ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sxoleia, Paideia
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η οποία ξεκινά στις 2 το μεσημέρι, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Βάσει πληροφοριών που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και με δεδομένη τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, θα εφαρμοστούν πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν πριν από τις γιορτές. Εκτιμάται ότι μπορεί να εφαρμοστεί η υποχρεωτικήκ διενέργειας self test και από τους εμβολιασμένους μαθητές, είτε με την αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από 2 σε 3 εβδομαδιαίως. Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές κάθε τμήματος, σε περίπτωση κρούσματος σε αυτό.

Πάντως, δεν αποκλείεται το κλείσιμο ενός τμήματος να μην γίνεται με κρούσματα στο 50%+1, αλλά ή στο 40%+1 ή στο 30%+1. Επίσης, ενδέχεται να αποφασιστεί και η μείωση της καραντίνας σε πέντε ημέρες σε περίπτωση κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των σχολείων απασχόλησε την καθιερωμένη σύσκεψη χθες, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος ζήτησε να μελετηθούν ένα προς ένα όλα τα τελευταία δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας πριν ληφθούν αποφάσεις. Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα βασιστούν:

  • Στον αριθμό των κρουσμάτων
  • Στις εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • Στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ
  • Στους ασθενείς έως 18 ετών

Τα βασικά σενάρια

Τρία είναι τα σενάρια για τα σχολεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεπτικού σταθμού MEGA:

  • To επικρατέστερο είναι να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test.
  • Το επόμενο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου .
  • Ένα τρίτο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

  • Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
  • Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sxoleia, Paideia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας για το τι θα ισχύσει με το άνοιγμα των σχολείων

Όπως σημειώνει το υπ. Παιδείας «η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας: Πρώτα από όλα για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο – τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αλλαγές στα πρωτόκολλα που ισχύουν το άνοιγμα των σχολείων στις 10/1

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εντός της εβδομάδας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ κανονικά ξεκινούν από σήμερα τη λειτουργία τους βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.