ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστροφή εισφορών σε τραπεζικούς υπαλλήλους

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ορθότητα των υποβληθέντων στοιχείων, τα τυχόν επιστρεφόμενα ποσά θα καταβληθούν στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, με την προϋπόθεση ότι δεν οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ.

Την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων από τραπεζοϋπαλλήλους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για τον κλάδο ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, που τους παρακρατήθηκαν από τους εργοδότες τους (τραπεζικά ιδρύματα) την περίοδο από 01/01/2017 έως 31/01/2020, ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για εισφορές που ο φορέας είχε λανθασμένα παρακρατήσει από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2020, βάσει και των δηλώσεων των εργοδοτών, παρότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και εφεξής μείωση του ποσοστού, προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές που κατέβαλαν για τον κλάδο υγείας με τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους, μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr), επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Μισθωτοί → «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ασφαλισμένου κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ περιόδου 01/01/2017-31/01/2020», με τη χρήση κωδικών TAXISNET και δήλωση ΑΜΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν απαιτείται η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις θα συσχετιστούν με τα στοιχεία των αντίστοιχων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) των εργοδοτών τους, οι οποίες υποβάλλονται τμηματικά, σύμφωνα με το υπ. αρ. 331864/14.07.2022 Γενικό Έγγραφο του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον επιβεβαιωθεί η ορθότητα των υποβληθέντων στοιχείων, τα τυχόν επιστρεφόμενα ποσά θα καταβληθούν στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, με την προϋπόθεση ότι δεν οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ, άλλως θα διενεργηθεί συμψηφισμός, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και θα επιστραφεί το υπόλοιπο ποσό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώνεται στα 10 χρόνια η παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών προς e-ΕΦΚΑ

Στο μισό μειώνεται ο χρόνος που θα έχει ο e-ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει τις απαιτήσεις ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν καταβληθεί με τη νέα εγκύκλιο να αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών. Πώς θα γίνεται η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους έλαβαν επίδομα ειδικού σκοπού

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ολοκληρώνεται στις 16 Νοεμβρίου η καταχώριση των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 130.000 εργαζομένων που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βγήκαν τα ειδοποιητήρια για ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση

Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ στην ανακοίνωση του, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων με διπλή απασχόληση. Οι ασφαλισμένοι που θα προκύπτει χρεωστικό θα ξεκινήσουν να καταβάλλουν δόσεις από 31 Αυγούστου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 1555 θα ενημερώνει τηλεφωνικά όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης

Πώς απλουστεύεται η διαδικασία συνταξιοδότησης. Η νέα πιλοτική εφαρμογή του 1555 και του e-ΕΦΚΑ αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με πολίτες που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
e-EFKA-tropologia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση έως τις 2 Απρίλιου για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ η παράταση που δίνεται λόγω των τραπεζικών αργιών δεν αφορά την προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων e-Ε.Φ.Κ.Α. Δημοσίου Τομέα του Ιανουαρίου 2024.