ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Οι νέες πιέσεις στο ΧΑ, οι αισιόδοξοι και η... «Αγία» Τριάδα της Eurobank

Η μεγάλη εικόνα της οικονομίας και της αγοράς, πώς η Eurobank κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα, η αντίδραση της Aegean και το εξαιρετικό α' τρίμηνο, ο ΟΤΕ έμεινε στο «συν» και η πτώση της Quest παρά τα καλά μεγέθη.

Συνεχίστηκε και χθες η διολίσθηση της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο κόκκινο κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και τελικά να κλείνει με απώλειες -0,73% κοντά στο χαμηλό ημέρας. Η αγορά φαίνεται να έχει μείνει από καύσιμα και να προβληματίζεται από το γενικότερο περιβάλλον, αυτά όμως δεν αναιρούν τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς.

Η οικονομία αναπτύσσεται, business γίνονται, τα εταιρικά κέρδη αβγαταίνουν, οπότε η μεγάλη εικόνα για το ΧΑ παραμένει ισχυρά θετική. Ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, δεν βλέπουν δράματα αλλά μια ταλαιπωρία της αγοράς μέχρι τις ευρωεκλογές, διάστημα κατά το οποίο κάποια χαρτιά θα πάνε καλά και άλλα όχι. Από την άλλη, υπάρχει ρευστότητα, πολλοί μείωσαν θέσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, και ήδη κάποιοι επανατοποθετούνται κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της Pulse που είδε χθες την δημοσιότητα επιβεβαίωσε την ισχυρή θέση της κυβέρνησης, παρά τα λάθη και τη φθορά του χρόνου. Οπότε ίσως δούμε την αισιοδοξία να επιστρέφει πιο γρήγορα, αν και καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.

Πάντως για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τα μεγάλα κέρδη, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι. Μετά τις Citigroup και Goldman Sachs, και η Barclays καταθέτει ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές αυξάνοντας την τιμή – στόχο για τον Stoxx 600 στις 540 μονάδες από 510 πριν, έως το τέλος του 2024. Αιτία, σύμφωνα με τους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ομίλου, το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης ακολουθεί τελικά καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις, όλοι δηλώνουν βέβαιοι για μείωση επιτοκίων το καλοκαίρι και παράλληλα οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι φθηνές.

-- Eurobank: Έβγαλε... μάτια χθες η μετοχή της Eurobank, η μόνη μεταξύ των συστημικών που έκλεισε στο πράσινο επιδεικνύοντας εντυπωσιακή ανθεκτικότητα δεδομένων των πιέσεων στην αγορά και τον κλάδο. Ισχυρό management, ισχυροί μέτοχοι και ισχυρό business (εντός και εκτός Ελλάδας) λειτουργούν σαν... Αγία Τριάδα κάνοντας τη μεγάλη διαφορά στην τράπεζα.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank, 4 Σεπτεμβρίου 2023 - 3 Απριλίου 2024

-- Aegean: Δυναμική αντίδραση για τη μετοχή (+1,92%), παρά τις νέες απώλειες της αγοράς. Η άνοδος ήρθε μετά τη «βουτιά» της Τρίτης, βουτιά που αποδείχθηκε ευκαιρία. Η εταιρεία οδεύει προς ένα ακόμα έτος - ρεκόρ. Όπως ανακοίνωσε χθες, μετέφερε περίπου 2,9 εκατομμύρια επιβάτες καταγράφοντας 11% αύξηση στην επιβατική κίνηση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η αύξηση στην επιβατική κίνηση εξωτερικού ξεπερνά το 27% για την Αθήνα και το 32% για τη Θεσσαλονίκη εάν συγκριθεί με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, τόνισε η εταιρεία.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 4 Σεπτεμβρίου 2023 - 3 Απριλίου 2024

-- ΟΤΕ: Μπορεί να ειπωθεί πως έχει καλύτερη συμπεριφορά από άλλα blue chips φέτος, έστω κι αν – δεδομένου ότι υστέρησε καταφανώς πέρυσι – η εικόνα του δεν είναι ικανοποιητική ακόμα, ούτε αντάξια του ονόματος του. Πάντως, το διήμερο του Απριλίου που άλλες μετοχές χάνουν έως και 6,84%, ο ΟΤΕ κινείται θετικά, ενώ από την αρχή του χρόνου είναι στο +6,20%, την ώρα που πολλά blue chips έχουν γυρίσει αρνητικά. Έχει εδραιωθεί στην 5η θέση των αποτιμήσεων με 5,72 δισ. ευρώ, υπερισχύοντας πλέον περίπου 900 εκατ. ευρώ της ΜΥΤΙΛ που υποχώρησε σημαντικά.

-- ΕΥΔΑΠ: Απώλειες 4,86% το διήμερο του Απριλίου, ενώ το 2024 είναι στο -6,73% βάζοντας τις βάσεις για ακόμη μια αρνητική χρηματιστηριακή χρονιά.

Η πορεία της μετοχής της ΕΥΔΑΠ, 4 Σεπτεμβρίου 2023 - 3 Απριλίου 2024

-- Quest Συμμετοχών: Νέα πτώση 1,39% χθες, χάνει 3,40% τον Απρίλιο, ενώ κατήλθε στα 5,68 ευρώ, με την απόδοση φέτος να περιορίζεται μόλις στο +1,07%. Η αποτίμηση έπεσε στα 609 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς, όμιλος που κάνει κύκλο εργασιών πάνω από 1,2 δισ. ευρώ – δεν υπάρχουν πολλές εισηγμένες που το πετυχαίνουν αυτό – με αύξηση 16% έναντι του 2022, EBITDA στα 83,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 15,7% και κέρδη μετά από φόρους 45,4 εκατ. ευρώ (+8%) αξίζει καλύτερου αποτυπώματος στο ταμπλό.

