ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
USA-Congress
Φωτο: Shutterstock

Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη για μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους

Ο Νικόλαος Μπογονικολός κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για συνωμοσία με σκοπό τη μεταφορά ευαίσθητης στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για πυρηνικές δοκιμές.

Σήμερα αποσφραγίστηκε ποινική δίωξη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, με την οποία κατηγορείται ο Δρ Νικόλαος "Νίκος" Μπογονικολός για συνωμοσία με σκοπό την απάτη μέσω καλωδίων και λαθρεμπόριο.  Ο Bogonikolos, Έλληνας υπήκοος, συνελήφθη στο Παρίσι της Γαλλίας στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

Ο Breon Peace, Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο Matthew G. Olsen του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Michael J. Driscoll, Βοηθός Διευθυντής-Αρχηγός, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, Γραφείο Νέας Υόρκης (FBI), ο Jonathan Carson, Ειδικός Πράκτορας-Αρχηγός, Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS), Γραφείο Επιβολής Εξαγωγών, Γραφείο Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν τις κατηγορίες.

«Όπως καταγγέλλεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός εργολάβος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλός του Aratos Group έκαναν διπλό εμπόριο, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων νέας γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Μπρέον Πις«Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Ο κ. Πις ευχαρίστησε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βοήθειά του στην υπόθεση αυτή, τα γραφεία Νομικών Ακολούθων του FBI στο Παρίσι και στις Κάτω Χώρες και το γραφείο Ακολούθων των Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη βοήθειά τους στην υπόθεση αυτή. Οι ΗΠΑ ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές αρχές για τη βοήθειά τους.

«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει την πτώση ευαίσθητης τεχνολογίας στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Matthew G. Olsen του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο».

«Όπως καταγγέλλεται, ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη δέσμευση του FBI να κρατήσει τις κρίσιμες τεχνολογίες μακριά από τους αντιπάλους της Αμερικής και να εξαρθρώσει τα εγκληματικά δίκτυα που συμμετέχουν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Driscoll.

«Όπως καταγγέλλεται, ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά συνέδραμαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ανατρεπτικών τεχνολογιών», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας Carson της BIS«Το Γραφείο Επιβολής Εξαγωγών της BIS, σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας στην Ομάδα Κρούσης, θα συνεχίσει να διερευνά επιθετικά τις παραβιάσεις των εξαγωγών και να φέρνει τους παραβάτες ενώπιον της δικαιοσύνης οπουδήποτε και αν βρίσκονται - σε όλο τον κόσμο».

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του ομίλου Aratos Group (Aratos), μιας συλλογής εταιρειών άμυνας και τεχνολογίας στις Κάτω Χώρες και την Ελλάδα, οι οποίες είναι και οι δύο χώρες μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).  Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα αντι-drone.

Μια από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.  Στην πρόταση, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε εμπειρία ως σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και «κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο» και ότι η Aratos είχε προμηθεύσει αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. 

Αυτά τα άκρως ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και των δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης. 

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα μεταφορτώθηκαν παράνομα και στάλθηκαν στη Ρωσία. 

Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιλάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη "Στρατιωτική Μονάδα 33949", η οποία αποτελεί μέρος της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού, γνωστής ως "SVR".  Όπως περιγράφεται στην καταγγελία, πολλές από αυτές τις παραγγελίες ζητήθηκαν από τις εταιρείες Serniya Engineering και Sertal LLC (το "δίκτυο Serniya"), που εδρεύουν στη Μόσχα και λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. 

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά της Serniya, της Sertal και πολλών ατόμων και εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα, χαρακτηρίζοντάς τες «όργανα της πολεμικής μηχανής της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο εναγόμενος προσελήφθη ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017.  Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνεργάτη της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, ο κατηγορούμενος ενημερώθηκε ότι έπρεπε να έρθει στη Μόσχα μόνος του «καθώς η ατζέντα θα είναι πολύ ευαίσθητη». 

Όσον αφορά μια μεταγενέστερη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιήσει μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας ότι «υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία- ... . Ευαίσθητη υπόθεση... Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή [των ΗΠΑ]».  Ο κατηγορούμενος υπέγραψε επίσης ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε αμερικανικές εταιρείες, πιστοποιώντας ότι η Aratos ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων ειδών, ότι η Aratos δεν θα επανεξήγαγε τα αγαθά αλλού και ότι τα αγαθά δεν θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη όπλων.

Οι κατηγορίες της καταγγελίας είναι ισχυρισμοί και ο κατηγορούμενος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του.

Την υπόθεση της κυβέρνησης χειρίζεται το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Γραφείου.  Ο Βοηθός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Artie McConnell είναι υπεύθυνος για την ποινική δίωξη, μαζί με τον Δικαστικό Εισαγγελέα Scott A. Claffee του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Τμήματος Αντικατασκοπείας και Ελέγχου Εξαγωγών, με τη βοήθεια του Αναλυτή Δικαστικών Υποθέσεων Ben Richmond.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Στη νότια Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν μια πολυκατοικία ενώ υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι. Αυξάνονται οι ελπίδες του Κιέβου για τη νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων.
USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία χρειάζεται τη στήριξη της Δύσης

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να "αναστείλει" αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε ο κ. Σολτς.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία

Για το Κίεβο, είναι αδιανόητο να διαπραγματευθεί όσο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Πώς επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές τις κινήσεις του Πούτιν.