ΓΔ: 1428.96 0.35% Τζίρος: 22.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:53:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μπακογιάννης: Γήπεδο στο Βοτανικό το 2026, δεδομένη η χρηματοδότηση

Στη Λ. Αλεξάνδρας θα δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι πρασίνου, εντευκτήριο, μουσείο και υπόγειο πάρκινγκ και στον Βοτανικό η γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων.

Το χρονοδιάγραμμα έναρξης των έργων κι αποπεράτωσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού -το οποίο χαρακτήρισε δύο φορές ως «το καλύτερο στην Ελλάδα» παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2026 και έναρξη των έργων τον Οκτώβριο του 2023,  το πρότζεκτ, σημείωσε ο δήμαρχος, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση απ’ το Ταμείο Στήριξης και το πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων, ενώ τόνισε πως οι συνολικές επενδύσεις στις δύο περιοχές κι όλα όσα θα γίνουν θα αγγίξουν τα 470 εκατ. ευρώ.

«Αυτά τα δύο χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλά θέματα επείγοντα. Όλα αυτά μέσα στην πανδημία. Υλοποιούμε ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά στην Αθήνα. Υλοποιούμε τη Διπλή Ανάπλαση που είναι το μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα. Στην καρδιά της πόλης αποκτάμε ελεύθερο πράσινο χώρο. Στο Βοτανικό μεγαλώνουμε την πόλη με όχημα μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση. Όλα αυτά διατηρώντας σταθερά στο μυαλό το εκτόπισμα της μεγαλύτερης και ιστορικότερης ομάδας της Αθήνας. Ενημερώσαμε τις άλλες δυνάμεις του Δημοτικό Συμβουλίου. Προσπαθούμε για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Τέτοια έργα πρέπει να είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Τους κορμοράνους η Αθήνα τους έχει... πληρώσει ακριβά. Ευχαριστώ τον κ. Μαλακατέ, τον κ. Αλαφούζο, αλλά και τους συνεργάτες τους. Η ενότητα είναι αναγκαία για να πετύχει ο Παναθηναϊκός. Ευχαριστώ τη ΑΕΠ Ελαιώνα, αλλά και τον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του. Η συμφωνία αποτελείται από μία διμερής και μία τριμερής σύμβαση. Οι δυσκολίες ήταν πολλές γιατί όλο αυτό ήταν πολύπλοκο» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης και ανέφερε πως «Η Διπλή ανάπλαση είναι μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών - μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ και στον Βοτανικό προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και περιβαλλοντικών υποδομών.

Η μεταφορά των εν λόγω εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας, βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών έχει διπλό στόχο: την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί και τη διερεύνηση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Το ιστορικό της Διπλής Ανάπλασης εξηγεί την δυσπιστία και τον κυνισμό κάποιου όταν ακούει για το έργο. Είναι ένα έργο θωρακισμένο με έναν ισχυρότατο θεσμικό οπλοστάσιο. Από το 2013 μέχρι το 2020 πέσαμε σε χειμέρια νάρκη. Με τα μνημόνια αυτά τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν κάποιες υποχρεώσεις, οι οποίες εξειδικεύτηκαν μέσω των συμβάσεων».

Ακολούθως ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι «για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Ο Δήμος Αθηναίων διασφαλίζει τη ωριμότητα της διαδικασίας, συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, επιταχύνει τα στάδια υλοποίησης του έργου και έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του. Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν προβεί στην κατάρτιση διμερών συμφωνιών. Για την ακρίβεια δύο διμερείς και μία τριμερείς σύμβαση».

Αναλυτικά οι συμβάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα:

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ - ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΟ:

«Ο Δ.Α. αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησής του νέου Γηπέδου που θα κατασκευασθεί. Ειδικότερα:

  • θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση,
  • θα συμβάλλει στην έκδοση των αναγκαίων αδειών και εγκρίσεων, και
  • θα προβεί στη δημοπράτηση του έργου με την προβλεπόμενη στο άρθρο 50 του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε καιισχύει, διαδικασία.

