ΓΔ: 1448.74 0.94% Τζίρος: 64.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: BusinessDaily.gr

Εργοτάξια - φαντάσματα στις αναπλάσεις Πανεπιστημίου, Πλ. Συντάγματος

Στην Πανεπιστημίου το εργοτάξιο μένει κλειστό εδώ και εβδομάδες, ενώ η ανάπλαση θα πρέπει να τελειώσει σε 12 μήνες. Στο Σύνταγμα οι εργασίες «πάγωσαν» επειδή βρέθηκαν αρχαία. Καθησυχαστικός ο Δήμος Αθηναίων.

Σε σχεδόν 12 μήνες από σήμερα πρέπει να έχει παραδοθεί η ανάπλαση της Οδού Πανεπιστημίου, αλλά προς το παρόν ο εργολάβος αγνοείται! Το πρώτο τμήμα των έργων έπρεπε μάλιστα να ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου.

Όμως, όποιος περάσει από τον κεντρικό δρόμο της Αθήνας θα διαπιστώσει πως το εργοτάξιο είναι εδώ και πολλές εβδομάδες κλειστό! Κανένας δεν εργάζεται, χωρίς να υπάρχει και εξήγηση από το Δήμο Αθηναίων για τις μεγάλες καθυστερήσεις. Μάλιστα η πλευρά της δημοτικής αρχής εμφανίζεται καθησυχαστική και διαβεβαιώνει (με πρόσφατες δηλώσεις ανωτέρων στελεχών) πως το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Με την τουριστική κίνηση στην Αθήνα να ενισχύεται καθημερινά, ένα μεγάλο τμήμα της Πανεπιστημίου, το τμήμα της ανάπλασης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περιπάτου», είναι σκαμμένο, σχεδόν εγκαταλειμμένο και πρόχειρα καλυμμένο με μουσαμάδες, ενώ το τμήμα της ανάπλασης της Πλατείας Συντάγματος επίσης είναι κλειστό, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκκίνηση των έργων. 

Εξαφανισμένο το εργοτάξιο και από την πλατεία Συντάγματος

Αντίστοιχα τραγική είναι η εικόνα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου το εργοτάξιο ήταν, επίσης, νεκρό επί μήνες, ενώ ακόμα και όταν είναι ανοικτό σπανίως εντοπίζονται περισσότεροι από 2 – 3 εργάτες, κάποιοι από τους οποίους απλώς έχουν στήσει καραούλι στην πύλη!

Εκεί, όμως, ο Δήμος Αθηναίων έχει ένα σοβαρό επιχείρημα για τις καθυστερήσεις καθώς, όπως υποστηρίζει, βρέθηκαν αρχαία. Συνεπώς έπρεπε να αλλάξουν οι μελέτες, να παρέμβει η αρχαιολογική υπηρεσία, κ.ο.κ. Πάντως, και στην περίπτωση της Πλατείας Συντάγματος, όπου τα έργα ανάπλασης έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και εβδομάδες, δεν θα τηρηθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν παράδοση μέχρι τέλος Απριλίου.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Συντάγματος άρχισαν στις 7 Αυγούστου 2021 με στόχο να ολοκληρωθούν εντός 6 μηνών. Δηλαδή το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιανουάριο.

 

Οι εικόνες από τη σημερινή κατάσταση των εργοταξίων είναι, πάντως, απογοητευτικές. Σημειώνεται πως τα δύο έργα που αποτελούν συνέχεια του λεγόμενου «Μεγάλου Περιπάτου» (τμήμα του οποίου ήδη ξηλώθηκε, καθώς κατά τη δημοτική αρχή είχε κατασκευαστεί «πιλοτικά») αναμένεται να κοστίσουν περίπου τέσσερα εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται η πρόσθετη δαπάνη μετά την ανακάλυψη των αρχαίων στην Πλατεία Συντάγματος, εξέλιξη που κάποιοι θεωρούσαν αναμενόμενη, με δεδομένα τα ευρήματα από εργασίες που έχουν γίνει στο παρελθόν π.χ. για το μετρό της Αθήνας.

Διαπλάτυνση πεζοδρομίων

Ο δήμος Αθηναίων είχε ανακοινώσει πως με τα έργα ανάπλασης της Πανεπιστημίου, μέσω της διαπλάτυνσης των υφιστάμενων πεζοδρομίων, θα αποδοθούν στους πεζούς 4.270 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ενώ 2.260 τ.μ θα είναι οι χώροι πρασίνου (με μεγάλα παρτέρια με θάμνους και εποχικά φυτά) σε συνδυασμό με τους 87 νέους μεγάλους πλάτανους που θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου και από τις δύο πλευρές.

Η μελέτη της «Διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων της οδού Πανεπιστημίου», η οποία περιλαμβάνει όλο το μήκος της οδού, από την  Πλατεία Συντάγματος έως την Πλατεία Ομονοίας, εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Συνεργάστηκε το Γραφείο Αρχιτεκτόνων Τοπίου Ε. Παγκάλου & Συνεργάτες. Ως ειδική σύμβουλος, μετείχε η κα Έλλη Παγκάλου διακεκριμένη αρχιτέκτονας τοπίου (έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα, όπως στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου), καθώς και η συνεργάτης αρχιτέκτων κα Ανδρονίκη Ξύστρα.

Το σχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Επίσης, η μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκθεση: «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου»

Την έκθεση οργανώνει το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει μέχρι 12 Μαΐου. Παρουσιάζεται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που στοίχισε 13,76 εκατ. ευρώ επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ θα βελτιώσει και τις συνθήκες λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Μπακογιάννης: Για τρίτη φορά αναβάθμισε ο οίκος Moody's τον Δήμο

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, το επενδυτικό πρόγραμμα της Αθήνας τα επόμενα χρόνια θα χρηματοδοτηθεί κατά 85% από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και η πίεση στον ισολογισμό θα είναι περιορισμένη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε λειτουργία το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο Πετραλώνων

Το Κέντρο παρέχει στους δημότες πρωτοβάθμια περίθαλψη, που περιλαμβάνει από κλινική εξέταση, συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής και διαγνωστικών εξετάσεων, εκτέλεση ιατρικών και οδοντιατρικών πράξεων.