ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών επιχειρήσεων και εργαζομένων στη Κρήτη

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου, κύριο μέλημα υπήρξε η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της πληγείσας περιοχής.

Στο σύνολο των μέτρων και των παρεμβάσεων που έλαβε από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για να στηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Κρήτης από τις συνέπειες του σεισμού, που έπληξε κυρίως την περιοχή του Αρκαλοχωρίου του νομού Ηρακλείου, αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της απάντησής του σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης από τους σεισμούς έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο νομοθετικής διάταξης για τη θέσπιση έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών του φαινομένου σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Αναστολές συμβάσεων εργασίας και επιδόματα ανεργίας

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο σχέδιο ρύθμισης προβλέπεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των περιοχών που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς - ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας - να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους από την ημερομηνία εκδήλωσης του φυσικού φαινομένου και κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Επίσης, δικαιούνται και την αναλογία δώρου Χριστουγέννων. Στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, η οποία υπολογίζεται επί του ονομαστικού μισθού τους και όχι στο ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επίσης, εκτός από την παροχή επιδομάτων ανεργίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η διοίκηση του ΟΑΕΔ προέβη στην αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων και την αυτόματη δήλωση επιδοτούμενων ανέργων της ανωτέρω περιφερειακής ενότητας που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 έως και τις 17 Οκτωβρίου 2021.

Ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι κύριο μέλημα υπήρξε η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της πληγείσας περιοχής. Για τις επιχειρήσεις, τους εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές που έχουν πληγεί και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημίες, προβλέπονται οι εξής διευκολύνσεις:

α) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών περιόδου απασχόλησης, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα (μετά των προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που γεννήθηκαν, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα).

β) Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

γ) Εξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Άμεση στήριξη από τον e-ΕΦΚΑ

Στο πλαίσιο της στήριξης των σεισμόπληκτων, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Στην κατ’ εξαίρεση και χωρίς ραντεβού άμεση εξυπηρέτηση όλων των πολιτών του ανωτέρω δήμου από τις οργανικές μονάδες του e-ΕΦΚΑ, από την τοπική διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ και από το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης του Αρκαλοχωρίου.
  • Στην κατ’ εξαίρεση και άνευ χρονολογικής σειράς, άμεση διεκπεραίωση κάθε μορφής αιτήματος και για όλα τα τέως ταμεία των ανωτέρω συμπολιτών προς τον e-ΕΦΚΑ. Δηλαδή, στην έκδοση συντάξεων, επιδομάτων και επίλυση άλλων ασφαλιστικών θεμάτων.
  • Στην κατ’ εξαίρεση επεξεργασία και διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών φακέλων των σεισμόπληκτων δημοτών του δήμου Μινώα Πεδιάδας σε ώρες και ημέρες μη εργάσιμες από κλιμάκια εργαζομένων που θα καλύπτουν γενικότερα τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως 12/3 η υποβολή αναστολής συμβάσεων εργασίας για Λάρισα και Τρίκαλα

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα την παράταση υποβολής στις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας, για τους εργαζόμενους στις περιφερειακές ενότητες που «χτυπήθηκαν» από τον σεισμό.
volcano-ifaisteio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφτασε στην Ελλάδα το κρουστικό κύμα από την έκρηξη ηφαιστείου στη Τόνγκα

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στον υποθαλάσσιο χώρο της Τόνγκα, κατεγράφη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο ξαφνική μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης. Δυο νεκροί από ασυνήθιστα μεγάλα κύματα στο Περού.
earthquake-larisa-seismos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντονη σεισμική δραστηριότητα μετά τα 5,4 Ρίχτερ νότια του Αγίου Όρους

Πάνω από 10 μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους μετά τον κύριο σεισμό. Γιατί έγινε αισθητός μέχρι την Αττική ο σεισμός.
e-EFKA-tropologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη ανωτάτων στελεχών για θέσεις ευθύνης, ενώ δεν λείπουν και οι κυρώσεις για όσους υπαλλήλους δεν εξυπηρετούν σωστά τους πολίτες. Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσακλόγλου: Χορήγηση επιδόματος μητρότητας και σε έμμισθες δικηγόρους

Προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση από την έμμισθη δικηγόρο 200 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της ημέρας του τοκετού.