ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χρυσό μετάλλιο σε ελληνική ερευνητική ομάδα σε διαγωνισμό του ΜΙΤ

Mε ένα τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης, με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας, κέρδισε η ελληνική αποστολή τον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στη Βοστώνη.

Το χρυσό μετάλλιο κατάφερε να αποσπάσει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly, στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στη Βοστώνη.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας που προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 6.000 φοιτητές.

Στην πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό, η ομάδα των δέκα φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE», το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης, με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.

Η ελληνική συμμετοχή απέσπασε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 375 ομάδες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το ODYSSEE διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (Best Diagnostics Project) και κέρδισε υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας (Best Supporting Entrepreneurship) και καλύτερης ενσωμάτωσης του κοινωνικού παράγοντα στο έργο (Best Integrated Human Practices).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βοστώνη, οι Έλληνες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με διακεκριμένους καθηγητές και επιστήμονες της αμερικανικής πανεπιστημιούπολης. Επιπλέον, η ομάδα επισκέφτηκε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος τη συνεχάρη και τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων στην επιστημονική κοινότητα της πόλης.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM προέκυψε ως ιδέα του Πανεπιστημίου MIT. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει τη Βιολογία με τη Μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

certificate-covid19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβλήματα μνήμης μετά από Covid-19 σε εκείνους με συνεχιζόμενη ανοσμία

Ένα συχνό σύμπτωμα της μόλυνσης από κορονοϊό είναι η ξαφνική απώλεια όσφρησης. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει μια τέτοια απώλεια με προειδοποιητικά σημάδια για νόσο Αλτσχάιμερ.
andras
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παντρεμένοι και μορφωμένοι άνδρες ζουν περισσότερο από τις γυναίκες

Στις ανεπτυγμένες χώρες η πιθανότητα των ανδρών να ζήσουν περισσότερο από τις γυναίκες εμφάνισε μείωση μέχρι τη δεκαετία του 1970, αλλά στη συνέχεια βαθμιαία αύξηση σε όλους τους πληθυσμούς
tsouknida, georgia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσουκνίδα: Μια νέα καλλιέργεια και μια νέα πηγή εναλλακτικής ίνας

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση τσουκνίδας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πληθώρας παθήσεων, ανάμεσά τους το σάκχαρο, αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και παθήσεις του προστάτη.
vraveia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με βραβείο τιμήθηκε το σύστημα EYWA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η διευρωπαϊκή ομάδα EYWA περιλαμβάνει 15 εταίρους μεταξύ των οποίων εθνικοί οργανισμοί αναφοράς σε θέματα δημόσιας υγείας και ελέγχου κουνουπιών, ιδιωτικοί, αλλά και ερευνητικοί και πανεπιστημιακοί φορείς από 5 χώρες της Ευρώπης.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι επιτρέπεται να κάνουμε μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

Είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας μετά τον εμβολιασμό; Μπορούμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια; Απαντήσεις σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις όσων έχουν κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19.