-- Motor Oil: Μπορεί τα μεγέθη του 2023 να παρουσίασαν κάποια μείωση έναντι του 2022, που ήταν μια ιδιαίτερη χρήση, σχεδόν εκτός συναγωνισμού, όμως τα 806,7 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία (από 967,2 εκατ. το 2022), που ανακοίνωσε, την καθιστούν την πιο κερδοφόρα εισηγμένη (και όχι μόνο) εταιρεία και αυτό δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα. Στον αντίποδα, μια σύγκριση με την πτώση της κερδοφορίας της HelleniQ Energy, δείχνει πολλά. Η τελευταία, από τα καθαρά κέρδη 895 εκατ. ευρώ που είχε το 2022, πέρυσι έπεσε στα 480,6 εκατ. ευρώ (-45%). Η Motor Oil δίνει συνολικό μέρισμα 1,80 ευρώ, ήτοι περίπου 6,6%.

Η πορεία της μετοχής της Motor Oil, 4 Σεπτεμβρίου 2023 - 3 Απριλίου 2024

-- Intrakat: Συμπλήρωσε εξαήμερο πτωτικό σερί με συνολικές απώλειες 7,45%, ενώ χθες έκλεισε στα 5,09 ευρώ. Θυμίζουμε ότι προέρχονταν από τεράστια κούρσα +213% το 2023, ενώ κρατάει κέρδη και φέτος. Στα 817 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της μετοχής της Intrakat, 4 Σεπτεμβρίου 2023 - 3 Απριλίου 2024

-- Αεροδρόμιο: Μετά το εμφατικό ξεκίνημα κατά την εισαγωγή στο Χ.Α. έχει γενικώς μίζερη εικόνα, με πενιχρές ημερήσιες διακυμάνσεις, χωρίς συγκινήσεις, ενώ χθες, χάνοντας 0,65%, έπεσε στα 8,4540 ευρώ, που είναι το χαμηλότερο σημείο της σύντομης χρηματιστηριακής διαδρομής του ΔΑΑ.

-- Optima Bank: Οδεύει πιθανότατα προς τον Mid Cap, καθώς αποτιμάται πλέον στα 625 εκατ. ευρώ, ενώ χθες ο τίτλος έκλεισε με νέα άνοδο 3,54% στα 8,49 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Μπήκε στα 7,20 ευρώ στις 4 Οκτωβρίου 2023.

-- Στο μείον: Έχουν γυρίσει πτωτικά φέτος μετοχές όπως Mytilineos, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Viohalco, Cenergy Holdings και ΕΥΔΑΠ.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Ώθηση από την S&P, η ηρεμία στη Μ. Ανατολή και οι προσδοκίες για τη συνέχεια

Η ευχάριστη έκπληξη από S&P, η σχετική ηρεμία στη Μ. Ανατολή, το βαρύ κλίμα στη Wall, οι τραπεζικές μετοχές στο περιθώριο, η εντυπωσιακή Lamda Development, η ΜΥΤΙΛ σε ανάκαμψη, η ΤΕΝΕΡΓ και ο S&P Clean Energy.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Η αντίδραση ήρθε, το ζητούμενο της διάρκειας και τα εξωτερικά ρίσκα

Το γύρισμα μετά τη διόρθωση και το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η Alpha Bank σε ανάκαμψη, η Παπουτσάνης αυξάνει τα κέρδη παρά τη μείωση πωλήσεων, η δυναμική κίνηση του ΑΔΜΗΕ και η Optima κοντά στα 10 ευρώ.
MARKET MAKER

Οι short παίρνουν κεφάλι, η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει και το «κόκκινο» του FTSE-40

Οι έξι μετοχές που «μάζεψαν» τζίρο 89 εκατ. ευρώ, το καθοδικό σερί -8% για την ElvalHalcor, η πρώτη πτώση του Αεροδρομίου χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής και η παράλληλη υποχώρηση Intralot - Intracom.
MARKET MAKER

Τα deals στην ενέργεια, το «χώσιμο» στο Cairo και οι αγορές ΙΝΛΟΤ από Κόκκαλη

Θεαματικό γύρισμα στη Wall με αιχμή την τεχνολογία, καλή άμυνα στο ΧΑ, deal μεγάλης εμβέλειας μεταξύ ΔΕΗ και Mytilineos και αναμονή για ΤΕΝΕΡΓ, ο ξένος θεσμικός που βγήκε από το Cairo, και οι αγορές Intralot από την Intracom.
MARKET MAKER

Η ισχυρή ανάκαμψη, τα κέρδη της ΔΕΗ, η Optima σε ράλι και τα χαρτιά Κόκκαλη

Η γρήγορη αντίδραση του Χρηματιστηρίου στην πτώση, οι εντυπωσιακές επιδόσεις της ΔΕΗ, η επαναφορά των τραπεζών, το ράλι Mytilineos και Optima, το σκάλωμα της Hellenic Energy και η δυναμική άνοδος των μετοχών Κόκκαλη, πλην Intralot.
MARKET MAKER

Η διόρθωση στις τράπεζες, το deal της ΤΕΝΕΡΓ πλησιάζει, ο ΟΤΕ και η ΜΥΤΙΛ

Ξεπέρασαν το 8% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη από τις 6 Μαρτίου, επί θύραις η πώληση της ΤΕΝΕΡΓ από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το χαμηλό εξαμήνου της ΜΥΤΙΛ, η κίνηση ΟΤΕ κόντρα στο ρεύμα και το ράλι 7,2% της Optima Bank.