ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Ελληνική πλατφόρμα εντοπίζει «κρυμμένα» σύμβολα μίσους στο διαδίκτυο

Οι εμπνευστές και δημιουργοί της πλατφόρμας εξηγούν οτι ευάλωτες ομάδες δέχονται μια σύγχρονη μορφή bullying μέσα σύμβολα, σλόγκανς, αριθμοποιημένους κώδικες, συντομογραφίες, ακόμη και παραποιημένα emojis που εντοπίζονται καθημερινά.

Σύμβολα μίσους είναι πιθανό να κρύβονται μέσα σε πολύχρωμες εικόνες, σε χαριτωμένα emojis και όπου αλλού ο χρήστης του διαδικτύου δεν μπορεί να φανταστεί. Τα φαινόμενα αυτά εντοπίζει και στη συνέχεια ενημερώνει το κοινό η πλατφόρμα #hate2hateeu. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για δημοσιογράφους όσο και χρήστ(ρι)ες των social media, που ενδεχομένως να μην έχουν δώσει σημασία και να προσπερνούν τα σύμβολα.

Οι συντακτικές και επιστημονικές ομάδες, με εποπτεύοντα τον ερευνητή δημοσιογράφο και Εθελοντή Πρεσβευτή Ανθρωπισμού του ΟΗΕ, Αλέξανδρο Τανασκίδη - Λαμπουσνάκη, διαπιστευμένο Ευρωπαίο Εκπαιδευτή Καταπολέμησης Ρητορικής του Μίσους, παρουσιάζουν σταδιακά μία φαρέτρα συμβόλων που κωδικοποίησαν τις μέχρι τώρα γνωστές λέξεις έκφρασης μισαλλοδοξίας των ομάδων επιρροής και άσκησης ή υποκίνησης ριζοσπαστικοποίησης και των πιο ακραίων κοινοτήτων της παγκόσμιας κοινωνίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τανασκίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», τα σύμβολα αυτά δυστυχώς -μέχρι στιγμής- δεν εντοπίζονται από τα αλγοριθμικά φίλτρα ακόμη και των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα να διαρρέουν και να διασπείρουν τη ρητορική μίσους, με τρόπο άρρητο.

«Σκοπός μας είναι να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, επομένως θα υπάρχει και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον κόσμο, που από τον επόμενο μήνα θα μπορούν να στέλνουν ό,τι ύποπτο σύμβολο βρίσκουν ακόμη και στον δρόμο τους και εμείς με την επιστημονική μας ομάδα, η οποία διαθέτει πλήρη κατάρτιση, θα μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε και να βρούμε την ιστορία, από που κρατά η σκούφια του συμβόλου και εν συνεχεία η πλατφόρμα θα παρέχει όλες τις πληροφορίες», ανέφερε ο κ. Τανασκίδης.

 Όπως σημειώνει, 500 και πλέον σύμβολα στο διαδίκτυο έχουν πλημμυρίσει τα social media κι ενώ στην πρώτη τους όψη φαντάζουν αθώα και ως μια μορφή τέχνης πολλές φορές, ταυτόχρονα περνούν μηνύματα μίσους απέναντι σε μια πλειάδα στοχοποιημένων κοινοτήτων, οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί και κατηγοριοποιηθεί μέσα στην πλατφόρμα.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί της πλατφόρμας εξηγούν οτι ευάλωτες ομάδες δέχονται μια σύγχρονη μορφή bullying μέσα από σύμβολα, σλόγκανς, αριθμοποιημένους κώδικες, συντομογραφίες, ακόμη και παραποιημένα emojis που εντοπίζονται καθημερινά σε πλήθος δημοσιεύσεων και διαδίδονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, κάτω από τον μανδύα μιας γενικευμένης «ελευθερίας» του λόγου.

Το έργo αυτοχρηματοδοτείται από τα δύο εθελοντικά portals #echaritygr και #eftalivegr που παλεύουν ενάντια στην διάδοση της ρητορικής του μίσους από ιδρύσεώς τους. Η πλατφόρμα θα παρουσιαστεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 31ου Money Show

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια θέματα αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες χρήστες στο Google το 2022

Η Google παρουσίασε και φέτος την «ψηφιακή ταυτότητα» των αναζητήσεων, με τους Έλληνες να επικεντρώνονται σε όλα τα είδη κουπονιών στήριξης όπως το fuel pass και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και θέματα επικαιρότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «θωράκιση» παιδιών και εφήβων από τους εθισμούς, στο προσκήνιο

Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο κάπνισμα, το αλκοόλ, και τον εθισμό στο διαδίκτυο, ένα νέο φαινόμενο που δεν έχει μελετηθεί καλά, εγείρει ανησυχίες και απαιτεί επείγουσα προσοχή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Prolepsis.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεμινάρια Ψηφιακού Εγγραμματισμού από Σεπτέμβριο στους δήμους της Αττικής

Η πρόσκληση είναι ανοικτή, για όλους τους δημότες οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν χωρίς καμία επιβάρυνση ως προς τις υπηρεσίες, τα εργαλεία και τις μεθόδους για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του διαδικτύου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου για το επενδυτικό και συναλλασσόμενο κοινό

Στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ έχουν αναρτηθεί πρόσφατα με αφορμή την τελευταία εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για θέματα κυβερνοασφάλειας, ενημερωτικά βίντεο και infographics με οδηγίες αναγνώρισης.
Theodorikakos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρικάκος: Η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι εύκολη αλλά όχι ακίνδυνη

Μιλώντας σε ειδική ημερίδα ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κάλεσε τους γονείς να προσέχουν τη δραστηριότητα των παιδιών τους στο διαδίκτυο, ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.