ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:04:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνεται στα 10 χρόνια η ισχύς των ελληνικών διαβατηρίων

Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που είχε πενταετή διάρκεια του διαβατηρίου της και εναρμονίζεται πλέον με τα ανεπτυγμένα κράτη.

Η διάρκεια των ελληνικών διαβατηρίων αυξάνεται, από τα πέντε, στα δέκα χρόνια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξε ουσιαστικός συντονισμός και δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, ενώ σημαντικό ρόλο είχαν και οι δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες φρόντισαν για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, την απομάκρυνση με ασφάλεια των πολιτών από τις επικίνδυνες περιοχές και την προστασία της περιουσίας τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε για την αύξηση της διάρκειας των ελληνικών διαβατηρίων ότι «η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν ως διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση που καταθέσαμε στη Βουλή την αυξάνουμε στα δέκα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο εναρμονιζόμαστε με αυτό που συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αναπτυγμένων κρατών σε ολόκληρη την Γη. Γλιτώνουμε από σημαντικά οικονομικά και διοικητικά κόστη. Μειώνεται η γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση του πολίτη και ιδιαίτερα των Ελλήνων του εξωτερικού. Απελευθερώνονται αστυνομικές δυνάμεις. Είναι μία κατάσταση από την οποία βγαίνει ωφελημένο τόσο το κράτος όσο και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών με όρους ασφαλείας και καλύτερης αξιοποίησης των δυνάμεών μας. Μεγάλη η διευκόλυνση για τους πολίτες και την ΕΛΑΣ».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας και στους τουριστικούς προορισμούς, τονίζοντας ότι «αξιοποιούμε ειδικές δυνάμεις και υπηρεσίες, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι ο αστυνομικός να είναι δίπλα σου αποτελεσματικά όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα το να έχει κανένας μόνιμες δυνάμεις σε ένα νησί που να εκπληρώνουν μία υπηρεσία δεν είναι πάντοτε ο πιο χρήσιμος τρόπος. Η Οικονομική Αστυνομία, τα τελευταία Σαββατοκύριακα, έχει κάνει πολύ σοβαρούς ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς και έχει στείλει στη Δικαιοσύνη εταιρείες, καταστήματα και μαγαζιά που αισχροκερδούν με τον πλέον άγριο τρόπο ή προβαίνουν σε άλλου είδους παρανομίες. Αντίστοιχα υπάρχουν παρεμβάσεις της Δίωξης Ναρκωτικών σε αυτές τις περιοχές με σημαντικά αποτελέσματα. Συνολικά αυτό το καλοκαίρι έχουμε στείλει 50% περισσότερους αστυνομικούς στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα».

Σχετικά με την πολύτιμη συμβολή και της ΕΛΑΣ όσον αφορά τις πυρκαγιές, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Η ΕΛΑΣ έχει ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχεδιασμό, τον οποίο φυσικά εφαρμόζει κατά γράμμα με αυτοθυσία, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Η δουλειά της, όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές, είναι με την παρουσία της να ρυθμίζει την κυκλοφορία, να συμβάλλει καθοριστικά στην εκκένωση των πόλεων, των γειτονιών, των οικισμών, οι οποίες βρίσκονται υπό κίνδυνο και στη συνέχεια, να προστατεύει μαζί με την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων. Αυτό έγινε και στην Πεντέλη, στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά, πολύ δύσκολη λόγω των διαρκώς ισχυρών ανέμων. Πάνω από 900 αστυνομικοί απεγκλώβισαν περί τους 680 ανθρώπους και συνέδραμαν να εκκενωθεί μία περιοχή με πάνω από 40.000 - 50.000 κατοίκους».

Αποτελεσματικό, πλήρη και αποφασιστικό χαρακτήρισε παράλληλα ο υπουργός τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές. «Η πυροσβεστική, η αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι από το γεγονός ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι σπουδαίο. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nea-Taytotita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχεδόν 30.000 ραντεβού έκλεισαν την πρώτη ημέρα για τη νέα ταυτότητα

Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών για τις νέες ταυτότητες σπεύδοντας να κλείσουν ραντεβού στην πρώτη ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα. Τί χρειάζεται να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.
Nea-Taytotita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη νέα ταυτότητα, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα ισχύουν για 10 έτη από την ημερομηνία έκδοση τους. Οι πολίτες θα μπουν στο gov.gr και θα κλείνουν το ραντεβού για την έκδοση του νέου δελτίου και ακολούθως το ραντεβού θα επιβεβαιώνεται με την αποστολή email.
Nea-Taytotita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεμιέρα κάνουν αύριο οι νέες ταυτότητες - Ποια τα χαρακτηριστικά τους

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα ισχύουν για 10 έτη από την ημερομηνία έκδοση τους, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Η διάρκεια ισχύος αποτελεί ένα μέτρο που εξασφαλίζει την αξιοπιστία του δελτίου ταυτότητας.
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απομάκρυνση στελεχών της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικόνομου δήλωσε πως μετά τις 7 απομακρύνσεις θα ακολουθήσουν κι άλλες ενώ θα υπάρξουν και μετακινήσεις στην Αστυνομία, μετά το «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο περιστατικό».