ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:46:55
Φωτο: Shutterstock

Το ΕΚ ενέκρινε 4.5 εκατ. για την Ελλάδα για τις καταστροφές στην Κρήτη

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, οι πλημμύρες και κατολισθήσεις προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και είχαν καταστροφικές συνέπειες για τις υποδομές και την οικονομική δραστηριότητα.

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 4.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία του περασμένου Φεβρουαρίου στη Δυτική Κρήτη, έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρωτοβουλία αυτή, εισηγήτρια της οποίας στην Επιτροπή ήταν η Εύα Καϊλή, εγκρίθηκε με 669 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 17 αποχές.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, οι πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και είχαν καταστροφικές συνέπειες για τις υποδομές και την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τους δρόμους και τη γεωργία. Μετά την έγκριση της πρότασης η Ελλάδα θα λάβει 4.552.517 ευρώ σε συνολική οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής ύψους 10% (455.252 ευρώ) που έχει ήδη καταβληθεί, με κύριο στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας αποκατάστασης του οδικού δικτύου και των επιχειρήσεων καθαρισμού.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ συστάθηκε το 2002 ως απάντηση στις καταστροφικές πλημμύρες της κεντρικής Ευρώπης το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Τα χρήματα του Ταμείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ζημιών και την κάλυψη μέρους του κόστους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, της προσωρινής στέγασης, του καθαρισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν οι εθνικές αρχές μετά από φυσικές καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αυτιάς Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς: Ζητά οικονομική στήριξη Κομισιόν για Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς, ζητά με επιστολή του ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη για Κέρκυρα, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και εκτεταμένες καταστροφές.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ προς Ιράν: Άμεση απελευθέρωση υπερασπιστών δικαιωμάτων και Μοχαμαντί

Η ΕΕ κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τη βραβευμένη με Νόμπελ Ναργκίς Μοχαμαντί, εκφράζοντας ανησυχία για τις μαζικές συλλήψεις που στόχο έχουν τη φίμωση των επικριτών του καθεστώτος.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Το 2026 κρίσιμη χρονιά με Ουκρανία, άμυνα, εμπόριο και ΑΙ

Η ΕΕ μπαίνει στο 2026 με την Ουκρανία να καθορίζει αποφάσεις για άμυνα και οικονομία και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε δύσκολο στάδιο. Η Ένωση προωθεί επανεξοπλισμό και απλοποίηση κανόνων, ενώ αντιμετωπίζει υβριδικές απειλές.