ΓΔ: 1271.2 0.51% Τζίρος: 103.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τί αλλαγές φέρνει στη δημοσιογραφία η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Εφαρμογές όπως το ChatGTP θα φέρουν νέες αλλαγές και προκλήσεις, ενώ ο τρόπος που διαχέεται η πληροφορία και μοιράζεται θα αλλάξει, όπως αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδοτών.

«Τίποτα δεν είναι πιο βέβαιο από την αβεβαιότητα» ήταν η φράση του Andreas Arntzen που είναι διευθύνων σύμβουλος στον εκδοτικό οίκο Wort & Bild, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και όλη την εικόνα για το τι ακολουθεί στο χώρο των εκδόσεων και της δημοσιογραφίας, στη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, που έχει ήδη ανατείλει.

Ο κ. Arntzen, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδοτών που διεξήχθη στη Βιέννη, τόνισε ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε και όχι να κλείνουμε τα μάτια στο μέλλον. «Το κλειδί για την επιτυχία είναι να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που θα αγκαλιάζει το καινούργιο», είπε και τόνισε ότι ακούει συχνά για τον φόβο απώλειας θέσεων εργασίας αλλά εκείνο που ο ίδιος προτείνει είναι να βρει έκαστος τρόπους να κάνει τη δουλειά του καλύτερα και να εστιάζει σε αυτό, ενώ συγχρόνως πρέπει να προωθείται η πρόσβαση σε κάθε καινοτομία, την οποία θα συνοδεύει και η περιέργεια του κάθε εργαζόμενου, με την έννοια της ανάγκης για μάθηση.

Όπως άλλωστε τόνισε και η Ladina Heimgartner, επικεφαλής Global Media στο Ringier και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου "Blick" στην Ελβετία οι αλλαγές που θα προκύψουν περιγράφονται ως τεκτονικές και από την πλευρά μας πρέπει να εξετάσουμε τα επιχειρηματικά μοντέλα από την αρχή.

Η τεχνητή νοημοσύνη, το θέμα που κυριάρχησε στο συνέδριο, θα επηρεάσει τόσο τη δημοσιογραφία όσο και τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών. Παρόμοιες όμως ήταν και οι αλλαγές που «ταρακούνησαν» τον χώρο με την εμφάνιση του Διαδικτύου και αλλά και των smartphone. Όπως επεσήμανε η ίδια, εφαρμογές όπως το ChatGTP θα φέρουν νέες αλλαγές και προκλήσεις αλλά η πεποίθησή της είναι πως και πάλι οι άνθρωποι του χώρου θα καταφέρουν να προσαρμοστούν και να επιτύχουν, να προχωρήσουν μπροστά.

Ο τρόπος που διαχέεται η πληροφορία και μοιράζεται θα αλλάξει, όπως ακούστηκε στο συνέδριο, καθώς η τεχνολογία θα αλλάξει ενδεχομένως ακόμη και το πώς διαμορφώνονται τα νέα και η παρουσίασή τους σε κάθε μέσο, καθώς ενδέχεται να είναι εντελώς προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα του κάθε «αναγνώστη».

Ωστόσο, ο έλεγχος για την ακρίβεια και εγκυρότητα των πληροφοριών παραμένει σημαντικός και όπως τόνισε η κ.Heimgartner: «Ο κόσμος ψάχνει για ανθρώπους», λέει. Λέμε ιστορίες και κανείς δεν μπορεί να το κάνει τόσο καλά όσο εμείς».

Το European Publishing Congress, διαχρονικός υποστηρικτής του οποίου είναι η Japan Tobacco International διοργανώθηκε από τις 14 έως τις 15 Ιουνίου και αφορούσε στελέχη από τους τομείς της επιμέλειας, της ψηφιακής τεχνολογίας, του design και του management.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

robot-texniti noimosini-mathites
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο αναβάθμισης των συνθηκών εργασίας

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Σπανάκη, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διευκολύνονται και να απαλλάσσονται από κουραστικές, χρονοβόρες και επικίνδυνες εργασίες και θα μπορούν να αξιοποιούν ακόμα πιο παραγωγικά τον χρόνο στην εργασία τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνονται οι απαιτήσεις για δεξιότητες υψηλού επιπέδου στην ΕΕ

Σύμφωνα με την αν. διευθύντρια του Cedefop, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την αλλαγή των απαιτήσεων των θέσεων εργασίας και ποιες δεξιότητες θα είναι απαραίτητες στο μέλλον καθώς μπαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο παιχνίδι.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημοσιογραφία

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη το 73% βλέπει εργαλεία όπως το ChatGPT και το Bard να ενισχύουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για την ακεραιότητα των μέσω ενημέρωσης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερινό σχολείο για την Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Το «2023 Mediterranean Machine Learning (M2L) summer school», μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής στην Ιταλία, φιλοξενείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από 28 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του ACT (American College of Thessaloniki).