
Φωτο: Shutterstock

Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για το μερικό άνοιγμα της οικονομίας

Πιθανή η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου από τις 5 Απριλίου με φυσική παρουσία των καταναλωτών, εξετάζεται η άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων. Ποια τα σενάρια για τα σχολεία.

Τις προτάσεις της Επιτροπής λοιμωξιολόγων αναμένει η κυβέρνηση, η οποία συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και κατά πόσο θα υπάρξει έστω και μικρή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού. 

Πέραν πάσης αμφιβολίας οι ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι διόλου ευχάριστες, καθώς χθες καταγράφηκε νέο ρεκόρ τόσο κρουσμάτων όσο και διασωληνωμένων, με την Αττική να παραμένει η πλέον επιβαρυμένη περιοχή και το ΕΣΥ να είναι αντιμέτωπο με ιδιαίτερα μεγάλη πίεση. 

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, αρχής γενομένης από το λιανικό εμπόριο και πιθανώς άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ δήμων, αλλά ταυτόχρονα οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «περάσει» το μήνυμα ότι θα υπάρξει γενική χαλάρωση και ότι η χώρα βγαίνει πλήρως από το lockdown. 

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα επί τη βάσει των κυβερνητικών προτάσεων για την σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα στην εισήγησή τους, ενώ υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν ακόμα μία σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, όποτε και στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

Τα σενάρια που εξετάζονται 

Βάσει με τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά αυτό που θα εξετασθεί είναι το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα. 

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν SMS στον ειδικό αριθμό 13032 και θα έχουν ανώτατο όριο για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους τις τρεις ώρες. Η πιθανότερη ημερομηνία να γίνει η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου είναι η Δευτέρα 5 Απριλίου. Παράλληλα, όμως, δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο τελικά να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του click away. 

Η δεύτερη χαλάρωση θα αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα επιτραπούν, καθώς υπάρχει και βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ενώ θα γίνονται με τη χρήση του 13033 και τον κωδικό 6, με πιθανότερο το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 3 Απριλίου. 

Το τρίτο θέμα που απασχολεί ειδικούς αλλά και κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των σχολείων, κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και Λύκεια στις 8 ή στις 12 Απριλίου. Η ημερομηνία πάντως θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι διαθέσιμα στην χώρα μας τα self tests και ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Αν όμως Γυμνάσια και Λύκεια πάνε για τις 12 Απριλίου τότε τα Δημοτικά θα ανοίξουν είτε στις 19 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 10 Μαΐου καθώς στις 26 Απριλίου είναι Μεγάλη Δευτέρα, και το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι φέτος δεν θα αξιοποιηθούν οι ημέρες των διακοπών του Πάσχα για μαθήματα, όπως είχε γίνει πέρυσι. Τέλος, προϋπόθεση για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα θρανία θα είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος με self test.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για το τι ισχύει στα σχολεία σε περίπτωση κρούσματος

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόβοι για αύξηση των διασωληνωμένων μετά το άνοιγμα των σχολείων

Την ανάγκη εμβολιασμού των ενηλικών πριν την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της τηλεκπαίδευσης αν υπάρξουν συρροές κρουσμάτων.