ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Thessaloniki-lymata
Φωτό: ΑΠΕ

Εξαφανίζεται η «Δέλτα» από τη Θεσσαλονίκη, πέφτει το ιικό φορτίο

Στη Θεσσαλονίκη, το νοσογόνο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού ανιχνεύεται οριακά στα λύματα, ενώ την ίδια ώρα έχουμε σχεδόν καθολική επικράτηση του στελέχους Όμικρον.

Σταθεροποιητική με ενδείξεις αποκλιμάκωσης αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα από την αρχή της εβδομάδας καταγράφηκαν διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων, με τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο τους ωστόσο να δείχνει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 09/02/2022 και της Πέμπτης 10/02/2022 είναι:

- Σταθερή (-11%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 07/02/2022 και της Τρίτης 08/02/2022.

- Οριακά σταθερή (-23%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 02/02/2022 και Πέμπτης 03/02/22.

«Αν και το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι υψηλό και αντιστοιχεί σε μεγάλη διασπορά του ιού, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων τείνουν προς μία εκτίμηση σταδιακής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας, κάτι το οποίο όπως πάντα απαιτεί περισσότερες μέρες για να εξαχθεί ως ασφαλές συμπέρασμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς ποια είναι τα δεδομένα που συντείνουν προς μία βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Από τις 3 Φεβρουαρίου και μετά, με βάση 8 μετρήσεις, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου δείχνει υποδιπλασιασμό ανά 15 ημέρες. Σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο είναι ότι πλέον το νοσογόνο στέλεχος Δέλτα του ιού ανιχνεύεται οριακά στα λύματα. Συνεπώς, με την σχεδόν καθολική επικράτηση του στελέχους Όμικρον, από το οποίο έχει νοσήσει ή νοσεί -κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά- ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και το ποσοστό εμβολιασμού έχει ανέλθει πλέον σε αρκετά υψηλό επίπεδο, στην κοινότητα έχει οικοδομηθεί ένα τείχος ανοσίας που αναμένουμε το επόμενο διάστημα να οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση όλων των δεικτών της πανδημίας».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki-lymata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων σύμφωνα με το ΑΠΘ

Τι λένε οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Thessaloniki-lymata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αργή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Το ιικό φορτίο είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο, που σημαίνει πως η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα οδηγεί καθημερινά σε πολλές νέες μολύνσεις, γι' αυτό και η αποκλιμάκωση που παρατηρούμε έχει ακόμη ήπιο ρυθμό.