Ο Δ.Α. παραχωρεί στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. την χρήση του Γηπέδου που θα ανεγερθεί με όλα τα συστατικά και παραρτήματα του και όλα τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Η παραχώρηση αυτή του Δ.Α. προς τον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου (ενδεικτικά εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και οποιοσδήποτε άλλος χώρος αναψυχής ή διημέρευσης που δεν φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες ή καθίσματα σε κερκίδες για την παρακολούθηση αυτών και τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ. συναυλίες) εντός του Γηπέδου.

Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον Π.Α.Ο. την χρήση της οικείας έκτασης καθώς και των εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων που θα ανεγερθούν εκεί για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους καθώς και το δικαίωμα ονοματοδοσίας αυτών.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ - ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ:

«Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Γηπέδου και των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής

χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να παραδώσει την κατοχή αυτών στον Δ.Α. Η άδεια κατεδάφισης γίνεται άμεσα, αλλά έχει 10ετή ισχύ».

«Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δ.Α. θα υποχρεούται να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος το δικαίωμα χρήσης δεκαπέντε (15) υπόγειων θέσεων στάθμευσης, προκειμένου ο Π.Α.Ο. να τις χρησιμοποιεί είτε για την κάλυψη των αναγκών της διοίκησης και των υπαλλήλων του είτε να τις παραχωρεί περαιτέρω κατά την απόλυτη επιλογή του είτε να τις εκμισθώνει σε τρίτους για να καλύπτει από τα έσοδα λειτουργικές του ανάγκες.»

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΕ - ΔΗΜΟΥ:

«Ο Δ.Α. ως ιδιοκτήτης του Γηπέδου παραχωρεί εκ του νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του

γηπέδου αυτού στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. έναντι ανταλλάγματος.

Ο Δ.Α. παραχωρεί στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και το δικαίωμα ονοματοδοσίας του γηπέδου. Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των εμπορικής χρήσης χώρων καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. προς τον Δ.Α., ως ακολούθως:

Αναλυτικά το ποσό που θα πρέπει να δίνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τις εμπορικές χρήσεις στον Δήμο Αθηναίων:

-Ποσό ίσο με ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) επί των μισθωμάτων από δραστηριότητες που αφορούν χώρους εστίασης και μπουτίκ. Σε περίπτωση που μία από αυτές τις δραστηριότητες αυτές (π.χ. μπουτίκ) ασκείται απευθείας από την ΠΑΕ ΠΑΟ, τότε το ποσό της παραγράφου αυτής θα είναι ίσο με ποσοστό 10% επί του συγκεκριμένου τζίρου.

-Ποσό εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ ( € 145.000,00) από την διάθεση των Σουιτών.

-Ποσό ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκάτο (50%) επί των καθαρών εισπράξεων, από την διενέργεια κάθε είδους συναυλιών ή εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για την παραχώρηση του δικαιώματος ονοματοδοσίας το οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνείται με την παρούσα να ανέρχεται σε ποσό ίσο:

-με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του Συνολικού Εσόδου Ονοματοδοσίας για τα πρώτα δέκα (10) έτη λειτουργίας του Γηπέδου.

-με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για την μετά τα δέκα έτη περίοδο λειτουργίας του Γηπέδου. Ως Συνολικό Έσοδο Ονοματοδοσίας συμφωνείται ότι είναι το άθροισμα των τυχόν εφάπαξ και των τακτικών ετήσιων καταβολών που θα λαμβάνει η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. από την σύμβαση ονοματοδοσίας που θα καταρτίσει».

Το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο που θα οφείλεται στο ΔΑ από την ΠΑΕ ΠΑΟ θα ανέρχεται σε κάθε περίπτωση στο ποσό των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ ( € 270.000,00) ανά μισθωτικό έτος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του ποσοστού μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (τιμάριθμος) του μήνα αναπροσαρμογής σε σχέση με τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), αρχής γενομένης από την έναρξη της μισθωτικής σχέσης. Το ελάχιστο ποσό είναι 415.000 ευρώ ανά έτος».

Για το θέμα της δημοπράτησης, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε:

«Έχω την χαρά να σας πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την δημοπράτηση. Οι μελέτες του γηπέδου, έχουν συνταχθεί από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και με βάσει αυτές συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του 4412/2016. Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στο ποσό των 115.000.000 € , το οποίο εξασφαλίστηκε από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ, ενώ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

H εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου για τον Σχεδιασμό και ρύθμιση κυκλοφορίας στον εγγύτερο δακτύλιο περί του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο ενοποιημένο Ο.Τ. 45-46-50 και αντίστοιχη εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου» έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η συγκεκριμένη μελέτη θα συνοδεύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του γηπέδου από το συναρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΝ. Με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του γηπέδου.

