ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Thessaloniki-lymata
Φωτό: ΑΠΕ

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων σύμφωνα με το ΑΠΘ

Τι λένε οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σταθεροποιητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 27/04/2022 και της Πέμπτης 28/04/2022 είναι:

  • Οριακά σταθερή (-14%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 25/04/2022 και της Τρίτης 26/04/2022.
  • Σταθερή (-6%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 20/04/2022 και Πέμπτης 21/04/20

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων - Έφτασε στα επίπεδα Απριλίου

Η άρση των περιορισμών και οι περισσότερες ελευθερίες δε συνεπάγονται επιστροφή στην κανονικότητα και την ανεμελιά της προ της πανδημίας εποχής. Είναι πολύ υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά μπροστά σε καταστάσεις οδυνηρές, επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Thessaloniki-lymata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αργή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Το ιικό φορτίο είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο, που σημαίνει πως η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα οδηγεί καθημερινά σε πολλές νέες μολύνσεις, γι' αυτό και η αποκλιμάκωση που παρατηρούμε έχει ακόμη ήπιο ρυθμό.
Thessaloniki-lymata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρηξη του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματα σε μια εβδομάδα. Η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον πίσω από τη μεγάλη άνοδο, μεγάλη η διασπορά στην κοινότητα, τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.