Τριμερείς σύμβαση μεταξύ Δήμου - Ερασιτέχνη και ΑΕΛ Ελαιώνα:

«Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει έναντι του Δήμου Αθηναίων και του Σωματείου Π.Α.Ο., μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις: 1. Να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. 2. Να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. 3. Να καταβάλει τις δαπάνες, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. Το Σωματείο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει έναντι του Δήμου Αθηναίων και της ΑΕΠ Ελαιώνα, μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις: 1. Να συνεργάζεται τόσο με την ΑΕΠ Ελαιώνα όσο και με όλους τους λοιπούς φορείς υλοποίησης του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης καθώς επίσης και με κάθε άλλη εμπλεκόμενη διοικητική αρχή για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεών του στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ. 2. Να προωθεί άνευ καθυστερήσεων κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει έναντι της ΑΕΠ Ελαιώνα και του Σωματείου Π.Α.Ο., μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις: 1. Να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής και των εν γένει διαμορφώσεων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. 2. Να διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους πρασίνου, με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνες του. 3. Να προωθεί άνευ καθυστερήσεων κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του. 4. Να παραλάβει από την ΑΕΠ Ελαιώνα, ως κύριος του ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθούν, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ, μόλις λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Σωματείου Π.Α.Ο.

Ο Ερασιτέχνης εξασφαλίζει κλειστή αρένα 3.100 θέσεων, ανοικτή ολυμπιακή πισίνα με στέγαστρο, προπονητήριο, υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων, γραφεία, μπουτίκ, καφέ, εστιατόριο.

«Οι υποδομές θα κοστίσουν συνολικά 140.000.000 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα παρθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Από τα 140 εκατ. ευρώ, τα 97 αφορούν υποδομές πρασίνου και τα 43 εκατ. ευρώ για έρευνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ενώ θα δοθούν κίνητρα μεταγκαταστάσεων εταιριών. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί ως τον Ιούλιο του 2026. Εντός τριών ετών.

1Από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Μάρτιο του 2023 θα διαρκέσει η δημοπράτηση. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα που μας δεσμεύει. Συνολικά επενδύονται 267 εκατομμύρια οικονομικών πόρων. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, από την άλλη, θα προσεγγίσουν τα 470 εκατομμύρια.

Οταν συνεργαζόμαστε κερδίζουμε όλοι. Όλοι οι Αθηναίοι και η ίδια η Αθήνα. Νιώθω περηφάνια διότι ένας Δήμος σχεδιάζει κάτι τόσο μεγάλο. Δείχνει έμπρακτα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Θα χρειαστεί ομαδική δουλειά. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

votanikos, gipedo, dipli, anaplasi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στο εξάμηνο του 2023 οι πρώτες μελέτες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, οι οριστικές μελέτες αναμένεται να είναι έτοιμες εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του συλλόγου στον Βοτανικό
Peiraias, Peiraues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πειραιάς: Η μεγάλη ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το έργο το οποίο σχεδιάστηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή, αφορά σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης του Πειραιά και προβλέπεται μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου, δημόσιου χώρου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
votanikos, gipedo, dipli, anaplasi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει η έγκριση της δημοπράτησης του νέου γηπέδου στον Βοτανικό

Μέχρι την Παρασκευή πρόκειται να δοθεί η έγκριση για τη δημοπράτηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού που θα κρατήσει συνολικά ένα χρόνο μέχρι να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου τον Οκτώβριο του 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει το μεγάλο πρόγραμμα 255 εκατ. για την αναβάθμιση των πόλεων

Το πρόγραμμα για τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ποιο ρόλο αναλαμβάνουν οι δήμοι. Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση του Κ. Σκρέκα.
Football, Podosfairo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet η είσοδος στα γήπεδα

Οι Βρούτσης και Παπαστεργίου ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες των ΠΑΕ, ώστε με το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου όλοι οι φίλαθλοι να ταυτοποιούν το απλό εισιτήριό τους, μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet.